MECMAU

ZEVAİD

DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yaralamalar Hakkında

 

10764. Arın b. Şu ayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) , bir adamın ayağını boynuzla yaralayan bir kişi hakkında hüküm verdi. Yaralanan adam: "Ya Resulallah! Kısas yaptırıp hakkımı al!" dedi. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Acele etme! Bekle, yaran iyileşsin!" buyurdu. Ama adam kabul etmeyip ısrarla kısas isteyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), adama kısas yaptırdı. Bir müddet sonra kendisine kısas yapılan adam iyileşti, kısas yaptıran da topal kaldı. Kısas yaptıran adam Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip: "Ya Resülallah! Arkadaşım iyileşti; ama ben topal kaldım" deyince Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben, sana iyileşinceye kadar kısas yapma demedim mi? Bana isyan ettin! Böylece Yüce Allah seni uzaklaştırdı (cezalandırdı)! Yaran da tam iyileşmediği gibi (hakkın da zayi oldu)" buyurdu. Ayağı topal kalan bu adama hüküm verdikten sonra, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir daha yarası iyileşinceye kadar kimsenin kısas yapmamasım, yarası iyileşince kısas yapmasını (veya diyet almasını) emretti.

 

*Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

10765. Cabir anlatıyor: Bir adamı boynuzla bacağından yaralayan bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şikayet edildi. Bacağı yaralanan:

"Ya Resulallah! Kısas yaptırıp hakkımı al!" dedi. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bacağını tedavi edip bekle, bakalım nasılolacak!" buyurdu. Adam: "Ya Resulallah! Kısas yaptırıp hakkımı al!" diye ısrar etti. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aym şekilde cevap verdi. Adam tekrar: "Ya Resulallah! Kısas yaptırıp hakkımı al!" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kısas yaptırdı. (Ama bir müddet sonra) Kısas yaptıran (bacağı yaralanan) adamın ayağı sakat kaldı. Kendisine kısas uygulanan adamın ayağı ise iyileşti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bacağın diyetini iptal etti.

 

 

 

10766. Başka bir rivayette Cabir der ki: (Ayağı) yaralanan bir adamın durumu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iletildi (hüküm vermesi için şikayet edildi). Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu tedavi edin!" buyurdu ve bir yıl mühlet verdi.

 

 

 

10767. Diğer bir rivayette Cabir der ki: Bir adam, başka bir adamı yaraladı. Yaralanan adam kısas isteyince Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaralanan adam iyileşinceye kadar yaralayan adama kısas yapılmamasını emretti.

 

*Birinci hadisi Taberanı, el-Mu'cemu's-sağfr ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir.

Senedinde bulunan Muhammed b. Abdullah b. Nimran zayıftır.

 

 

 

10768. Huzeyfe anlatıyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bizi dünyada bırakıp vefat ettiği zaman çoktuk (sahabenin çoğu hayattaydı). Caife (bedenin iç kısmına ulaşan yara) ile munakkile (kemiği kırıp yerinden kaydıran yaranın kısas, veya diyeti) hakkında Hz. Ömer veya İbn Ömer dışında bizden hiç kimseye bir şey sorulmaz oldu.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Senedinde bulunan Ebu Said el-Bakkal zayıftır, ancak güvenilir sayılmıştır.

Derim ki: Yaralamaların diyeti konusunda toplu hadisler inşallah gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Organlar ile Diğer Şeylerin Diyetleri