SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L İLİM

<< 101 >>

باب: الإنصات للعلماء.

43. Alimleri Dinlerken Susmak

 

حدثنا حجاج قال: حدثنا شعبة قال: أخبرني علي بن مدرك، عن أبي زرعة، عن جرير:

 أن النبي صلى الله عليه وسلم قال له في حجة الوداع: (استنصت الناس). فقال: (لا ترجعوا بعدي كفارا يضرب بعضكم رقاب بعض).

 

[-121-] Cerir'in rivayet ettiğine göre veda haccı sırasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanları sustur" demiş, ardından da şöyle bu­yurmuştur: "Benden sonra küfre dönüp de birbirinizin boynunu vurmaya kalkışmayasınız."

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis, "Kafirlerin yaptıkları gibi birbirlerinizi öldürmeye kalkışıp da onlar gibi olmayasınız." anlamına gelmektedir. Bu konuda açıklama Fitneler bölümün­de gelecektir.

 

İbni Battal şöyle demiştir: Bu hadis, ilim öğrenenlerin ilim öğreten kişiyi su­sarak dinlemelerinin gerekli olduğunu gösterir. Çünkü alimler, peygamberlerin varisleridir.

 

O, bu açıklaması ile konu başlığının hadise uygun olduğunu belirtmek iste­miştir. Çünkü hadiste belirtilen konuşma veda haccı sırasında büyük bir kalaba­lığa yapılmıştı. Onlar şeytan taşlamak vb. hac fiilleri için toplanmışlardı. Müslim­'in Sahih'inde yer aldığına göre Nebi s.a.v. ashabına "Hac fiillerini benden alınız (öğreniniz)" buyurmuştur. Nebi s.a.v. onlara haccı öğretmek için konuşma yaptığına göre onlara susmalarını emretmesi uygundur.

 

 

SONRAKİ