SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’S SEWM

<< 922 >>

باب: إذا صام أيام من رمضان ثم سافر.

34- Ramazanda Bir Kaç Gün Oruç Tuttuktan Sonra Yolculuğa Çıkmak

 

حدثنا عبد الله بن يوسف: أخبرنا مالك، عن ابن شهاب، عن عبيد الله بن عبد الله بن عتبة، عن ابن عباس رضي الله عنهما:

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم خرج إلى مكة في رمضان فصام، حتى بلغ الكديد أفطر فأفطر الناس.

قال أبو عبد الله: والكديد ماء بين عسفان وقديد.

 

[-1944-] Abdullah İbn Abbas'tan nakledildiğine göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ramazan'da oruçlu olarak Mekke'ye doğru yola çıktı. Kedîd'e varınca orucunu bozdu. Bunun üzerine insanlar da oruçlarını bozdular.

 

İmam Buhari: "Kedîd, Usfan ile kudeyd arasında su kaynağı (göze) bulunan bir yerdir."

 

 

AÇIKLAMA:     imam Buharî bu başlık altında Ramazan'da bir kaç gün oruç tuttuktan sonra yolculuğa çıkan kimsenin yolculuk sırasında orucunu bozup bozamayacağı ko­nusunu işlemektedir.

 

Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in bu yolculuğu ileride açıklanacağı gibi Mekke'nin Fethi için çıktığı yolculuktur.

 

Bazıları bu rivayete dayanarak yolculuğa çıkıldığı zaman orucun kesinlikle bozulması gerektiğini söylemişlerdir. Ancak ileride de açıklayacağımız gibi bu rivayetten böyle bir sonuç çıkarılamaz; bu rivayet böyle bir hükme delalet etmez.

 

Bu rivayete göre bir yolcu, Ramazan hilalini mukîm iken görmüş olsa bile gündüz vaktinde orucunu bozabilir. Zira bu hadis, bunun caiz olduğunu açıkça ve doğrudan (nass) ifade etmektedir. Çünkü Hz. Nebi'in (s.a.v) Mekke'nin fethi yılında Ramazan hilalini Medine'de iken gördüğü ve daha sonra Ramazan lenüz çıkmadan yola çıktığı konusunda hiçbir görüş ayrılığı yoktur.

 

Bu rivayet yolcunun, geceden oruca niyet edip sabaha oruçlu olarak girse bile, gündüz vaktinde orucunu bozabileceğini göstermektedir. Alimlerin çoğun­luğunun benimsediği görüş budur. Şafiîlerin çoğunluğu da bu görüştedir. Bun­dan daha da ilginç ve şaşırtıcı olanı İbn Ebu Şeybe ve Beyhakînin naklettiğine göre Enes ibn Malik'in yolculuğa çıkmaya niyetlendiği zaman daha bineğine binmeden yaşadığı yerde orucunu bozmasıdır.

 

Yolculuk sırasında orucun bozulabileceğini söyleyenlere göre oruç herhangi bir şey ile bozulabilir.

 

 

SONRAKİ