SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L BUYU’

<< 1019 >>

باب: بيع التصاوير التي ليس فيها روح، وما يكره من ذلك.

104. CANLI OLMAYAN ŞEYLERE AİT RESİMLERİN SATILMASı VE BU KONUDAKİ MEKRUHLAR

 

حدثنا عبد الله بن عبد الوهاب: حدثنا يزيد بن زريع: أخبرنا عوف، عن سعيد بن أبي الحسن قال:

 كنت عند ابن عباس رضي الله عنهما: إذ أتاه رجل فقال: يا أبا عباس، إني إنسان، إنما معيشتي من صنعة يدي، وإني أصنع هذه التصاوير. فقال ابن عباس: لا أحدثك إلا ما سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: سمعته يقول: (من صور صورة فإن الله معذبه حتى ينفخ فيها الروح، وليس بنافخ فيها أبدا). فربا الرجل ربوة شديدة واصفر وجهه، فقال: ويحك، إن أبيت إلا أن تصنع، فعليك بهذا الشجر، كل شيء ليس فيه روح.

قال أبو عبد الله: سمع سعيد بن أبي عروبة من النضر بن أنس هذا الواحد.

 

[-2225-] Said İbn Ebu'l-Hasen şöyle anlatır: İbn Abbas r.a.'ın yanında idim. Ansızın.bir adam geldi ve: "Ey İbn Abbas' Ben el emeği ile geçimini temin eden bir kimseyim. Ben şu resimleri yapmaktayım" dedi. Bunun üzerine İbn Abbas r.a. ona, "Ben sana sadece, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den işittiğim şu sözü nakledeceğim: "Bir kimse resim yaptığı zaman, Allah o kişi'ye, yaptığı resme ruh üfleyinceye kadar azap edecektir. Ve o ona asla ruh veremeyecektir." Bunun üzerine adam'a bir sıkıntı bastı, yüzü sarardı. İbn Abbas r.a. ona, "İllaki yapacaksan, bari ağaç -canlı olmayan şeylerin resimlerini- yap" dedi.

 

Tekrar: 5963, 7042

 

 

AÇIKLAMA:     Konu başlığı, resim edinmek, satmak, yapmak gibi şeyleri içine alacak şekilde geniş bir anlamda kullanılmıştır.

 

Buhari, yukarıdaki hadisi; resim satmak ve resimle ilgili diğer fiillerin mekruh olduğunu ortaya koymak için delil olarak kullanmıştır.

 

İbn Abbas r.a. canlı resmi yapmayı yasaklayıp ağaç gibi cansız varlıkların resimlerini yapmayı tavsiye etmiştir. "Ağaç yap" derken bu İbn Abbas'ın maksadını tam olarak karşılayan bir ifade değildir. Çünkü o, özellikle ağacı değil, ruh / can taşımayan her şeyi kasdetmiştir.

 

 

SONRAKİ