MECMAU

ZEVAİD

BUYU (TİCARET)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Borcunu Ödemek Niyetinde Olup Buna Gayret Eden Hakkında

 

6657: Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetimden her kim, borç yükü altına girer, ödeme yolunda zorluk çeker ve borcunu ödemeden ölürse ben, onun borcunun sahibiyim.''

 

*Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir.

Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

6658. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre kendisi borçlanmış, ona, "Nasıl olur da senin gibi biri borç altına giriyor. Üstelik borcunu ödeyecek kadar da durumun iyi" denildiğinde şöyle cevap vermiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Borcunu ödeme niyetinde olan hiçbir kul yoktur ki Allah'ın ona yardımı olmasın." İşte ben bu yardımı talep ediyorum."

 

 

 

6659. Başka bir rivayet şöyledir: " ... Allah'ın onun için yardımı ve koruması olur."

 

 

 

6660. Bir diğer rivayette şu ifade geçmektedir: "Kimin borcu olur da niyeti- bunu ödemek olursa -veya- bunu ödemeye niyet ederse, daima kendisiyle beraber Allah tarafından bir koruyucu bulunur."

 

*Hadislerin tamamını Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Aişe şöyle demiştir: "Ben kendimle beraber Allah katından bir koruyucu bulunmasını arzuluyorum." Bu hususta bir kıssa vardır.

 

 

 

6661. Taberaninin başka bir rivayeti ise şöyledir: "O kişi için Allah katından bir yardım bulunur. Allah, bunu o kişinin rızkına sebep kılar. "

 

*Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Muhammed b. Ali b. el-Hüseyn, Aişe'den hadis işitmemiştir. Taberanl'nin senedi muttasıldır. Ancak senedinde geçen Said b. es-Salt, Hişam b. Urve'den rivayet etmektedir. Sahabeden hadis rivayet eden sadece bir kişiye rastladım. O kişide Said değildir. Allah en doğrusunu bilir.

 

 

 

6662. Abdurrahman b. Ebi Bekr'in bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah borçluyu kıyamet gününde çağırır. Nihayet Allah'ın huzuruna çıkarılır. Ona ‘‘Ey Adem oğlu! Bu borcu nereden aldın? İnsanların hakkını nerede zayi ettin?’‘ diye sorulur. Borçlu ‘‘ Ya Rabbi! Sen de biliyorsun ki borcu aldım; ama yemedim, içmedim, giymedim ve zayi etmedim. Fakat başıma ya yangın, ya hırsızlık, ya da (ticarette) zarar geldi’‘ der. Allah ona ‘‘Kulum doğru söylemiştir. Ben, bugün senin borcunu ödeyecek olanların en layığıyım’‘ buyurur ve bir şeyi çağırır. O şeyi Mizan'ının bir kefesine koyar. Bunun üzerine iyilikleri kötülüklerinden ağır gelir ve Allah'ın rahmeti sayesinde cennete girer."

 

*Hadisi Ahmed, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup ravilerden Sadaka ed-Dakiki'yi Müslim b. ibrahım güvenilir kabul ederken bir grup alim ise zayıf addetmiştir.

 

 

 

6663. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç şey vardır ki her kim, bunlar için borçlanır da sonra borcunu ödeyemeden ölürse, Allah onun borcunu öder: (1) Allah yolunda olup edep yerinin açılmasından korkacak derecede giysisi eskiyen ve borcunu ödemeden ölen kişi.

(2) Yanında müslüman birinin öldüğü, onu ne kefenleyecek, ne de örtecek bir şey bulamayıp (onu kefenlemek için borçlanıp) borcunu ödemeden ölen kişi.

(3) Kendisinin zinaya düşmesinden korkup (zinaya düşmemek için borçlanıp) evlenmek suretiyle iffetini koruyan ve borcunu ödemeden ölen kişi. İşte Yüce Allah, kıyamet gününde bunların borçlarını öder."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravilerden Abdurrahman b. Ziyad b. En'um zayıftır. Güvenilir kabul edenler de vardır. Bu hadis bazı farklılıklarla beraber ibn Mace'de mevcuttur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Eli Dar Olana Kolaylık Gösteren Mühleti Uzatan Ya da Borçluyu Bırakan (Borcunu Almayan) Hakkında