SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU FEDAİLİ MEDİNE

<< 884 >>

باب: المدينة طابة.

3- MEDİNE TABEDİR

 

حدثنا خالد بن مخلد: حدثنا سليمان قال: حدثني عمرو بن يحيى، عن عباس بن سهل بن سعد، عن أبي حميد رضي الله عنه:

 أقبلنا مع النبي صلى الله عليه وسلم من تبوك، حتى أشرفنا على المدينة، فقال: (هذه طابة).

 

[-1872-] Ebu Humeyd'in şöyle dediği nakledilmiştir: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile birlikte Tebuk seferinden dönüyorduk. Medine'ye yaklaştığımızda şöyle buyurdu: "İşte burası Tabe'dir (temiz şehirdir)."

 

 

AÇIKLAMA:     İmam Buharî'nin kullandığı bu bab başlığı Medine'nin isimlerinden birinin de Tabe olduğunu göstermektedir. Çünkü hadis Medine'nin Tabe ismi dışında başka bir isimle anılamayacağmı göstermemektedir.

 

Bazı bilginler şöyle bir açıklama yapmışlardır: "Medine'nin toprağının ve ha­vasının güzel oluşu Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in verdiği bu ismin ne ka­dar doğru ve yerinde olduğunu göstermektedir. Çünkü Medine'de yaşayan bir kimse buranın toprağından ve bahçelerinden aldığı hoş kokuyu başka bir yerden neredeyse hiç alamamaktadır."

 

Medine'nin yukarıda anılanlar dışında başka isimleri de vardır. Ömer İbn Şebbe'nin "Medine'den Haberler {Ahbarül-Medîne)" başlığı altında Zeyd İbn Es-lem'den naklettiği bir rivayette Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyur­muştur: "Medine'nin on ismi vardır: Medine, Tabe, Taybe I Tayyibe, Mutayyibe, Miskine, ed-Dar, Cabire, Mecbure, Münîre ve Yesrib."

 

Zübeyr'in "Medine'den Haberler {Ahbarül-Medîne)" başlığı altında naklettiği bir rivayette Abdullah İbn Ca'fer şöyle demiştir: "Allah Teala, Medine'ye ed-Dar ve el-îman adlarını vermiştir." Aynı kaynakta Abdülaziz ed-Deraverdî'nin: "Bana Medine'nin kırk ayrı isminin bulunduğuna dair bir bilgi ulaştı" dediği kayıtlıdır.

 

 

باب: لابتي المدينة.

4- Medine'nin İki Kara Tepesi Arası

 

حدثنا عبد الله بن يوسف: أخبرنا مالك، عن ابن شهاب، عن سعيد بن المسيب، عن أبي هريرة رضي الله عنه:

 أنه كان يقول: لو رأيت الظباء بالمدينة ترتع ما ذعرتها، قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (ما بين لابتيها حرام).

 

[-1873-] Ebu Hureyre'nin şöyle dediği nakledilmiştir: "Ben Medine'de bir ceylan'ın otlayıp yayıldığını görsem bile onu ürkütmem. Zira Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Medine'nin iki kara tepesi arası harem bölgedir"

 

 

AÇIKLAMA:     İmam Buhârî'nin bu bab başlığı altında naklettiği hadiste Ebu Hureyre Me­dine'de bir ceylan görse onu avlamak için peşine düşmek şöyle dursun yayıldı­ğını veya yatıp dinlendiğini görse bile ürkütmeye kalkışmayacağını belirtmekte­dir. Aslında burada vurgulamak istediği, bu ceylanı kesinlikle avlamayacağıdır. Ebu Hureyre Medine'deki hayvanların avlanmayacağına dair bu görüşü için Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'in: "Medine'nin iki kara tepesi arası harem (yasak) bölgedir" hadisini delil olarak arz etmiştir. Gerçekten de Medine biri doğu diğeri batı tarafında bulunan iki tepe arasında yer almaktadır.

 

Ebu Hureyre'nin bu sözü Hz. Peygamber'in (s.a.v.) şu hadisine de işaret etmektedir: "Medine'deki av hayvanlarının peşine düşülmez!"

 

 

SONRAKİ