SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-HAC

<< 805 >>

باب: المريض يطوف راكبا.

74- Hastanın Binek Üzerinde Tavaf Etmesi

 

حدثني إسحق الواسطي: حدثنا خالد، عن خالد الحذاء، عن عكرمة، عن ابن عباس رضي الله عنهما:

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم طاف بالبيت، وهو على بعير، كلما أتى على الركن أشار إليه بشيء في يده، وكبر.

 

[-1632-] İbn Abbas r.a. şöyle rivayet etmiştir: "Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem deve üzerinde tavaf etmiş, (Hacerü'l-Esved) rüknüne her gelişinde elinde bulunan bir şey ile işarette bulunarak tekbir getirmiştir."

 

 

حدثنا عبد الله بن مسلمة: حدثنا مالك، عن محمد بن عبد الرحمن بن نوفل، عن عروة، عن زينب بنت أم سلمة، عن أم سلمة رضي الله عنها قالت:

 شكوت إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم أني أشتكي، فقال: (طوفي من وراء الناس وأنت راكبة). فطفت ورسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي إلى جنب البيت، وهو يقرأ بالطور. وكتاب مسطور.

 

[-1633-] Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in hanımlarından Ümmü Seleme (r.anha) şöyle anlatır: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e rahatsız (mecalsiz) olduğumu arz ettim. Bana,  "İnsanların arkasından binek üzerinde tavaf et" buyurdu. Ben tavaf ederken Resûl-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem Kabe'ye doğru yönelip Tur suresinin ilk ayetlerini okuyordu."

 

 

AÇIKLAMA:     Bu konudaki açıklama, "Hastalıktan dolayı devenin Mescid'e sokulması" ko­nusunda yapılmıştı.

 

Buhari, Resûlullah'ın (s.a.v). binek üzerinde tavaf etmesinin sebebinin rahatsızlık olduğunu belirtmiş ve Ebu Davud'un İbn Abbas'tan naklettiği şu hadise işarette bulunmuştur: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem rahatsiz bir halde Mekke'ye gelmiş ve bineği üzerinde tavaf etmiştir." Müslim'in, Fahir'den naklettiği hadise göre, "Resûl-i Ekrem s.a.v. İnsanların rahatça onu görüp soru sorabilmeleri için binek üzerinde tavaf yapmıştır." Dolayısıyla Hz. Nebi binek üzerinde söz konusu iki özür sebebiyle tavaf yapmıştır. Bu duruma göre bu uygulama, özürsüz olarak binek üzerinde tavaf yapmanın caiz olması için delil olamaz. Fakihlere göre ise binek üzerinde tavaf yapmak caizdir. Ama tenzihen mekruhtur. Yürüyerek yapmak ise evladır. Benim tercih ettiğim görüş, binek üzerinde tavafın yapılmaması yönündedir. Çünkü Efendimizin ve Ümmü Seleme'nin, binek üzerinde tavaf yapması, Mescid'in duvar ile çevrilmesinden öncedir. Ümmü Seleme hadisinde, "İnsanların arkasından tavaf et" buyurulmuştur. Bu ifade, tavaf edilen (metaf) bölgeden binek ile tavaf yapmanın yasak olmasını gerektirir. Mescid duvarla çevrilince Mescid'in içinde binekle tavaf yapmak imkansız hale gelmiştir. Çünkü binek hayvanının Mescid'i kirletmeyeceğinden emin olunamaz. Fakat duvar çevrilmeden önce durum böyle değildir. Çünkü o sırada tıpkı say’da olduğu gibi kirletmek haram kılınmamıştı. Buna göre, -eğer caiz ise- bineğin, deve, at veya eşek olması arasında hiçbir fark yoktur.

 

Hz. Nebi'in binek üzerinde tavaf yapması ise, insanların hac menasikini ondan öğrenebilmeleri ihtiyacından dolayıdır. Bundan dolayı, Resulullah'a mahsus fiilleri bir araya getiren bazı alimler, bu konuyu da "ona has fiiller" arasında yer vermişlerdir.

 

 

SONRAKİ