SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CEMAAT VE’L-İMAME

<< 380 >>

DEVAM: 31. SABAH NAMAZINI CEMAATLE KILMANIN FAZİLETİ

 

حدثنا محمد بن العلاء قال: حدثنا أبو أسامة، عن بريد بن عبد الله، عن أبي بردة، عن أبي موسى قال:قال النبي صلى الله عليه وسلم: (أعظم الناس أجرا في الصلاة أبعدهم فأبعدهم ممشى، والذي ينتظر الصلاة، حتى يصليها مع الإمام، أعظم أجرا من الذي يصلي ثم ينام).

 

[-651-] Ebu Musa el-Eş'arî (r.a.) Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Namaz konusunda en fazla sevaba nail olanlar camiye en uzaktan gelenlerdir. Cemaatle namaz kılmak için namaz'ı bekleyenler de, hemen namazı kılıp uyuyanlardan daha çok sevap kazanır,"

 

 

AÇIKLAMA:     (Muhammed ümmetinden) Ebu Zer ve Kerime rivayetlerinde bu şekilde nakledilmiştir. Ancak diğerlerinde (Muhammed ümmetinden) ifadesi muzafm hazfı ile (Muhammed) şeklinde geçmektedir. İbn Battal ve ona tabî olanların şerhi de buna göre olmuştur: "Bu ifade ile Ebu'd-Derdâ, Muhammed (s.a.v.)'in dinini kasdetmiştir. Yani onun dininden sadece cema­atle namaz kılmayı değiştirmediklerini haber vermiştir.

 

 (Cemaatle namaz kılmalarıdır.) Ebu'd-Derdâ bu sözüyle o dönemde yaşa­yan insanların cemaatle namaz kılmak dışında bütün amellerde kusur ettiklerini ve bir takım değişiklikler yaptıklarını ifade etmek istemiştir. Bu, göreceli bir du­rumdur. Çünkü Nebi s.a.v. dönemindeki insanların du­rumu, daha sonraki insanlara göre daha mükemmeldi. Daha sonra Ebu Bekir ile Hz. Ömer dönemindeki insanların durumu, sonraki nesillere göre daha iyiydi. Öyle anlaşılıyor ki bu söz, Ebu'd-Derdâ'dan ömrünün sonlarına doğru sadır ol­muştur. Ebu'd-Derdâ Hz. Osman'ın hilafetinin son yıllarında vefat etmiştir. O faziletli nesil Ebu'd-Derdâ nezdinde bu şekilde tavsif ediliyorsa, kim bilir günü­müze kadar gelen nesiller ne şekilde tavsif edilir!

 

Bu hadise göre, dînî bir konuda meydana gelen değişiklikten dolayı öfke­lenmek ve daha fazlası elden gelmiyorsa kızgınlığı izhar ederek kötü şeyleri ya­dırgamak caizdir. Bu hadisten çıkan bir diğer sonuca göre ise, karşi tarafa söyle­nen bilginin kesin doğru olduğunu ifade etmek için yemin edilebilir.

 

 

SONRAKİ