MECMAU

ZEVAİD

KADER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kalemin Yaratılacakları Yazıp Kuruması

 

11795. Abdullah b. Cafer'in naklettiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu terkisine 'alarak şöyle buyurmuş: "Ey genç! Sana bir şeyi hibe edeyim mi? Sana, Allah'ın seni faydalandıracağı birkaç söz öğreteyim mi? Allah'ın hukukunu koru ki, Allah da seni korusun. Allah'ın hukukunu koru ki, onu her zaman yanında bulabilesin Bir şey isteyeceğin zaman Allah'tan iste. Yardım isteyeceğin zaman, Allah'tan iste. Bil ki: Artık kalem olacak her şeyi yazdı ve (mürekkebi) kurudu. Bil ki Bütün yaratılanlar sana, yazgında olmayan bir şey yapmak isteseler, yapamazlar. Bil ki: Zafer ancak sabırla gelir. Rahatlık ancak sıkıntı varsa hissedilir. Kolaylık da zorluk varsa hissedilir. "

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Ali b. Ebi Ali el-Kureşi zayıftır.

 

 

 

11796. İbn Abbas'ın naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın ilk yarattığı şey, kalemdir. Ona, her şeyi yazmasını emretmiştir."

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri güvenilirdirler.

 

 

 

11797. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah kalemi yaratınca ona: ‘‘ Yaz!’‘ diye emretti. O da kıyamet gününe kadar olacak her şeyi yazdı" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberanı rivayet etmiş olup ravileri güvenilirdirler. Konuyla ilgili Nun suresinde bir hadis geçmişti.

 

 

 

11798. Hayyan b. Ubeydillah b. Zuheyr Ebu Zuheyr el-Basri anlatıyor: Dahhak b. Muzahim'e "Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, o bir kitapta yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah'a göre kolaydır."[Hadid 22] " ... Şüphesiz biz yaptıklarınızı kaydediyorduk."[Casiye 29] "Biz her şeyi bir ölçüye (kadere) göre yarattık"[Kamer 49] ayetlerinin anlamlarını sordum. Şu karşılığı verdi:

 

İbn Abbas bunları şöyle izah etti: Yüce Allah Arş'ı yarattı ve ona istiva etti. Sonra kalemi yarattı ve ona, kendi izniyle yazma işine başlamasını emretti. Kalemin büyüklüğü gökle yer arası kadardır. Kalem: "Ya Rab! Neyi yazmaya başlayayım?" dedi. Allah: "Benim yaratacaklarımla yarattıklarım arasında meydana gelecek her damlayı, bitkiyi, canı, eseri / ameli, rızkı ve eceli yaz" buyurdu. Böylece kalem kıyamet gününe kadar olacak her şeyi yazdı ve Allah onu kendi katında Arş'ın altındaki saklı kitaba (kitab-ı meknun) kaydetti.

 

" ... Şüphesiz biz yaptıklarınızı kaydediyorduk"[Casiye 29] ayetine gelince kuşkusuz Allah meleklerine her yıl Ramazan ayı içerisindeki Kadir gecesinde o kitaptan, gelecek senenin aynı vaktine kadarki olacak her hadiseyi kaydetmelerini emreder. Sonra her Perşembe akşamı kulların amellerini yazmakla görevli bulunan Allah'ın hafaza melekleri ile karşılaştırma yaparlar ve hafaza meleklerinin göğe çıkardıkları amellerin ne bir fazlalık, ne de eksiklik bulunmaksızın o kitaplarındakilere muvafık olduğunu görürler.

 

"Biz her şeyi bir ölçüye (kadere) göre yarattık"[Kamer 49] ayetine gelince kuşkusuz Allah her şey için ona uygun özellikleri yaratmış, onu besleyecek rızkı vermiştir. Deveyi öyle bir şekilde yaratmıştır ki onun yaratılış özelliklerinden hiçbiri bir başka hayvana uymaz. Mahlukatından her biri böyledir. Kara hayvanları ve kuşları için karada onları besleyecek rızkı yaratmıştır. Deniz hayvanları ve kuşları için de denizde onları besleyecek rızkı yaratmıştır. İşte yüce Allah'ın "Biz her şeyi bir ölçüye (kadere) göre yarattık"[Kamer 49] ayetinden maksat budur.

 

*Hadisi Taberanı rivayet etmiş olup ravilerinden Dahhak'ı bir grup zayıf görürken İbn Hibban güvenilir kabul etmiş, ancak ibn Abbas'tan hadis işitmediğini belirtmiştir. Diğer ravileri ise güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

11799. Said b. Cübeyr'in bildirdiğine göre İbn Abbas: "Keşke şimdi yanımda kaderi inkar edenlerden biri olsaydı da onun başını kesseydim" demiş. Yanındakiler: "Niçin?" diye sorunca şöyle cevap vermiş: "Kuşkusuz Allah beyaz inciden bir levh-i mahfuz yaratmıştır. Bu levhin iki kapağı kırmızı yakuttandır. Yine onun kalemi nur, kitabı nur ve genişliği gökle yer arası kadardır. Allah her gün ona 360 kez bakar ve her bakışında (bir takım varlıkları) yaratır, diriltir ve öldürür, yüceltir ve alçaltır, dilediğini yapar."

 

*Hadisi Taberani iki ayrı tarikle rivayet etmiş olup bu tarikin ravileri güvenilirdirler.

 

 

 

11800. - Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olanMersed demiştir ki: "Allah, kitabında iki çizgi çizdi. Sonra kalemi alarak birine mahlukatı, diğerine ise mahlukatın yaptıklarını yazdL"

 

*Hadisi Taberanı rivayet etmiş olup ravilerinden Hüseyin b. Yahya el-Huşenı'yi Duhaym ve başkaları güvenilir kabul ederlerken çoğunluk zayıf görmüştür.

 

 

 

11801. Hasan b. Ali der ki: "Kitap kaldırıldı, kalem kurudu. Her şey, önceden hazırlanıp bitmiş bir kitaptaki hükme göre meydana gelir."

 

*Hadisi Taberanı rivayet etmiş olup ravilerinden Leys b. Ebi Süleym hadis konusunda gevşektir. Diğer ravileri ise güvenilirdirler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hz. Adem ile Musa ve Başkaları Arasında Cereyan Eden Tartışmalar