MECMAU

ZEVAİD

BUYU (TİCARET)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sarf (Iki Farklı Para Biriminin Değişimi) Hakkında

 

6559. Zekvan Ebu Salih'ten rivayet edildiğine göre Cabir b. Abdillah, Ebu Said ve Ebu Hureyre sarfı yasaklamışlardır. Bunlardan ikisi bu görüşlerini Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmışlardır.

 

*Hadisi Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

6560. Ebu Kılabe anlatıyor: İnsanlar, veresiye olarak gümüş karşılığında altın satın alıyorlardI. Yanlarına Hişam b. Amir geldi ve onlara bu işi yasakladıktan sonra şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altım gümüşe veresiye olarak satmayı yasaklayarak şöyle buyurmuştur: "İşte bu, faizin ta kendisidir."

 

*Hadisi Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

6561. Ebu Rafi' anlatıyor: İki tane halhalı (ayak bileziğini) satmak üzere evden çıkmıştım. Ailem bakıma muhtaç durumdaydılar. Ebu Bekr es-Sıddik'i gördüm. Bana "Nereye gidiyorsun?" diye sordu. Ben, "Ailem nafakaya muhtaç durumda olduğundan şu iki halhalı satmak istedim" deyince Ebu Bekr: "Ben de evden bir kaç dirhemcikle çıktım. Onlarla daha iyi gümüş almak istiyorum" dedi. Ebu Bekr halhalları bir kefeye, dirhemleri (gümüş paraları) bir kefeye koydu. Halhallar dirhemlerden biraz ağır geldi. Ebu Bekr makas istedi. Ben "Sübhanallah, hayret bir şey, halhallar senin olsun (kesmene gerek yok)" dedim. Ebu Bekr şöyle dedi: "Sen bunu bana bıraksan bile Allah bunu bana bırakmaz. Zira ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Altın altın ile misli misline, gümüş gümüş ile misli mislinedir: Ziyade eden veya ziyade isteyen ateştedir. "

 

*Hadisi Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmiş olup Bezzar'ın isnadında geçen Hafs b.

Ebi Hafs hakkında Zehebi: "Güçlü biri değildir" ifadesi kullanmıştır. Ebu Ya'la'nın isnadında Muhammed b. es-Saib el-Kelbi geçmektedir. Ona isnad edilen kabahatlerden dolayı Allah'a sığınırız, (umarız doğru değildir).

 

 

 

6562. Şurahbil b. Sa'd'dan rivayet edildiğine göre İbn Ömer, Ebu Hureyre ve Ebu Said, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu haber verdiler: "Altın altın ile misli misline, gümüş gümüş ile misli misline ve peşindir. Ziyade eden veya ziyade isteyen faiz muamelesi yapmıştır." Ayrıca Şurahbil: "Eğer ben, bunları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmediysem Allah beni ateşe soksun" diye ekledi.

 

*Ben derim ki: Ebu Hureyre ve Ebu Said'in hadisi Sahıh'te mevcuttur.

*Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Şurahbil b. Sa'd'ı, ibn Hibban güvenilir kabul ederken, hadis imamlarının çoğunluğu zayıf addetmişlerdir.

 

 

 

6563. İbn Ömer diyor ki: Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gümüşe karşılık altın veya altına karşılık gümüş satın alsam olur mu? diye sordum. Şöyle cevap verdi: "Bunlardan birini diğerine karşılık satın aldığın zaman, arkadaşın (müşterin) seninle kendi arasında şüphe olduğu halde ayrılmasın."

 

*Ben derim ki: Sünen kitaplarında ibn Ömer'in gümüş mukabili deve sattığı, ancak (ücreti olarak alırken gümüş yerine) altın aldığı rivayeti mevcuttur.

Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

6564. Ebu Rafi' anlatıyor: Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımları için kuyumculuk yapıyordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittiklerini bana söylediler: "Altın altın ile gümüş gümüş ile gramı gramına (aynı olmak zorunda)dır. Her kim ziyade ederse ya da ziyade taleb ederse faiz muamelesi yapmış olur."

 

*Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Yahya el-Bekka zayıftır .

 

 

 

6565. Enes ve Ubade b. es-Samit'in bildirdiklerine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ilAltın altın ile misli misline, gümüş gümüş ile misli mislinedir. "

 

*Ben derim ki: Ubade'nin hadisi Sahih'te mevcuttur.

Hadisi, Bezzar rivayet etmiş olup ravilerden Rabi" b. Sabi'h'i, Ebu Zür'a ve başkaları güvenilir kabul ederken bir grup alim ise zayıf addetmektedir.

 

 

 

6566. Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölümünden iki ay önce sarfı (farklı para biriminin değiş tokuşunu) yasaklamıştır.

 

*Ben derim ki: Ebu Bekre'nin Sahıh'de tarih ifadesi olmaksızın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in altına karşılık altını yasaklaması rivayeti mevcuttur.

Hadisi, Bezzar rivayet etmiş olup ravilerden Bahr b. Kenız es-Sekka' zayıftır.

 

 

 

6567. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Altın altın ile gramı gramınadır. Her kim ziyade ederse veya ziyade isterse faiz muamelesi yapmış olur. " Vallahi İbn Ömer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına asla yalan söylemez.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kabul edilen kişilerdir. Bazıları hakkında bir takım tenkitler olsa da bu zarar verecek düzeyde değildir.

 

 

 

6568. Bişr b. Harb anlatıyor: İbn Ömer'e: "İki dirheme karşılık bir dirhem alsam, olur mu?" diye sorunca şöyle cevap verdi: "Bu, faizin ta kendisidir. Asla böyle bir şeye yeltenme. Sen, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ne buyurduğunu biliyor musun? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Misli misline (başa baş) alın."

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerden Bişr b. Harb zayıftır. Kendisi hakkında cılız da olsa güvenilir kabul edilme durumu mevcuttur.

 

 

 

6569. Ebu'l-Muarik'ten şöyle rivayet edilmiştir: Gafik kabilesinden bir adamın Mehre kabilesinden bir adama Hz. Osman zamanında kalma yüz dinar borcu vardı. (Savaştan dönüldüğünde) Ganimet elde etmişlerdi. Mehreli adam Gafikliye: "Bana olan yüz dinar borcunu silmek için senden peşin olarak yetmiş dinar istiyorum." Yüz dinar borç, (daha önce bir kaç kez) ertelenmişti. Gafikli adam buna razı oldu. Yanlarından Mikdad geçiyordu. Hayvanını bağlamak için eyerinden tuttu. Kendisine bu olay anlatıldığında şöyle dedi: "İkiniz de Allah ve Resulü'ne karşı bir savaş açmış durumdasınız."

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ravilerden Ebu'I-Muarik'in biyografisini zikredene rastlamadım. Şu kadar var ki Mizzi bu kişiyi Ayyaş b. Abbas'ın biyografisinde zikretmiştir. isminin Ali Ebu'I-Muarik el-Vadi' olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri, Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

6570. Sa'd b. İyas el-Beceli anlatıyor; Abdullah (b. Mes'ud) iki dirheme karşılık bir dirhem, iki dinara karşılık bir dinar (almay)a ruhsat veriyordu. Medine'ye gitmek üzere çıktı. Hz. Ömer, Ali ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diğer ashabından bir kısmıyla karşılaştı. Onlar, onun bu işi yapmasını yasakladılar. Geri döndüğünde onu gördüm. Sarrafları (yabancı para satanları) dolaşıyor onlara şöyle söylüyordu; "Ey insanlar topluluğu! Vay başınıza gelenler! Faiz yemeyin. İki dirheme karşılık bir dirhemi, iki dinara karşılık bir dinarı satın almayın."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Faiz Hakkında