MECMAU

ZEVAİD

BUYU (TİCARET)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Borcunu Ödemek Niyetinde Olmayan Kişi

 

6652. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her kim bir kadınla, mehir üzere evlenir de mehrini kadına vermemeyi niyet ederse o kişi zinakardır. Her kim bir borç altına girer de, o borcu sahibine ödememeye niyet ederse, o kişi hırsızdır.''

 

*Hadisi Bezzar iki kanalla rivayet etmiştir. Birincisi budur. Bu tarikte geçen Muhammed b. Eban el-Kufi zayıftır. Diğer tarikte ise "Borcu olmadığı halde mehri vermemek" hakkındadır. Bu tarikte geçen Muhammed b. el-Huseyn el-Cezerl'yi -ki Bezzar'ın hocasıdır- zikredene rastlamadım. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

Bu konuyla ilgili başka hadisler, inşaallah Nikah kitabında gelecektir.

 

 

 

6653. Zübeyr b. Şuayb el-Basrınin vekili olan Amr b. Dınar'dan rivayet edildiğine göre Suheyb'in oğulları Suheyb'e şöyle dediler: ''Ey babamız! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın sahabilerinin oğulları, babalarından hadis rivayet ediyorlar (O halde bize de hadis naklet).'' Suheyb şöyle dedi: Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Her kim, benim adıma bilerek yalan söylerse (hadis uydurursa) cehennemdeki yerini hazırlasın.'' Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Her kim, bir kadınla evlenir de ona mehrinden hiçbir şey vermemeye niyet ederse, öldüğü gün zinakar olarak ölmüş olur. Her kim de bir adamdan bir şey satın alır da ücretinden hiçbir şey ödememeye niyet ederse, öldüğü gün hain olarak ölmüş olur, Hain ıse cehennemdedir."

 

*Ben derim ki: ibn Mace, bu zatın, bu hadisten başka sadece borç hakkındaki bir hadisini irad etmiştir.

Hadisi Ta bera ni', el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet 'etmiştir. Buradaki Amr b. Dinar ise metruk biridir.

 

 

 

6654. Meymun el-Kürdi, babasından naklediyor: ''Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir değil, iki değil, üç değil, on defaya kadar şöyle buyurduğunu işittim: "Her kim, bir kadınla az veya çok bir mehir üzerine evlenir ve kalbinde kadının hakkını ona ödememe düşüncesi bulunursa, o kişi kadını aldatmış olur. Kadının hakkını ona ödemeden ölse kıyamet günü zinakar olarak Allah'a kavuşmuş olur. Her kim de borç alır ve borcunu sahibine ödemeyi dilemezse onu aldatmış ve malmı(hileyle) almış olur. Buşekade borcunu ödemeden. ölse, (kıyamet günü) hırsız olarak Allah'a kavuşmuş olur. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu's-sağir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

6655. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim, sahibine ödemek niyetinde olduğu halde (birinden) borç alırsa Allah onun borcunu kıyamet gününde öder. Kim sahibine ödemek niyetinde olmadığı halde (birinden) borç alır ve (borcunu ödemeden bu hal üzere) ölürse kıyamet günü Allah ona şöyle buyurur: ‘‘Kulumun hakkını almayacağımı mı zannettin?’‘ Bunun akabinde onun iyilikleri alınıp alacaklısının iyilikleri arasına konur. Eğer iyilikleri hiç yoksa diğerinin günahlarından alınıp, kendisinin günahları arasına konur. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerden Cafer b. ezZübeyr hadis uyduran biridir.

 

 

 

6656. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Borç iki türlüdür. Ödemeye niyeti olduğu halde ölen kişinin borcu -ki ben o kişinin borcunun sahibiyim-; bir de ödemeye niyeti olmadığı halde ölen kişinin borcu. İşte bu kişi, iyiliklerinden alınacak olan kişidir. O günde dinar ve dirhem (in bir hükmü) olmaz."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerden Muhammed b.

Abdirrahman b. el-Beylemani zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Borcunu Ödemek Niyetinde Olup Buna Gayret Eden Hakkında