SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L BUYU’

<< 968 >>

باب: السهولة والسماحة في الشراء والبيع، ومن طلب حقا فليطلبه في عفاف.

16- Alışverişte Kolaylık Ve Müsamaha Göstermek, Hakkını İsteyen Kimse, İffetli Bir Şekilde İstesin

 

حدثنا علي بن عياش: حدثنا أبو غسان، محمد بن مطرف، قال: حدثني محمد بن المنكدر، عن جابر بن عبد الله رضي الله عنهما:

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: (رحم الله رجلا، سمحا إذا باع، وإذا اشترى، وإذا اقتضى).

 

[-2076-] Cabir Ibn Abdullah r.a., Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle dediğini belirtmiştir: "Sattığında, satın aldığında ve hakkını talep ettiğinde müsamahakar davranan kişiye Allah merhamet etsin".

 

 

AÇIKLAMA:     Müsamaha ile kastedilen, karşı tarafa sızlanma vb. davranışlarda bulun­mamaktır. Yine burada müsamaha ile kolaylık gösterme kastedilmektedir.

 

Kişi hakkını talep ettiğinde kolaylık göstermeli, (kaba ve) ısrarcı davranma­malıdır.

 

İbnü't-Tîn'in rivayetinde "borcunu ödediğinde" şeklinde yer almıştır. Bunun anlamı, borcunu öderken geciktirmeksizin kolaylıkla ödemektir.

 

Tirmizî ve Hakim, Ebu Hureyre'den r.a. merfu olarak şöyle rivayet etmişlerdir: "Allah müsamaha gösterilen satımı, satın almayı ve borç ödemeyi sever".

 

Nesaî, Hz. Osman'dan r.a. merfu olarak şöyle rivayet etmiştir: "Satın alırken, satarken, borcunu öderken ve alacağını isterken kolaylık gösteren kişiyi Allah cennete koyar (veya koysun)".

 

Bu hadiste, insanlar arası ilişkilerde müsamahaya, üstün ahlaka göre hare­ket etmeye, cimrilikten uzak durmaya teşvik bulunduğu gibi, hakkını talep etme konusunda insanları sıkıştırmayı terk etme ve onları affetmeye teşvik vardır.

 

 

SONRAKİ