SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU SIFATU’S-SALAT

<< 471 >>

باب: الانفتال والانصراف عن اليمين والشمال.

159. İmam'ın Cemaate Yüzünü Çevirirken Bazen Sağdan Bazen Soldan Dönmesi

 

-وكان أنس بنفتل عن يمينه وعن يساره، ويعيب على من يتوخى، أو من يعمد الانفتال عن يمينه.

Enes İbn Malik (r.a.) namaz kıldırdıktan sonra cemaate yüzünü çevirirken bazen sağ'dan bazen de sol'dan dönerdi. Hatta sırf sağ'dan dönme çabasında olanları kınardı.

 

حدثنا أبو الوليد قال: حدثنا شعبة، عن سليمان، عن عمارة بن عمير، عن الأسود قال: قال عبد الله: لا يجعل أحدكم للشيطان شيئا من صلاته، يرى أن حقا عليه أن لا ينصرف إلا عن يمينه، لقد رأيت النبي صلى الله عليه وسلم كثيرا ينصرف عن يساره.

 

[-852-] Abdullah bin Mesud (Radiyallahu anh) şöyle demiştir; "İçinizden hiç kimse namaz bittikten sonra muhakkak sağ taraftan dönülmesi gerekir şeklinde bir düşünceye ve inanca kapılarak şeytan'a namazından bir pay kaptırmasın. Ben Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in sol tarafından döndüğünü çok gördüm."

 

 

AÇIKLAMA:     İbnü'l-Müneyyir bu rivayetle İlgili olarak şu değerlendirmede bulunmuştur: "Bu rivayet göstermektedir ki, mendûp olan bir fiil asıl kapsamından uzaklaştınlırsa ve çığırından çıkarılırsa mekruha dönüşebilir. Aslında her İşte, Özellikle İba­detlerde sağdan başlamak müstehaptır. Fakat Abdullah İbn Mesûd halkın sağ­dan başlamanın gerekli olduğuna İnanmalarından endişe ettiği İçin sırf sağ ta­raftan dönme düşüncesinde olmanın mekruh olduğunu söylemiştir. Her şeyin en doğrusunu sadece Allah bilir."

 

 

SONRAKİ