SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CUM’A

<< 491 >>

DEVAM: 16. Cuma Namazının Vakti Güneş'in Tepe Noktasını Geçip Batıya Doğru Kaydığı Zaman Girer (Zeval Vakti)

 

حدثنا سريج بن النعمان قال: حدثنا فليح بن سليمان، عن عثمان بن عبد الرحمن بن عثمان التيمي، عن أنس بن مالك رضي الله عنه: أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يصلي الجمعة حين تميل الشمس.

 

[-904-] Enes İbn Mâlik (r.a.)'den nakledilmiştir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Cum'a namazını güneş tepe noktasını geçip batıya doğru kayınca kıldırırdı."

 

 

حدثنا عبدان قال: أخبرنا عبد الله قال: أخبرنا حميد، عن أنس قال: كنا نبكر بالجمعة، ونقيل بعد الجمعة.

 

[-905-] Enes İbn Mâlik (r.a.) şöyle demiştir: "Biz Cum'a namazını biraz erken kılar ve daha sonra kaylule (öğleden sonraki gündüz) uykusuna yatardık.

 

Tekrar: 940.

 

 

AÇIKLAMA:     İmam Buhârî burada konu hakkında farklı bir görüş bulunmasına rağmen Cuma namazının vaktinin girişini kesin bir dille ifade etmiştir. Bu da farklı görüş beyan edenlerin delillerinin zayıf olmasından ileri gelmektedir.

 

(Hz. Ömer, Ali, Nu'mân İbn Beşir ve Amr İbn Hureys'in bu görüşte olduğu nakledilmiştir)

 

Hz. Ömer ile İlgili rivayet: İbn Abbas'tan nakledilmiştir: "Cuma günleri güneş tepe noktasını geçip batıya doğru meyledince Hz. Ömer minbere çıkar ve sonra otururdu."

 

Hz. Ali ile ilgili rivayet: "İbn Ebi Şeybe'nin sahih bir senedle naklettiği bir ri­vayete göre Ebu İshâk, Hz. Ali'nin arkasında güneş tepe noktasını geçip batıya meylettikten sonra namaz kıldığını söylemiştir."

 

Nu'mân İbn Beşîr ile ilgili rivayet: İbn Ebi Şeybe'nin sahih bir senedle naklettiğine göre Semmâk İbn Harb şöyle demiştir: "Nu'mân İbn Beşîr bize güneş tepe noktasını geçip batıya meylettikten sonra Cuma namazını kıldırdı." İbn Ebu Şeybe Nu'mân'ın Yezîd İbn Muâviye'nin hilâfetinin başlarında Küfe emîri olduğunu söylemiştir.

 

Amr İbn Hureys hakkındaki rivayet: İbn Ebu Şeybe'nin sahih bir senedle naklettiğine göre Velîd İbnü'l-'îzâr şöyle demiştir: "Cuma namazını Amr İbn Hureys'ten daha güzel kıldıran hiç kimse görmedim. O Cuma namazını güneş tepe noktasını geçip batıya meyledince kıldırırdı."

 

İmam Buhârî Hz. Aişe'den nakledilen rivayette geçen fiiline dayanarak Cuma namazının zevalden sonra kılındığı sonucunu çıkarmıştır. Çünkü bu fiil daha önce de açıklandığı gibi pek çok dilciye göre zevalden sonraki yürüyüş için kullanılır.

 

Nebi s.a.v. Cuma namazını güneş tepe noktasını ge­çip batıya doğru kayınca kıldırırdı" ifadesi Resulullah (s.a.v.)'in Cuma namazlarını devamlı olarak güneş tepe noktasından batıya kayınca kıldırdığını göstermektedir.

 

Mahir: Günümüz'de (2013) İspanyollar için meşhur olan siyesta denilen gündüz 14 ila 17 arasındaki dinlenme aralığının Endülüs Emevilerinden kalan Kaylule olduğu bildirilmiştir.

 

 

SONRAKİ