MECMAU

ZEVAİD

HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Allah'a Asi Olmaya Teşvik Eden (Hiç Kimseye) itaat Edilmez

 

9141. Enes b. Malik anlatıyor: Muaz b. Cebel: "Ya Resulallah! Başımıza, senin sünnetinle amel etmeyen, senin emirlerini almayan devlet başkanları geçse, onların durumu hakkında ne buyurursun?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah'a itaat etmeyen birine itaat edilmez" buyurdu.

 

*Hadisi imam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, ravilerden Amr b. Zeyneb'i tanımıyorum. Ahmed'in diğer ravileri Sahih'in ravileridir,

 

 

 

9142. Abdullah b. es-Samit anlatıyor: Ziyad, İmran b. Husayn'ı Horasan'ın başına vali olarak göndermek istedi. İmran bunu kabul etmeyince arkadaşları ona: "Horasan'ın başında olmayı terk mi ettin?" diye sorunca, İmran bunun üzerine onlara: "Vallahi siz buranın serinliğinde namaz kılarken, benim oranın sıcağında yanmam beni sevindirmez. Ben düşmanın boğazlarında olduğumda, bana Ziyad'dan bir mektup gelmesinden korkarım. Eğer Ziyad'ın dediği şeyi uygularsam helak olurum, geri dönersem boynum vurulur" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ziyad, Hakem b. Amr el-Gıfari'yi Horasan'ın başına vali olarak göndermek istedi. Hakem onun emrine boyun eğdi. İmran: "Bana, Hakem'i çağıracak kimse yok mu?" diye sordu. Bunun üzerine elçi onu çağırmaya gitti. Bir süre sonra Hakem onun yanına gelerek içeri girdi. İmran, Hakem'e: "Sen, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘YÜce Allah'a isyan etmede hiç kimseye itaat edilmez’‘ buyurduğunu işittin mi?" diye sorunca, Hakem: "Evet" cevabını verdi. Bunun üzerine İmran: "Elhamdülillah" veya" Allah'u Ekber" dedi.

 

 

 

9143. Hasan'dan rivayet edildiğine göre: Ziyad, Hakem el-Gıfari'yi ordunun başına komutan tayin etti. İmran b. Husayn onun yanına gitti. İnsanlar arasındayken onunla karşılaştı. "Neden sana geldiğimi biliyor musun?" diye sordu. Hakem: "Neden?" diye sorunca, şu karşılığı verdi:

Sen, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir komutanın kendisine: ‘‘Ateşe atla’‘ dediği adam için, dediği şeyi hatırlıyor musun? Hani adam ateşin yanına gelince geri çekilmişti. Bu hadise Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haber verilince şöyle buyurdu: "Şayet ateşe atlasaydı, ikisi de cehenneme girerdi. YÜce Allah'a isyan etmede itaat yoktur." Hakem, İmran'a:

"Evet bunu hatırlıyorum" deyince, İmran: "Ben sadece bu hadisi sana hatırlatmak istedim" karşılığını verdi.

 

*Hadisi farklı bir metinle Ahmed, kısa bir metinle Taberani rivayet etmiştir.

Taberani'nin farklı bir tarikten gelen rivayeti şöyledir: "Yaradan'a isyan etmede yaratılana itaat yoktur." Ahmed'in ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

9144. İmran b. Husayn ve Hakem b. Amr el-Gıfari'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'a isyan etmede (hiçbir kimseye) itaat yoktur."

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir ile el-Mu'cemu'l-evsafta Taberani rivayet etmiş olup, Bezzar'ın ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

9145. İsmail b. Ubeyd el-Ensarı anlatıyor: Ubade b. es-Samit, Ebu Hureyre'ye: "Ey Ebu Hureyre! Biz, Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat yaptığımız zamanda sen bizimle beraber değildin. O'na tembellikte ve canlılıkta işitip itaat etmek üzere, bollukta ve darlıkta infakta bulunmak üzere, iyiliği emredip kötülüğü sakındırmak üzere, Allah yolunda (iyiliği) söyleyip, bu yolda hiç kimsenin kınamasından korkmamamız üzere, yanımıza Yesrib'e (Medine'ye) geldiğinde O'na yardım edip kendimizi, eşlerimizi ve çocuklanmızı kendisinden koruduğumuz şeylerden Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) korumamız üzerine ve buna mukabil bize cennetin verileceğine dair biat ettik. İşte bu, üzerine anlaştığımız Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biatıdır. Kim verdiği sözden dönerse ancak kendi aleyhine dönmüştür. Kim Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettiği şeyler hususunda sözünü yerine getirirse, yüce Allah, Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), anlaştığı şeyi (cenneti) tam olarak ona verecektir" dedi. Muaviye, Osman b. Affan'a mektup yazdı. Mektubunda şöyle diyordu: "Ubade b. es-Samit, Şam halkını benim üzerime kışkırttı. Şimdi ya Ubade'yi yanına alıp gizlersin, ya da onu Şam'dan uzaklaştınnm." Osman bunun üzerine Muaviye'ye: "Ubade'yi Medine'deki evine geri dönmesi için bindirip gönder" diye yazdı. Muaviye, Ubade'yi gönderdi. Ubade, Medine'ye geldikten sonra Osman'ın yanına girdi. Evde, öncekilerden (sahabeden) ya da tabiunden olan bir adamdan başka hiç kimse yoktu. Ubade topluluğa yetişmişti. Osman evin yanında oturduğu halde ansızın karşısına çıktı. Osman, Ubade'ye dönerek: "Ey Ubade b. es-Samit! Bizimle ne işin var?" diye sordu. Ubade insanların arasında ayağa kalkarak şu karşılığı verdi: Ben, Ebul-Kasım'ın yani Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Benden sonra işlerinizin başına bir takım adamlar gelecek. Sizin kötü gördüklerinizi, size güzel gösterecekler, sizin güzel bildiğiniz şeyleri, size yasaklayacaklar. Allah'a isyan eden kişiye itaat yoktur. Rabbinize (bu hususta) mazeret getinneyin."

 

*Hadisi bütünüyle imam Ahmed rivayet etmiş "ismail, babasından" şeklinde bir ifadeyi kullanmamıştır. Fakat oğlu Abdullah, kendi Müsned rivayetinde "o da babasından" ifadesini ilave etmiştir. Aynı zamanda Taberani de rivayet etmiş olup ikisinin de ravileri güvenilir kimselerdir. Ancak ismail b. Ayyaş, bu hadisi Hicaz'lılardan rivayet etmiştir. Onlardan olan rivayeti ise zayıf kabul edilmektedir.

 

 

 

9146. Bilal b. Buktur'dan rivayet edildiğine göre Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir adam Sicistan'ın başına görevli olarak tayin edilmişti. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından biriyle karşılaştı. Ona şöyle dedi: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir adamı ordunun başına komutan olarak verdiğini hatırlıyor musun? Adamın yanında tutuşturulmuş bir ateş vardı. Arkadaşlarından birine:

"Kalk ve ateşe atla!" diye emretti. Adamda kalkarak ateşe atladı. Bu olay Peygamber Efendimiz'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaştığı zaman şöyle buyurdu: "Şayet adam ateşe düşseydi her ikisi de cehenneme girerdi. Allah'a isyan noktasında (hiç kimseye) itaat yoktur." Ben sadece bunu sana hatırlatmak istedim.

 

 

 

9147. Hammad'ın rivayetinde ise şu ifade yer almıştır: "Kalk ve ateşe atla!" dedi. Adam atlamayınca onu sıkıştırdı?

 

 

 

9148. Hammad'ın diğer bir rivayetinde ise: "Allah'a isyan noktasında (hiç kimseye) itaat yoktur" sözü üzerine adam: "Evet" karşılığı verdi, ifadesi yer almaktadır.

 

*Hadisi imam Ahmed bu şekilde mürselolarak rivayet etmiştir. Ravilerden Ata b. es-Saib ahir ömründe ihtilata düşmüştür.

 

 

 

9149. Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre kendisi, Şam'da iken yanından şarap taşıyan eşekler geçti. Pazardan keskin bıçak alıp, eşeklerin olduğu bulunduğu giderek şarapların (bulunduğu tulumları) parçaladıktan sonra şöyle dedi: "Şu hususlarda Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat verdik: Uyuşuk ve canlı zamanlarda O'nu işitip itaat etmek; iyi durumda ve kötü durumda iyiliği emredip kötülükten sakındırmak; Allah yolunda (iyiliği) söyleyip, bu yolda hiç kimsenin kınamasının bizi engellememesi; mazluma yardım etmek; kendimizi ve çocuklarımızı kendisinden koruduğumuz şeylerden Resulullah'ı da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) korumak. Bunlar, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yerine getirmek üzere biat verdiğimiz hususlardır."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup, ravilerden Yusuf b. Halid es-Semti zayıftır.

 

 

 

9150. Sa'd b. Ubade'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ey Sa'd! İyi durumunda ve kötü durumunda, neşeli zamanında ve neşesiz zamanında, senin hakkını gasbedip alsa bile yine de (emiri) dinleyip itaat etmeye sarıl. İşin ehliyle tartışma. Ancak seni Allah'ın kitabındaki hükmün zıttına olan bir hükme seni çağırmaları müstesna. Seni, Allah'ın Kitab'ındaki hükmün zıttına olan bir hükme çağırırlarsa Allah'ın Kitab'ına tabi ol."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup, ravilerden Husayn b. Ömer oldukça zayıf biridir.

 

 

 

9151. Ebu Inebe'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ümmetimi sıkıntıya sokmayın. Allahım! Kim ümmetimi sıkınyıya sokarsa ondan intikamını al. " Ya da buna benzer bir ifade kullanmıştır.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup, ravilerden ibrahim b. Muhammed b. Ziyad'ı tanırl)ıyorum. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

9152. Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Benden sonra bir takım idareciler gelecek, size iyi gördÜğünüz şeyleri emredecekler, ama kötü olarak bildiğiniz şeyleri yapacaklar. Onlar sizin başınıza (gerçek) imam değillerdir. "

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden A'şa b. Abdirrahman'ı tanımıyorum.

Diğer ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

9153. Muaz b. Cebel bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Hediyeyi hediye olduğu müddetçe alın. Dindeki rüşvet olduğunda almayın. Siz bunu terkedecek değilsiniz. Bu, sizi fakirlikten ve muhtaç olmaktan alıkoyar. Dikkat edin! İslam değirmeni dönen bir dairedir. Kitabın döndüğü yerde kitabla beraber dönüp durun. Dikkat edin! Kitab ve hükümdar yakında ayrılacak. Siz Kitab'tan ayrılmayın. Dikkat edin! Başınıza bir takım idareciler gelecek. Sizin için verdikleri hükümleri, kendileri için verecekler. Onlara asi olursanız, sizi öldürürler, itaat ederseniz sizi (hak yolundan) saptırırlar."

 

Sahabe: "Ya Resulallah! Nasıl yapalım peki?" diye sorunca: "İsli b.

Meryem'in havarilerinin yaptığı gibi yapın. Onlar testerelerle biçilip keresteler üzerinde taşındılar. Allah'a itaat halinde gelen öZüm, Allah'a isyan halindeki bir hayattan daha hayırlıdır" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden Yezıd b. Mersed, Muaz'dan hadis işitmemiştir. Vudayn b. Ata'yı ibn Hibban ve başkası güvenilir kabul etmiştir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

9154. Ebu Sülale es-Sülemi'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Başınıza bir takım imamlar gelecek. Rızıklarınıza mlilik olacaklar, sizinle konuşacaklar ama yalan söyleyecekler. Çalışacaklar, ama işlerini kötüye kullanacaklar. Onların çirkin işlerini güzel görmedikçe, yalanlarını doğru kabul etmedikçe sizden hoşnut olmayacaklar. Onlar hoşnut oldukları sürece haklarını verin. Haddi aştıklarında, bu hal üzere kim (çarpışıp) öldürülürse o kimse şehittir."

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Asım b. Ubeydillah zayıftır.

 

 

 

9155. Ebü Selam es-Sulemi'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Başınıza bir takım liderler geçecek. Boyunlarınıza malik olacaklar, sizinle konuşacaklar, ama yalan söyleyecekler. Çalışacaklar, ama kötülük yapacaklar. Onların çirkinlerini güzel görmediğiniz müddetçe, yalanlarım doğru kabul etmediğiniz sürece sizden hoşnut olmayacaklar. Hoşnut oldukları sürece haklarını verin."

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Asım b. Ubeydillah zayıftır.

 

 

 

9156. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bir takım idareciler gelecek. (İyi bildirdiklerinizi) kötü gösterecekler. Onlardan ayrılan kişi kurtulur, onlarla ilişkisini kesen kişi selamet bulur, onlara karışan ise helak olur."

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Heyyac b. Bistam zayıftır.

 

 

 

9157. Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kureyş size karşı dosdoğru olduğu sürece siz de ona karşı dosdoğru olun. Bunu yapmadıklarında kılıçlarınızı omuzlarınıza koyun. Onların alayım öldürün. Bunu yapmadığınız zamanda bedbaht ziraatçiler olun ve ellerinizin zahmet çekerek kazandıklarından yersiniz. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu's-sağır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, elMu'cemu's-sağır'in ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

9158. Nu'man b. Beşir bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Kureyş size dosdoğru olduğu sürece, onlara karşı dosdoğru olun. Eğer Kureyş size karşı dosdoğru olmazsa kılıçlarınızı omuzlarınıza koyup onların alayını öldürün."

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiştir. Senedinde tanımadığım bir ravi vardır.

 

 

 

9159. Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ümmetim hakkında en çok korktuğum, şu üç şeydir: (Biri) o adamdır ki, Kur'an okur, onun güzelliğini kendinde görür. Üzerinde Allah'ın ona ödünç verdiği İslam'ın cübbesi vardır. Kılıcını çeker, onunla komşusuna vurur ve onu müşriklikle itham eder." Cenab-ı Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ya Resulallah! İtham eden mi, yoksa edilen mi daha haklıdır?" diye sorulunca: "İtham eden" buyurdu. Devamla şöyle buyurdu: "(İkincisi) Allah'ın kendisine saltanat verdiği bir adamdır. Adam: ‘‘Bana itaat eden Allah'a itaat etmiştir. Bana isyan eden Allah'a isyan etmiştir’‘ der. Bu adam yalan söylemiştir. Yaratıcının ötesinde hiçbir halife için kalkan olma durumu yoktur. (Üçüncüsü) masalların kendisini neşelendirdiği adamlardır. Bir masalı bitirdiğinde daha uzun bir masalı anlatmaya başlar. Deccale yetişirse ona uyar."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta buna benzer bir metinle rivayet etmiştir. Ravilerden Şehr b. Havşeb hadisi yazılan zayıf bir ravidir.

 

 

 

9160. Meğra anlatıyor: İbn Amir, Şam'a gelince Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan ve olmayan Allah'ın gelmesini dilediği kadar birçok insan onun yanına geldi. Sadece Ebu'd-Derda gelmedi. İbn Amir: "Ebu'd-Derda'nın yanıma geldiğini görmüyorum. Ben onun yanına gidip ona hakkını ödeyeceğim" dedi. Ebu'd-Derda'nın yanına giderek ona selam verdi. Ona: "Arkadaşların yanıma geldi, ama sen gelmedin. Ben de senin yanına gelip hakkını sana ödemeyi arzuladım" deyince: "Ne Allah'ın gözünde, ne de kendi gözümde bugünkünden daha küçük olmadım. Hiç şüphesiz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), siz değiştiğinizde sizin için değişmemizi bize emretti" karşılığını verdi.

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Leys b. Ebi Süleym tedlis yapan biridir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yöneticilere Nasihat Etmek ve Bunun Keyfiyeti