SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU MEVAKİTİS-SALAT

<< 340 >>

باب: ما يكره من الونم قبل العشاء.

23. YATSI NAMAZINDAN ÖNCE UYUMANIN MEKRUH OLUŞU

 

حدثنا محمد بن سلام قال: أخبرنا عبد الوهاب الثقفي قال: حدثنا خالد الحذاء، عن أبي المنهال، عن أبي برزة:

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يكره الننوم قبل العشاء، والحديث بعدها.

 

[-568-] Ebu Berze (r.a.)'den şöyle nakledilmiştir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem yatsı namazından önce uyumayı, yatsı namazından sonra konuşmayı sevmezdi."

 

 

AÇIKLAMA:     (Yatsı Namazından Önce Uyumanın Mekruh Oluşu) Tirmizî şöyle demiştir: "İlim ehlinin çoğu, yatsı namazından önce uyumayı mekruh görmüştür. Bazıları ise sadece Ramazan'da yatsı namazından önce Uyumaya ruhsat vermiştir."

 

Yatsı namazından önce uyumaya ruhsat verenler, bir çok rivayette geçen "Eğer kendisini uyandıracak biri varsa veya âdeti gereği uykuya ayırdığı zamanı aşmayacağını biliyorsa" şeklinde geçen kayıtları esas almışlardır. Yasağın se­bebi olarak, namaz vaktinin çıkmasını kabul ettiğimiz zaman bu son derece yerinde bir görüş olur.

 

(konuşmayı) Birkaç bab sonra yatsı namazından sonra konuşmanın mek­ruh oluşunun, faydasız yere yapılan konuşmalarla tahsis edildiği ifade edile­cektir. Gece ibadetine mani olmasından veya konuşmanın uzayıp gitmesi se­bebiyle geç uyunması yüzünden sabah namazına kalkamamadan endişe edil­diği için mekruh olduğu da söylenmiştir. Bu hadis İle Nebi s.a.v.'in yatsı namazından sonra konuştuğunu gösteren hadisin uzlaştırılması birkaç başlık sonra gelecektir.

 

 

SONRAKİ