SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’S SALAT

<< 283 >>

باب: الشعر في المسجد.

68. Mescid de Şiir Okumak

 

حدثنا أبو اليمان الحكم بن نافع قال: أخبرنا شعيب، عن الزهري قال: أخبرني أبو سلمة بن عبد الرحمن بن عوف:

 أنه سمع حسان بن ثابت الأنصاري يستشهد أبا هريرة: أنشدك الله، هل سمعت النبي صلى الله عليه وسلم يقول: يا حسان، أجب عن رسول الله صلى الله عليه وسلم، اللهم أيده بروح القدس). قال أبو هريرة: نعم.

 

[-453-] Ebu Seleme İbn Abdurrahman İbn Avf, Hasan İbn Sâbit'in Ebu Hureyre'den: "Allah adına söyle! Allah Resulünün: 'Ey Hassan, Rasulullah adına cevap ver! Allah'ım! Onu ruhu'l-kudüsle destekle' dediğini duymadın mı?! diyerek şahitliğine müracaat ettiğini, onun da 'Evet' dediğini nakletmiştir."

 

 

AÇIKLAMA:     (Camide Şiir Okumak) Bu başlık camide şiir okumanın hükmünü araştır­mak için konmuştur.

 

(Onu ruhu'l-kudüsle destekle') Ruhu'l-kudüs'ten maksat, Cebrail'dir Hassân'm Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yerine cevap vermesinden maksat ise, Rasûlullah'i ve ashabını hicveden kâfirlere karşılık vermesidir. Nitekim Tirmizî Hz. Aişe'den şöyle nakletmiştir: "Allah Resulü Mescid-i Nebevî'de Hassan için bir minber koydurmuştu. Hassan oraya çıkıp kâfirleri hicvederdi."

 

İbn Battal şöyle demiştir; "Bu konuda zikredilen hadise göre Hassan, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in huzurunda camide şiir söylememiştir. Ancak İmam Buhârî'nin "Vahyin Başlangıcı Bölümünde" Saîd kanalıyla naklettiği rivayete göre Hassân'a "Benim adıma onlara cevap ver!" demesi Mescid-i Nebevî'de gerçekleşmiştir. Bunun üzerine Hassan da, müşrik­lere karşı cevap olarak söylediği beyitleri okumuştu." İbn Battal dışında kalan sarihler ise şöyle demiştir; "Buhârî, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in Hassan'dan şiir okumasını istemesinden hareketle burada, içeriği hak olan şiirlerin hak olduğunu ifade etmek istemiştir. Eğer şiir hak olursa, diğer sözler gibi ca­mide söylenmesinde bir sakınca yoktur. Aksi takdirde boş ve çirkin söz örnekle­rinde olduğu gibi yasaklanır.

 

Bu konuda İbn Huzeyme'nin "Sahih"inde, Tirmizî'nin de "Sünen"inde nak­ledip hasen kabul ettiği bir hadis vardır. Şöyle ki; "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem camide şiir okunmasını yasakladı." Bu doğrultuda birkaç hadis daha vardır. Ancak hepsinin senedleri tenkide uğramıştır. Bu hadis Üe konu başlığı altında zikredilen hadis şu şekilde uzlaştırılır: "Okunması yasaklanan şiirler, cahiliye dö­nemine ve batıl ehline ait şiirlerdir. Okunmasına izin verilen şiirler ise bunların dışında kalan şiirlerdir." Bir uzlaştırma da şu şekilde yapılmıştır: "Camilerde sü­rekli olarak şiir okunması, camiye gelen cemaati meşgul eder. İşte bu durum­larda camide şiir okumak yasaklanmıştır."

 

 

SONRAKİ