MECMAU

ZEVAİD

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Resulullah'ln (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Oğlu İbrahım'in Fazileti

 

14951- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cariyesi, İbrahim'in annesi kendisine ait bir meskende ikamet ederken, Kıpn birisi yanına gelir, ona su ve odun getirirdi. Halk bu konuda: "Gavur, gavur'un yanında barınıyor" derdi. Bu sözler ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kulağına gittiğinde, Ali b. Ebi Talib'i gönderip adamı öldürmesini emretti. Ali gitti ve onu bir hurma ağacının üzerinde gördü. Kıpn, Ali'nin elinde kılıcı görünce ağaçtan düştü ve üzerindeki elbiseyi atınca Ali ona yaklaştı. Baktığında Kıpti'nin hadım edilmiş olduğunu gördü.

Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dönüp dedi ki: "Ey Allah'ın Resulü!

Sen birisini bir iş için gönderdiğinde, o senin gönderdiğin şeyden başkasını görürse sana danışsın mı?" Resulullah: "Evet!" deyince, Ali, Kıpti'de gördüğü şeyi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattı.

(Enes) Dedi ki: "İbrahim'in annesi, İbrahim'i doğurduğunda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cibril kendisine gelip: ‘‘Allah'ın selamı üzerine olsun ey İbrahim'in babası! Bu konuda müsterih 01’‘ diyene kadar (çocuğun kendisinden olduğu konusunda) şüphe içindeydi."

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Ravilerden ibn Lehia zayıftır..

 

 

 

14952- Abdullah b. Amr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kıptı olan İbrahim'in annesi Mariye'nin yanına İbrahim'e hamileyken girdiğinde yanında onun soyundan (Kıptı olan) birisini gördü. Mısır'dan onunla birlikte gelmiş, Müslüman olmuş ve İslam'ını güzelleştirmişti. İbrahim'in annesi (Kıptı Mariye'nin) yanına girip çıkıyordu. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oğlunun annesinin yanına girerken nefsinde az veya çok bir şey duymaması için hadım oldu. Bir gün, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İbrahim'in yanına girdiğinde onu Mariye'nin yanında buldu. Her insanın içine düşeceği gibi, onun da içine şüphe düştü. (Kızgınlıktan) yüzünün rengi değişmiş bir şekilde oradan çıktı.

Ömer'i bulup, ona İbrahim'in annesinin yakını hakkında içine düşen şüpheyi anlattı. (Ömer) kılıcı alıp koşarak Mariye'nin yanına girdi ve yakınını yanında görünce onu öldürmek için kılıçla saldırdı. (Adam) Ömer'in bu halini görünce edeb yerini açtı. Ömer adamın erkeklik organının hadım edilmiş olduğunu görünce, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dönüp durumu haber verdi.

Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Ey Ömer sana haber vereyim mi? Cibril bana gelip, Mariye ve yakını hakkında içime düşen şüphe hususunda onları temize çıkardı ve karnında, yaratılmışlar içinde bana en çok benzeyen, bana ait bir çocuğun olduğunu müjdeledi. Adını İbrahim koymamı emretti ve beni Ebu İbrahim olarak künyeledi. Kendisiyle bilindiğim künyemi değiştirmeyi kerih görseydim, Cibril'in beni Ebu İbrahim olarak künyelediği gibi künyemi Ebu İbrahim koyardım. "

 

*Taberani rivayet etti. Ravilerden Hanı b. el-Mütevekkil zayıftır.

 

 

 

14953- İsmaIl es-Süddı bildiriyor: Enes b. Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), oğlu İbrahim'in namazını kıldı mı?" diye sordum. Dedi ki: "Bilmiyorum. Allah'ın rahmeti İbrahim'in üzerine olsun. Yaşasaydı, sıddık peygamber olurdu."

 

*Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

14954- Bera, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), oğlu İbrahim için şöyle dediğini bildiriyor: ''Cennette onu emziren vardır.''

 

*Ahmed rivayet etti. Ravilerden Cabir el-Cu'tI zayıftır; ama bu Şu'be'nin ondan bir rivayetidir. Şu'be ondan yalan rivayette bulunmaz. Bu hadis, Bera'nın hadisi dışındaki rivayetlerle de sahihtir.

 

 

 

14955- İbn Ebi Evfa'ya: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oğlu İbrahim'i gördün mü?" diye sorulduğunda: "Evet. Öldüğünde küçüktü. İnsanlar içinde, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok benzeyen kişiydi" dedi.

 

*Derim ki: Bu hadis, Sahih'te benzerlikle ilgili lafız dışındaki kısmıyla yer almıştır

Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Ravileri güvenilir olan Ubeyd b. Cennad el-Halebi dışında Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

14956- Slrin anlatıyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oğlu İbrahim'in ölüm anında ben de vardım. Ben ve kardeşim bağırarak ağladığımızda kadınlar da bağırıyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bağırmamızı yasaklamıyordu. Öldüğü zaman bizi bağırmaktan nehyetti. Onu mezarın kenarına kadar taşıdı. Abbas da yanındaydı. Mezarına Fadl b. Abbas ve Usame b. Zeyd indi. Ben de kabrinin yanında ağlıyordum. Beni ağlamaktan nehyetmedi. (O anda) Güneş tutulunca halk: "Güneş, İbrahim'in ölümü sebebiyle tutuldu" dedi.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Güneş, kimsenin ölümüne veya doğumuna tutulmaz." Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezarda bir delik gördü ve kapatılmasını emretti. Dediler ki: "Onu kapatmanın ona bir faydası olur mu?" Buyurdu ki: "Ne faydası, ne de zararı olur; fakat yaşayanların gözüne çarpar. "

 

Hicri 10 yılı, Rebiu'l-Evvel ayının onunda Salı günü vefat etti. *Taberani iki isnadla rivayet etti. Birisinde Vakidi, diğerinde ise Muhammed b. elHasan b. Zebale vardır ve ikisi de metruktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ehl-i Beyt"in Fazileti