SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-EZAN

<< 376 >>

باب: الإمام تعرض له الحاجة بعد الإقامة.

27. Kamet Getirildikten Sonra İmamın Bir Meşguliyeti Olabilir

 

حدثنا أبو معمر عبد الله بن عمرو قال: حدثنا عبد الوارث قال: حدثنا عبد العزيز بن صهيب، عن أنس قال: أقيمت الصلاة، والنبي صلى الله عليه وسلم يناجي رجلا في جانب المسجد، فما قام إلى الصلاة حتى نام القوم.

 

[-642-] Enes bin Malik (r.a.)'den şöyle nakledilmiştir: "Kamet getirildiği zaman Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem mescidin bir köşesinde adamın biriyle özel olarak konuşuyordu. Cemaat uyuyuncaya kadar namaza yönelmedi.

 

Tekrar: 643, 6292.

 

 

AÇIKLAMA:     (Kamet Getirdikten Sonra İmamın Bir Meşguliyeti Olabilir} Bu başlık ima­mın namaza başlamadan önce bir meşguliyeti olmasının mubah olup olmadığını araştırmak İçin konmuştur.

 

Hadisten Çıkan Sonuçlar

 

1- Cemaat içinde iki kişi özel olarak konuşabilir.

2- Eğer bir meşguliyet varsa kamet ile iftitah tekbiri arasına fasıla girebilir. Bir meşguliyet söz konusu değil ise bu, mekruhtur.

3- Bu hadiste Hanefi mezhebinin şu görüşü reddedilmiş olmaktadır. Müez­zin Ked kametusselat dediği zaman imamın tekbir alması farzdır.

 

باب: الكلام إذا أقيمت الصلاة.

28. Kamet Getirilince Konuşmak

 

حدثنا عياش بن الوليد قال: حدثنا عبد الأعلى قال: حدثنا حميد قال: سألت ثابتا البناني، عن الرجل يتكلم بعد ما تقام الصلاة، فحدثني عن أنس بن مالك قال: أقيمت الصلاة فعرض للنبي صلى الله عليه وسلم رجل، فحبسه بعد ما أقيمت الصلاة.

 

[-643-] Enes bin Malik (r.a.)'den şöyle nakledilmiştir: "Kamet getirildi. Bu esnada bir adam Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in önünü kesti ve kamet getirildikten sonra bir müddet onu namaza durmaktan alıkoydu."

 

 

AÇIKLAMA:     (Kamet Getirilince Konuşmak) İmam Buhârî bu başlık ile kametten sonra her ne şekiide olursa olsun konuşmayı mekruh görenlere cevap verildiğine işaret etmiştir

 

EZAN BÖLÜMÜ BİTTİ.

CEMAAT VE İMAME BİR SONRAKİ SAYFADA

 

 

SONRAKİ SAYFA