SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-İSTİSKA

<< 543 >>

باب: إذا هبت الريح.

25. Fırtına Çıktığında Ne Yapılır?

 

حدثنا سعيد بن أبي مريم قال: أخبرنا محمد بن جعفر قال: أخبرني حميد: أنه سمع أنسا يقول: كانت الريح الشديدة إذا هبت، عرف ذلك في النبي صلى الله عليه وسلم.

 

[-1034-] Enes İbn Malik (r.a.)'den nakledilmiştir: "Fırtına çıkıp şiddetli rüzgarlar estiğinde Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in duyduğu sıkıntı yüzünden belli olurdu."

 

 

AÇIKLAMA:     Daha önce şiddetli rüzgar estiğinde ne yapılacağına dair açıklama geçmişti.[Ayrıca bk. Kitab-ü bedi'l-halk, Bab 23]  Ebu Ya'la'nm sahih bir senedle Katade yoluyla Enes İbn Malik'ten naklettiği bir rivayet şöyledir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şiddetli rüzgar olduğunda şöyle buyururdu: Allah'ım neyi emretmişsen onun hayrından isterim ve emretti­ğin her ne ise onun şerrinden sana sığınırım." Bu rivayette şiddetli rüzgardan söz edildiğine göre hafif esen rüzgarlar için böyle bir endişeye gerek olmadığı anlaşı­lır. Allah her şeyin en doğrusunu bilir.

 

Bu rivayet değişik hava vs. durumları ortaya çıktığında ve bu sebeple endişe duyulduğunda Allah'ı murakabe etmek ve O'na sığınmak için hazırlanmak ge­rektiğini de gösterir.

 

 

SONRAKİ