SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’Ş-ŞİRKET

<< 1104 >>

 

DEVAM 1. YEMEKTE, NEVALEDE VE TİCARET MALLARINDA ORTAKLIK

 

حدثنا محمد بن العلاء: حدثنا حماد بن أسامة، عن بريد، عن أبي بردة، عن أبي موسى قال: قال النبي صلى الله عليه وسلم: (إن الأشعريين إذا أرملوا في الغزو، أو قل طعام عيالهم بالمدينة، جمعوا ما كان عندهم في ثوب واحد، ثم اقتسموه بينهم في إناء واحد بالسوية، فهم مني وأنا منهم).

 

[-2486-] Ebu Musa r.a.'den rivayet edilmiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Eş'ari kabilesi, savaşta azıksız kaldığında veya şehirde ailelerinin yiyeceği azaldığında yanlarında olan bütün yiyecekleri bir sofrada toplarlar ve onu aynı kapta eşit olarak paylaşırıar. Onlar bendendir, ben de onlardanım. "

 

 

AÇIKLAMA:     Ortaklık (şirket), dini (fıkhı) bir terim olarak kazanç elde etmek için iki ve daha çok kişinin mallarını birleştirmesi ile oluşan şeydir. Miras gibi, özel bir kasıt olmaksızın da gerçekleştiği olur.

 

Yiyecek ortaklığı, ileride başlıca bir konuda ele alınacaktır. Yolculukta nevale paylaşmak ise yolcuların yanında bulunan yiyeceklerinin birleştirilerek yol arkadaşlarının sayısına göre paylaşılmasıdır.

 

Ticaret mallarında ortaklık konusunda ise alimlerin farklı yorum ve kanaatleri vardır. Nitekim ileride gelecektir.

 

Hacim ölçüsü ile ve tartılarak ölçülen malların paylaşımı nasıl olur? Tahmini olarak paylaşılması caiz olur mu, yoksa hacim ölçüsü ile ölçülenlerde hacim ölçü biriminin; tartılarak ölçülenlerde de tartının kullanılması gerekir mi? Hurmaları ikişer ikişer yemenin hükmü nedir? Buhari, burada "Haksızlıkların Ödeşmesi" bölümünde geçen İbn Ömer hadisine işaret etmektedir.

 

Sonra Buhari, bu konuda dört hadise yer vermiştir: Bunların ilki sahil tarafına gönderilen Ebu Ubeyde birliği hakkındaki Cabir hadisidir. Bu hadis Megazı (Gazveler) bölümünde ayrıntılı olarak açıklanacaktır. (bkz.4360. hadis)

 

İkinci hadis, savaşta develerini kesmeye karar verdiklerini anlatan Seleme İbn Ekva' hadisidir. Bu hadisteki delil, azıklarını birleştirmeleri ve Hz. Nebi'in Sallallahu Aleyhi ve Sellem yemeğin bereketlenmesi için dua etmesidir. Bu hadis, Buharilnin konu başlığı konusunda açık olup, onlar birleştirilmiş olan azığı eşit olarak paylaşmamışlardır. Bu hadis de Cihad bölümünde ayrıntılı olarak açıklanacaktır. (bkz. 2982. hadis)

 

Dördüncü hadiste Ebu Musa'nın kabilesi olan Eş'ar kabilesinin büyük faziletine vurgu yapılmıştır. Ayrıca bu hadis, övünç kaynağı' olan şeylerini (menkıbelerini) anlatmasımn caiz olduğunu gösterir. Bu hadis, bilinmeyen bir şeyi hibe etmenin de caiz olduğunu gösterir. Hadisten anlaşılan bir diğer husus, başkalarım kendine tercih etmenin ve yardımlaşmanın faziletidir.

 

Bir diğer hüküm, yolculukta ve yolculuk dışında azık ortaklığının müstehap olduğudur. Doğrusunu Allah daha iyi bilir.

 

 

باب: ما كان من خليطين، فإنهما يتراجعان بينهما بالسوية في الصدقة.

2. MALI ORTAK OLANLAR ZEKATI MALLARINDAN EŞİT OLARAK VERİRLER

 

حدثنا محمد بن عبد الله بن المثنى قال: حدثني أبي قال: حدثني ثمامة بن عبد الله بن أنس: أن أنسا حدثه:

 أن أبا بكر رضي الله عنه: كتب له فريضة الصدقة، التي فرض رسول الله صلى الله عليه وسلم، قال: (وما كان من خليطين، فإنهما يتراجعان بينهما بالسوية).

 

[-2487-] Sümame İbn Abdullah İbn Enes'ten rivayet edilmiştir: Ebu Bekir r.a. Hz. Enes'e Allah Resulü'nün belirlemiş olduğu zekat farızasını yazdıktan sonra "Malı ortak olanların mallarından da zekat al. Sonra onlar eşit olarak kendi aralarında paylaşırlar" demiştir.

 

 

SONRAKİ