SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 668 >>

DEVAM: 83. İntihar Eden Kişinin Durumu

 

وقال حجاج بن منهال: حدثنا جرير بن حازم، عن الحسن: حدثنا جندب رضي الله عنه في هذا المسجد، فما نسينا، وما نخاف أن يكذب جندب، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال:  (كان برجل جراح فقتل نفسه، فقال الله: بدرني عبدي بنفسه، حرمت عليه الجنة).

 

[-1364-] Hasan-ı Basrî şöyle demiştir: Cündeb bize bu mescitte Nebi'den hadis rivayet etti. Ne biz bunu unuttuk, ne de Cündeb'in Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in ağzından yalan uyduracağından korkarız. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Bir adam'ın yarası vardı. Adam kendini öldürdü. Allah: Kulum acele etti (sabretmedi), ben de cenneti ona haram kıldım, dedi.

 

Tekrar: 3463

 

 

حدثنا أبو اليمان: أخبرنا شعيب: حدثنا أبو الزناد، عن الأعرج، عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال النبي صلى الله عليه وسلم:  (الذي يخنق نفسه يخنقها في النار، والذي يطعنها يطعنها في النار).

 

[-1365-] Ebu Hureyre r.a., Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şunu rivayet etmiştir: "(Bu dünyada) kendini boğan, ateşte de kendini boğacak. Dünyada kendini yaralayan, ateşte de yaralayacak.

 

Tekrar: 5778

 

AÇIKLAMA:     İbn Reşîd şöyle demiştir: Konu başlığı ile kastedilen "cana kıyan kişinin hükmüdür. İçinde zikredilen hadislerde kasdedilen ise "kendi canına kıyan kişinin hükmü"dür. Bu, konu başlığından daha dar kapsamlıdır. Ancak Buhari, başkasını öldüren kişinin hükmünün, intihar edenden daha ötede olması sebebiyle bunu ona ilhak etmiştir. Çünkü intihar eden kişi, kendisinden başkasına haksızlık yapmamış olduğu halde onun hakkında şiddetli bir tehdit söz konusu olduğuna göre, başkasının canına kıymak suretiyle ona haksızlık yapan kimse hakkında haydi haydi tehdit söz konusu olur.

 

İbnü'l-Müneyyir el-Haşiye isimli eserinde şöyle demiştir: Buharî'nin adeti, bir konuya başlık bulmada tereddüt ettiğinde buna mübhem bir başlık koymak suretiyle konunun içtihada açık olduğunu belirtmektir. Malik'ten rivayet edildiğine göre intihar eden kişinin tevbesi kabul edilmez. Bu, onun cenaze namazının kılınmamasını gerektirir. Bu, Buharî'nin görüşü ile aynıdır.

 

Ben (İbn Hacer) derim ki: Buharî bununla Sünen yazarlarının Cabir İbn Semure'den rivayet ettiği şu hadise işaret etmiş olabilir; Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e  kendisini oku ile öldürmüş bir adam getirildi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem  onun namazını kılmadı. Nesaînin rivayeti şöyledir: "Ben onun namazını kılmam."

 

Ancak bu hadisler Buharî'nin şartlarına uymadığı için Buharî buna konu başlığı ile îmada bulunmuştur. "Kendisini yaralayan kimse ateşte de kendisini yaralar" ifadesi şuna delil getirilmiştir: Allah'ın kendisini öldüren kişiye verdiği bu cezaya uymak suretiyle, katil nasıl öldürmüşse kendisine kısas o şekilde uygula­nır. Ancak böyle bir delil getirme yöntemi zayıftır.

 

 

SONRAKİ