SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L BUYU’

<< 987 >>

باب: كراهية السخب في السوق.

50 ÇARŞI PAZAR DA SESİNİ YÜKSELTMENİN ÇİRKİNLİĞİ

 

حدثنا محمد بن سنان: حدثنا فليح: حدثنا هلال، عن عطاء بن يسار قال: لقيت عبد الله بن عمرو بن العاص رضي الله عنهما: قلت: أخبرني عن صفة رسول الله صلى الله عليه وسلم في التوراة، قال: أجل، والله إنه لموصوف في التوراة ببعض صفته في القرآن: {يا أيها النبي إنا أرسلناك شاهدا ومبشرا ونذيرا}. وحزرا للأميين، أنت عبدي ورسولي، سميتك المتوكل، ليس بفظ ولا غليظ، ولا سخاب في الأسواق، ولا يدفع بالسيئة السيئة، ولكن يعفو ويغفر، ولن يقبضه الله حتى يقيم به الملة العوجاء، بأن يقولوا: لا إله إلا الله، ويفتح بها أعينا عميا، وآذانا صما، وقلوبا غلفا.تابعه عبد العزيز بن أبي سلمة، عن هلال. وقال سعيد، عن هلال، عن عطاء، عن ابن سلام: غلف: كل شيء في غلاف، سيف أغلف، وقوس غلفاء، ورجل أغلف: إذا لم يكن مختونا.

 

[-2125-] Ata' bin Yesar şöyle demiştir: Abdullah bin Amr ibnu'l-As ile karşılaştım. Ona: ''Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in tevratta anlatılan özelliklerinden bahset'' dedim.  O şöyle dedi: Tamam bahsedeyim. Vallahi O Tevrat'ta da Kur'an da bahsedilen şu nitelikleri ile anlatılmıştır: ''Ey Nebi biz seni bir şahid, müjdeleyici, bir uyarıcı, ümmiler için bir koruyucu olarak gönderdik.  Sen benim kulum ve resulümsün sana ''mütevekkil'' adını verdim. O Nebi asık suratlı katı kalpli değildir. Çarşı pazarda yüksek sesle bağırmaz. Kötülüğü kötülükle savmaz, affeder ve bağışlar. İnsanların ''Allah'tan başka ilah yoktur'' sözünü kabul etmesiyle yanlış yolda olan milleti doğruya yöneltmedikçe Allah onun canını almayacak. Allah onunla kör gözleri sağır kulakları ve kapalı kalpleri açacak

 

Tekrar: 4838

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis devlet başkanının çarşı pazar'a girmesiyle değerinin azalmayacağını göstermektedir. Zira burada devlet başkanının çarşı pazara girmesi değil orada yüksek sesle bağırması yasaklanmıştır.

 

Nebiyy-i Muhterem gönderildiği dönemde bırakın ibadeti tevhid bile neredeyse ortadan kalkmış birkaç kişi'nin dışında tüm dünya şirk içinde idi. Yahudiler, Üzeyir'in HAŞA Allahın oğlu olduğunu söylüyor Hristiyanlar İsa A.S. 'a aynı şeyi isnad ediyordı. Şamanlar Zerdüşler, Mecusiler, Hindular, Yunanlılar ve adını saymaya gerek olmayan türlerin nasıl şirk koştuğunu biliyorsunuz. Araplar'ın putperestliği de bu şirk türlerinden biri idi.

 

 

SONRAKİ