SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-İYDEYN

<< 523 >>

باب: من خالف الطريق إذا رجع يوم العيد.

24. Bayram Günü Musalladan Dönerken Farklı Bir Yoldan Gelmek

 

حدثنا محمد قال: أخبرنا أبو تميلة، يحيى بن واضح، عن فليح بن سلمان، عن سعيد بن الحارث، عن جابر قال: كان النبي صلى الله عليه وسلم، إذا كان يوم عيد، خالف الطريق.تابعه يونس بن محمد، عن فليح، عن سعيد، عن أبي هريرة، وحديث جابر أصح.

 

[-986-] Cabir İbn Abdullah (r.a.)'dan nakledilmiştir: "Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in, bayram gününde musalla’ya gidiş ve dönüşü farklı yollardan olurdu."

 

 

AÇIKLAMA:     İmam Tirmizî şöyle demiştir: "Bazı âlimler bu rivayeti esas alarak imam'ın musallaya giderken ve dönerken farklı yolları takip etmesini müstehap görmüş­lerdir. İmam Şafiî de bu görüştedir."

 

Resûlullah (s.a.v.)'in niçin bu şekilde hareket ettiği konusunda pek çok yorum yapılmıştır. Ben bu konuyla ilgili olarak yirmiden fazla yorum bi­liyorum. Maliki âlimlerinden Kâdî Abdülvehhâb şöyle demiştir: "Bu konuyla ilgili olarak pek çok yorum yapılmıştır. Bu yorumlardan bir kısmı gerçekten kabul edilebilecek yorumlardır, fakat çoğu boş iddialardan ibarettir." Burada söz konusu yorumlardan bir kısmına yer vereceğiz:

 

1. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıyamet gününde her iki yolun da kendi le­hinde şahitlik yapması için farklı yollardan gidip gelmiştir.

 

2. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıyamet gününde her iki yol boyunca ya­şayan insanların ve cinlerin kendi lehinde şahitlik yapması için farklı yollardan gidip gelmiştir.

 

3. Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her iki yolun da aynı şerefe ve üstünlüğe ermesi, kendisinin bereketinden her iki yolun da yararlanması için böyle dav­ranmıştır.

 

4. Bayram günündeki sevince herkesi ortak etmek veya halkın onun geçi­şinden ve görülmesinden doğan bereketleri elde etmesini sağlamak İçin farklı yollardan gidip gelmiştir. Böylece halk dînî bir hükmü öğrenmek üzere soru sormak, ondan bilgi almak, kendisine uymak, ondan doğru yolu öğrenmek, sadaka ve selâm vermek gibi ihtiyaçlarını gidermiş olurlar.

 

5. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem yaşayan ve Ölmüş olan akrabalarını zi­yaret etmek maksadıyla farklı yollardan gidip gelmiştir.

 

 

SONRAKİ