SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU MEVAKİTİS-SALAT

<< 329 >>

باب: إثم من فاتته العصر.

14. İKİNDİ NAMAZINI GEÇİREN'İN GÜNAHI

 

حدثنا عبد الله بن يوسف قال: أخبرنا مالك، عن نافع، عن ابن عمر:

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: (الذي تفوته صلاة العصر، كأنما وتر أهله وماله).

 

[-552-] İbn Ömer (r.a.)'den Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğu nakledilmiştir: "İkindi namazını kaçıran kimse, ailesi helak olmuş, serveti batmış kimse gibidir."

 

 

Diğer tahric: Tirmizi Salat; Nesâî, Mesâcid

 

AÇIKLAMA:     (ikindi namazını kaçıran kimse) İbn Bezîze bu konuda şöyle de­miştir; Bu hadiste, 'namazı kaçırdık’ demeyi mekruh kabul edenlere bir red söz konusudur. Bu mesele [hadis no: 372 ve 335] te var.

 

(ailesi helak olmuş, serveti batmış kimse gibidir) Hadisin zahiri, ikindi namazını geçirme günahının ağır olduğunu ve bunun da sadece ikindi namazına mahsus olduğunu gösterir.

 

Bu vakit de asr-ı evvel denen vakit olup güneş batınımdan yaklaşık üç-üç buçuk saat öncedir. İbn Abdilberr şöyle demiştir: "Bu hadiste dünyanın basitliğine işaret edil­miştir. Az bir amelin, çok dünyalıktan daha hayırlı olduğu belirtilmiştir." İbn Battal da şöyle demiştir: "Bu hadisin yerini tutacak başka bir hadis yoktur. Çünkü Allah Teâlâ 'Namazları koruyunuz, (yani aksatmadan kılmaya) devam edin! [Bakara 238] buyurmuştur. Bu hadis dışında, namazlara nasıl devam edileceğini gösteren başka bir hadis yoktur."

 

 

SONRAKİ