SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU TAKSİRİ’S-SALAT

<< 567 >>

باب: صلاة التطوع على الدواب، وحيثما توجهت به.

7. Binek Üzerinde İken, Ne Tarafa Yönelirse Yönelsin, Nafile Namaz Kılmak

 

حدثنا علي بن عبد الله قال: حدثنا عبد الأعلى قال: حدثنا معمر، عن الزهري، عن عبد الله بن عامر بن ربيعة، عن أبيه قال: رأيت النبي النبي صلى الله عليه وسلم يصلي على راحلته حيث توجهت به.

 

[-1093-] Abdulah İbn Amir babasının şöyle dediğini nakletmiştir: "Resul-i Ek­rem Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in bineği üzerinde iken - binek ne tarafa yönelirse yönelsin  namaz kıldığını gördüm."

 

 

حدثنا أبو نعيم قال: حدثنا شيبان، عن يحيى، عن محمد بن عبد الرحمن: أن جابر بن عبد الله أخبره: أن النبي النبي صلى الله عليه وسلم كان يصلي التطوع وهو راكب في غير القبلة.

 

[-1094-] Cabir İbn Abdullah'tan nakledilmiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem kıble yönünde olmasa bile nafile namazları binek üzerinde iken kılardı."

 

 

حدثنا عبد الأعلى بن حماد قال: حدثنا وهب قال: حدثنا موسى بن عقبة، عن نافع قال: وكان ابن عمر رضي الله عنهما يصلي على راحلته، ويوتر عليها، ويخبر: أن النبي النبي صلى الله عليه وسلم كان يفعله.

 

[-1095-] Nafi'in şöyle dediği nakledilmiştir; "İbn Ömer (r.a.) yolculuk sırasında bineğinin üzerinde hem nafile namazları hem de vitir namazını kılar ve Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in de böyle yaptığını söylerdi."

 

 

باب: الإيماء على الدابة.

8. Binek Üzerinde İken İma İle Namaz Kılmak

 

1045 - حدثنا موسى قال: حدثنا عبد العزيز بن مسلم قال: حدثنا عبد الله بن دينار قال:

 كان عبد الله بن عمر رضي الله عنهما يصلي في السفر على راحلته أينما توجهت، يومىء. وذكر عبد الله: أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يفعله.

 

[-1096-] Abdullah İbn Dinar'ın şöyle dediği nakledilmiştir: "Abdullah İbn Ömer (r.a.) yolculuk sırasında bineği üzerinde namaz kılardı. Binek ne tarafa yönelirse yönelsin namazını ima ile eda ederdi ve Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in de böyle yaptığını söylerdi."

 

 

AÇIKLAMA:     Burada ima, secde ve rüku için yapılır ve söz konusu rükünleri yapma imka­nına sahip olmayanlar tarafından uygulanır. Alimlerin çoğunluğu bu görüştedir.

 

İbn Dakiki'l-id konu hakkındaki görüşlerini şöyle açıklamıştır: "Bu hadis rükula-rın ve secdelerin aynı şekilde ima ile yapılmasını mutlak bir tarzda ifade etmek­tedir." Fakihler ise şöyle demişlerdir: "ima ile namaz kılarken secde sırasında rükuya göre daha fazla eğilmek gerekir. Böylece bedel olan ima ile namaz kılma şekli namazın aslına daha uygun olur." Ancak hadiste bunu ne doğrulayan ne de reddeden bir ifade bulunmaktadır.

 

 

SONRAKİ