SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-HİBE VE FADLİHA

<< 1131 >>

باب: ما لا يرد من الهدية.

8. REDDEDİLMEYECEK HEDİYE

 

حدثنا أبو معمر: حدثنا عبد الوارث: حدثنا عزرة بن ثابت الأنصاري قال: حدثني ثمامة بن عبد الله قال:

 دخلت عليه فناولني طيبا، قال: كان أنس رضي الله عنه لا يرد الطيب، قال: وزعم أنس: أن النبي صلى الله عليه وسلم كان لا يرد الطيب.

 

[-2582-] Sümame b. Abdullah'ın yanına girdim. Bana güzel koku uzattı. Ben "daha yeni koku sürünmüştüm" dedim. Bunun üzerine "Enes r.a. güzel kokuyu hiç reddetmezdi" dedi ve Hz. Enes'in "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem güzel kokuyu hiç reddetmezdi" buyurduğunu nakletti.

 

 

AÇIKLAMA:     Buhari bu konu başlığı ile Tirmizi'nin Abdullah b. Ömer'den rivayet ettiği "Üç şey var ki reddedilmez: Yastık, yağ (güzel koku) ve süt." hadisine işaret etmiş gibidir.

 

İbn Battal şöyle demiştir: Hz. Nebi (s.a.v.) daima meleklerle karşılaştığı için güzel ko kuyu reddetmezdi. Aynı sebeple sarımsak vb. kötü kokan yiyeceklerden de uzak dururdu.

 

Ben derim ki: Bu, gerçekten bu sebepten kaynaklanmış olsaydı Hz. Nebi'in hususiyetlerinden (ona özel davranışlardan) olurdu. Halbuki böyle değildir. Çünkü Hz. Enes bu davranışında Hz. Nebi'e uymuştur. Ebu Davud ve Nesai'nin rivayet ettikleri sahih bir hadiste güzel kokuyu reddetme yasağı ile birlikte bunun hikmeti de açıklanmıştır: Hz. Nebi (s.a.v.) "Kendisine güzel koku teklif edilen kişi onu reddetmesin. Çünkü güzel kokunun taşınması güzel; yaydığı koku da hoştur" buyurmuştur. Bu hadisi Müslim de aynı rivayet zinciri ile nakletmiştir. Ancak o hadiste "yaydığı koku da hoştur" ifadesi yerinde "yaydığı koku reyhandır" ifadesi yer almaktadır.

 

 

باب: من رأى الهبة الغائبة جائزة.

9. KAYIP (HENÜZ ELE GEÇMEMİŞ) BİR MALI HİBE ETMENİN CAİZ OLDUĞUNU SAVUNANLAR

 

حدثنا سعيد بن أبي مريم: حدثنا الليث قال: حدثني عقيل، عن ابن شهاب قال: ذكر عروة: أن المسور بن مخرمة رضي الله عنهما ومروان أخبراه: أن النبي صلى الله عليه وسلم حين جاءه وفد هوازن، قام في الناس، فأثنى على الله بما هو أهله، ثم قال: (أما بعد، فإن إخوانكم جاؤونا تائبين، وإني رأيت أن أرد إليهم سبيهم، فمن أحب منكم أن يطيب ذلك فليفعل، ومن أحب أن يكون على حظه حتى نعطيه إياه من أول ما يفيء الله علينا).فقال الناس: طيبنا لك.

 

[-2583 - 2584-] Urve, Misver b. Mahrame ile Mervan'ın kendisine şöyle haber verdiklerini nakletmiştir: Hevazin heyeti Hz. Nebi'in huzuruna gelmişlerdi. Hz. Nebi insanlar içinde ayağa kalktı, Allah'a layık olduğu biçimde hamdetti. Sonra: "Konuya gelelim. Kardeşleriniz tövbe etmiş ve bize gelmişler; ben esirlerini kendilerine geri vermeyi uygun görüyorum. Hakkından vazgeçecek kimler varsa bunu yapsın. Hakkını almak isteyenlerin hakkını ise ilk ganimetlerden verelim" buyurdu. Bunun üzerine insanlar:

"Biz hakkımızdan vazgeçiyoruz" dediler.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis Kitabu’l-İtk de geçmişti. İbn Battal şöyle demiştir: Bu hadis, devlet başkanının, kamu yararını ve (iki topluluk arasında) yakınlaşmayı gözeterek insanların malları üzerindeki mülkiyet haklarını kaldırabileceğini göstermektedir.

 

Ancak İbnü'l-Müneyyir bu görüşü şöyle eleştirmiştir: İbn Battal'ın söylediği doğru değildir. Çünkü Hz. Nebi s.a.v. bunu, mal sahiplerinin rızasını aldıktan sonra yapmıştır.

 

 

SONRAKİ