SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L VUDU’

<< 132 >>

باب: التيمن في الوضوء والغسل.

31. Abdest Ve Gusülde Sağdan Başlamak

 

حدثنا مسدد قال: حدثنا إسماعيل قال: حدثنا خالد، عن حفصة بنت سيرين، عن أم عطية قالت: قال النبي صلى الله عليه وسلم لهن في غسل ابنته: (ابدأن بميامنها ومواضع الوضوء منها).

 

[-167-] Ümmü Atıyye r.anha şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (vefat eden) kızının yıkanması sırasında kadınlara şöyle buyurdu: "Sağ tarafından ve abdest azalarından başlayın.

 

Tekrar: 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263

 

 

حدثنا حفص بن عمر قال: حدثنا شعبة قال: أخبرني أشعث بن سليم قال: سمعت أبي، عن مسروق، عن عائشة قالت: كان النبي صلى الله عليه وسلم يعجبه التيمن في تنعله وترجله وطهوره، وفي شأنه كله.

 

[-168-] Aişe (r.anha) şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayakkabı giymede, saçını-sakalını taramada, abdest almada, (hasılı) bütün İşlerde sağdan başlamayı severdi.

 

Tekrar: 426, 5380, 5854, 5926.

 

 

AÇIKLAMA:     Hz. Peygamber'in sağ taraftan başlamayı sevmesinin se­bebi şu olabilir: Ashab-i yemin (amel defterini sağ taraftan alacak olanlar) cen­netlik olduğu için, o da bununla tefeül ediyordu.

 

Hadislerden Çıkan Bazı Sonuçlar

 

Tarama, yıkama ve tıraş olmada başın sağ yarısından başlamak müstehap-tır. "Tıraş olma vücuttan bir şeyi giderme olduğu İçin bunda soldan başlanır" denilemez. Aksine bu da ibadet ve süslenmedir. Başı tıraş ederken sağ yarısın­dan başlama konusu yakında gelecektir.

 

Ayakkabı giyerken sağdan, çıkarırken soldan başlanır. Abdestte önce el ve ayak yıkanırken önce sağdan başlanır. Gusül yaparken de vücudun sağ yarısından başlanır.

 

Bu hadis imamın sağında namaza durmaya, caminin sağ tarafında namaz kılmaya, yeme ve içmede sağdan başlamanın müstehap olduğuna delil getiril­miştir. Buhari hadisi, bu konularla ilgili bölümlerin tümünde nakletmiştir.

 

Nevevî şöyle der: Şereflendirme ve süslenme anlamı taşıyan durumların tü­münde sağdan başlama, dinde yerleşik bir kuraldır. Şereflendirme ve süslenme anlamının zıddını barındıran durumlarda ise soldan başlama müstehaptır. Alim­ler abdestte sağ organları Önce yıkamanın sünnet olduğu konusunda icma et­mişlerdir. Buna aykırı olarak abdest alan kişi fazileti kaçırmış olmakla birlikte abdesti tamdır.

 

Büyük ilim adamı Üstad Muvaffak (İbn Kudâme) el-Muğnîde "Bunun farz olmadığı konusunda bir görüş ayrılığı bilmiyoruz" demiştir.

 

 

SONRAKİ