SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L BUYU’

<< 978 >>

باب: في العطار وبيع المسك.

38- ATTARLIK, MİSK SATMAK

 

حدثني موسى بن إسماعيل: حدثنا عبد الواحد: حدثنا أبو بردة عبد الله قال: سمعت أبا بردة بن أبي موسى، عن أبيه رضي الله عنه قال:

 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (مثل الجليس الصالح والجليس السوء، كمثل صاحب المسك وكير الحداد، لا يعدمك من صاحب المسك: إما تشتريه أو تجد ريحه، وكير الحداد: يحرق بدنك أو ثوبك، أو تجد منه ريحا خبيثة).

 

[-2101-] Ebu Musa'nın oğlu Ebu Bürde, babasından, o da Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den şunu rivayet etmişlerdir: "İyi arkadaş ve kötü arkadaş, misk satan ile demir körükleyen kimseye benzer. Misk satan kimsenin mutlaka sana bir yararı dokunur; ya ondan misk satın alırsın yahut kokusunu duyarsın. Demircinin körüğü ise ya evini veya elbiseni yakar yahut da onun kötü kokusunu duyarsın".

 

Tekrar: 5534

 

 

AÇIKLAMA:     Bu konudaki hadiste attardan bahsedilmemekle birlikte Buharî, güzel koku­su sebebiyle attarı da misk satan kimseye ilhak etmiştir.

 

Hadis, din ve dünya konusunda kendisinden eziyet görülen kimse ile birlik­te oturmayı yasaklamakta, din ve dünyada yararı görülen kimse ile arkadaşlık etmeyi ise teşvik etmektedir.

 

Misk satmak caizdir, misk temizdir. Çünkü Hz. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem onu övmüş ve ona teşvik etmiştir.

 

Hadis, miski mekruh görenleri de reddetmektedir. Bu görüş Hasan-i Basrî, Ata ve diğerlerinden rivayet edilmiştir. Daha sonra bu konudaki görüş ayrılığı ortadan kalkmış, miskin temiz olduğu ve satmanın da caiz olduğu konusunda icma gerçekleşmiştir. Bu konuda geniş açıklama "Kesilen Hayvanlar" bölümünde gelecektir.[5534. hadis.]

 

Benzetmeler yapmak, hüküm verirken benzerliklere dayanarak hüküm ver­mek caizdir.

 

 

SONRAKİ