MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kuşluk Namazı

 

3399. Enes b. Malik, kendi belirttiğine göre, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ancak bir yolculuğa çıkarken veya bir yolculuktan dönerken kuşluk namazını kılarken görmüş.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ancak Ebu Ya'la'nın ifadesi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazını yalnız bir yolculuktan dönerken veya yolculuğa çıkarken kılardı" şeklindedir.

Her iki rivayeti de Ubeydullah b. Ravaha "Bana Enes bildirdi ki" sıygasıyla nakletmiştir ...

Ben derim ki: Bu zatı zikredeni görmedim. Onu Şerif de atlamış.

 

 

 

3400. Ebu Hureyre demiştir ki: Ben, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazını yalnız bir kere kıldığını gördüm.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yalnız bir kere kuşluk namazı kıldı" ifadesiyle Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3401. Ebu Ubeyde b. Abdillah b. Mes'ud'un naklettiğine göre babası (Abdullah b. Mes'ud) kuşluk namazı kılmaz dı.

 

*Hadisi Taberani. el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak kabul edilmişlerdir. Ancak Ebu Ubeyde babasından hadis işitmemiştir.

 

 

 

3402. Ebu Umame b. Sehl b. Huneyf demiştir ki: Kuşluk namazını ilk kılan kişi, Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Ebu'z-Zevaid künyesiyle anılan bir zattır.

 

*Hadisi Taberani. el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir. Ancak aralarında yer alan Ma'mer b. Bekkar'ı Zehebi: "Uygun sayılır" ifadesiyle değerlendirirken, Ezdı: "Rivayetlerinde yanılgı vardır" demiştir. ibn Hibban ise onu es-Sikat'ta zikretmiştir.

değerlendirme (ta'dil) nakletmemişlerdir. Ayrıca İbn Hibban es-Sikat'ta (V, 70), Şerif elHüseyru de el-İkmal'de (no. 9447) zikretmişlerdir.

Hadisin senedinde ismi geçen Eban b. Halid hakkında da Ebu Hatim "Sakıncasızdır" derken Ezdi kendisini gevşek görmüş, İbn Hibban ise güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

3403. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazını yalnız Mekke'nin fethi günü kılmıştır.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravileri, bazıları hakkında ciddi bir kusur sayılmayacak tenkit bulunsa da güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

3404. Hz. Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk vakti namaz kılardı.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve "Kuşluk namazı kılardı" ifadesiyle Ebu Ya'la rivayet etmiş olup Ahmed b. Hanbel'in ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3405. Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müfreze gönderdi. Müfreze ganimet elde ederek kısa sürede geri döndü. Halk, onların yakın bir bölgeye savaşa çıkıp çokça ganimet elde ettikten sonra kısa sürede yurtlarına geri dönmelerini konuşmaya başlayınca Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Size onlarınkinden daha yakın bir savaş meydanı, daha bol ganimet ve daha hızlı dönüş söyleyeyim mi? Abdest alıp kuşluk ibadeti için mescide giden kimse, daha yakın bir yerde savaşmış, daha çok ganimet elde etmiş ve daha çabuk geri dönmüş sayılır. "

 

 

 

3406. Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) askeri bir birlik gönderdi. Birlik büyük ganimetler elde ederek kısa sürede geri döndü. Bunu gören bir zat: "Ya Resulallah! Bundan daha çabuk geri dönen ve daha büyük ganimet elde eden bir birlik hiç görmedim!!" dedi Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de şöyle buyurdu:

"Size, onlardan daha büyük ganimet elde ederek daha çabuk dönen birinden bahsedeyim mi? Öyle bir adam düşünün ki evinde abdest alır, abdestini eksiksiz alır, sonra mescide giderek orada sabah namazını, peşinden de kuşluk namazını kılar. İşte bu adam daha büyük ganimet elde ederek daha çabuk dönmüş olur. "

 

*Hadisi Ebu Ya'Ia2 rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3407. Aiz b. Amr anlatıyor: Suyumuz azdı. Onunla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alıp üzerimize serpti. Bizden kendisine su isabet eden şanslıydı. Bütün topluluğa su isabet ettiğini düşünmekteyiz. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize kuşluk namazı kıldırdı.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ancak Taberani'nin ifadesi şöyledir: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir tas veya bir leğen su getirildi. Su azdı. (Resulullah) abdest aldı. Sonra emir verdi, ashabının üzerine serpildi." Fakat senedinde ismi zikredilmemiş biri vardır.

 

 

 

3408. İtban b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde kuşluk namazı kılmıştır.

 

*Ben derim ki: Itban'ın konuyla ilgili Sahih'de de bundan başka bir hadisi vardır. Buradaki hadisini ise Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3409. Ukbe b. Amir el-Cüheni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Muhakkak ki -aziz ve celil olanAllah buyurur ki: Ey Adem oğlu! Sen gündüzün başında benim için dört rekat namaz kıl, ben de o günün sonunda sana aynı sevabı vereyim. "

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3410. Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhakkak ki -Aziz ve Celil- Allah buyurur ki: Ey Ademoğlu! Gündüzün başında dört rekat nafile namazı kılmayı sakın ihmal etme ki, gündüzün sonunu da ben sana garanti edeyim.'' buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3411. Ebu Murre et-Taifi anlatıyor: Ben, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: ''Aziz ve Celil Allah buyurdu ki: Ey Ademoğlu! Benim için gündüzün başında sen dört rekat nafile namaz kıl, sonunu da ben sana garanti edeyim.''

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

3412. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah buyurur ki2: Ey Ademoğlu! Gündüzün başında sen benim için iki rekat nafile namaz kıl, gündüzün sonunun ecrini de ben sana garanti edeyim.''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerinden Leys b. Ebi Süleym müdellistir.

 

 

      

3413. Nevvas b. Sem'an demiştir ki: Ben, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: ''-Aziz ve Celil- Allah buyurdu ki: Ey Ademoğlu! Sakın benim için gündüzün başında dört rekat nafile namaz kılmayı ihmal etme ki, sonunu da ben sana garanti edeyim.''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3414. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhakkak ki Allah buyurur ki: Ey Adem oğlu! Benim için sen gündüzün başında dört rekat nafile namaz kıl, sonunu da ben sana garanti edeyim.''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerinden Süleyman b.

Seleme el-Habairi metruktur.

 

 

 

3415. Sa'd b. Ebi Vakkas demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethi günü Mekke'de kıraat ve rükuyu uzun tutarak sekiz rekat namaz kıldı.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Abdullah b. Şebib zayıftır.

 

 

 

3416. Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre kendisi bir gün ResuluHalı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Tebuk gazvesine çıkmış. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturup ashabına şöyle hitap etmiş: "Kim Güneş tam karşısına gelecek şekilde yükseldiğinde kalkıp abdest alır, abdestini eksiksiz alır, sonra iki rekat namaz kılarsa, o kimsenin günahlan bağışlanır ve aynen annesinden doğduğu günkü gibi olur. "

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri arasında tanımadıklarım vardır.

 

 

 

3417. Enes b. Malik demiştir ki: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir sefer sırasında gördüm. Kuşluk namazını sekiz rekat olarak kıldı. Namazı bitirince de şöyle buyurdu:

"Ben, bir korku ve umut namazı kıldım. Namazda Rabbimden üç şey istedim, ikisini verdi, birini vermedi. Ondan ümmetimi kıtlık yıllarıyla imtihan etmemesini, düşmanlarını onlara galip getirmemesini diledim, kabul etti. Sonra onların fırkalara bölünmesine fırsat vermemesini diledim. Fakat bu dileğimi reddetti. "

 

*Ben derim ki: Konuyla ilgili Tirmizı tarafından Enes'ten bundan başka bir hadis rivayet edilmiştir.

Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3418. İbn Ömer bildiriyor: Ebu Zer'e "Amca, bana nasihat et!" dedim. Şöyle karşılık verdi: Sen benden, benim Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istediğimi istedin. O zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştu: "İki rekat kuşluk namazı kılarsan, gafillerden biri olarak kaydedilmezsin. Ama dört rekat kuşluk namazı kılarsan, abidlerden biri olarak yazılırsın. Eğer altı rekat kılarsan, sana hiçbir günah bulaşmaz. Sekiz rekat kılarsan, kanaatkarlardan yazılırsın. Eğer on iki rekat kılarsan, cennette senin için bir ev inşa edilir. Hiçbir gün, gece ya da an yoktur ki Allah onda kullarından dilediğine bir sadaka ihsan ediyor olmasın. Hiçbir kuluna da zatını zikir duygusunu ilham etmesi gibi bir ihsanda bulunmamıştır. "

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Hüseyin b. Ata'yı Ebu Hatim ve başkaları zayıf görürlerken, ibn Hibban es-Sikat'ta zikrederek "Bazen yanılır ve tedlis yapardı" demiştir.

 

 

 

3419. Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim kuşluk vakti iki rekat namaz kılarsa, artık gafillerden biri olarak yazılmaz. Dört rekat namaz kılarsa abidlerden biri olarak yazılır. Kim altı rekat namaz kılarsa, o gün korunur. Kim sekiz rekat kılarsa, Allah onu kanaatkarlardan yazar. Kim on iki rekat kılarsa, Allah cennette onun için bir ev inşa eder. Hiçbir gün ve gece yoktur ki onda Allah kullarına bir lütufla bulunuyor, bir sadaka ihsan ediyor olmasın. Üstelik Allah hiçbir kuluna kendisini zikirden daha değerli bir şey lütfetmemiştir.''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Musa b. Ya'kub ez-Zema'ı'yi ibn Main ve ibn Hibban güvenilir olarak değerlendirirken, ibnü'I-Medınl ve başkaları zayıf görmüşlerdir. Kalan ravileri ise güvenilir kimselerdir. 

 

 

 

3420. İbn Abbas'ın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ademoğlunun her mafsalına karşılık her gün bir sadaka vermek gerekir. Bütün bunlar için kuşluk vakti kılınacak iki rekat namaz yeterlidir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu's-sağır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden biyografisini bulmadığım vardır.

 

 

 

3421. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güneş doğduktan sonra batarken ikindi namazı vaktindeki konumu kadar doğduğu yerden yükseldiği vakitte (kuşluk vakti) bir kimse iki rüku ve dört secdeli bir namaz kılarsa, o günün ecrini kazanır" buyurmuştur.

Sanırım: "hatasını ve günahını da siler" diye de buyurmuştu.

Yine sanırım: "Eğer o gün ölürse, cennete girer" diye de buyurmuştu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen

Meymun b. Zeyd hakkında Zehebı: "Kendisini Ebu Hatim gevşek bulmuştur" derken, ibn Hibban onu es-Sikat'ta zikrederek hata yaptığını belirtmiştir. Kalan ravileri ise güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir. Ancak Leys b. Ebi Süleym hakkında tenkit vardır. 

 

 

 

3422. Enes b. Malik demiştir ki: Ben, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazım atlı rekat kılarken gördüm ve ondan sonra bu namazı hiç terk etmedim. Hasan da: "Onu ben de bir daha terk etmedim" demiştir.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Said b. Mesleme el-Emevi'yi Buharı, ibn Main ve bir grup zayıf görürlerken, ibn Hibban es-Sikat'ta zikrederek hata yaptığını belirtmiştir.

 

 

 

3423. Cabir b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber (yolculuk yapar) iken takatsiz kaldım ve beni bir deveye bindirdiler. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yamma uğradı. Ben insanların en gerisinde deveyi sürüyordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona kırbaçla vurdu ve ondan sonra devem hep insanların en ilerisinde oldu. Sonra Mekke'ye gelince deveyi iade etmeye gittiğimde Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altı rekat namaz kılarken gördüm.

 

 

 

3424. Diğer bir rivayet ise şöyledir: Bana ait bir deveyi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teklif etmek üzere yaruna gittiğimde, onu kuşluk vakti altı rekat namaz kılarken gördüm.

 

*Her iki rivayeti de Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta Muhammed b. Kays kanalıyla Cabir'den nakletmiştir ki ibn Hibban bu zatı es-Sikat'ta zikretmiştir.

 

 

 

3425. Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim kuşluk vakti dört rekat ve öğle namazından önce dört rekat (nafile) namaz kılarsa, onun için cennette bir ev inşa edilir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde tanınmayan bir grup ravi yer almıştır,

 

 

 

3426. Cübeyr b. Mut'im'den nakledildiğine göre o, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılarken görmüş.

 

*Bunu Taberani', el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

3427. Esed oğullarından Şa'sa isimli bir kadının bildirdiğine göre İbn Ebi Evfa'nın yanına girdiğimde o, iki rekat kuşluk namazı kılmıştı. Hanımı kendisine "Yalnız iki rekat mı kıldın?" deyince "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fetihle müjdelendiğinde ve bir de Ebu Cehil'in kellesinin alınacağı müjdesini aldığında bu namazı iki rekat olarak kılmıştı" demiş.

 

*Ben derim ki: ibn Mace kendisinden, yalnızca Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Cehil'in kellesinin alınacağı müjdesini aldığında namaz 'kıldığı kısmını nakletmiştir.

Hadisi Bezzar ve bir kısmını el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Şa'sa'yı güvenilir görene, ya da cerh edene rastlamadım.

 

 

 

3428. Ümmü Hani bildiriyor: Mekke'nin fethi günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su istedi. Ümmü Hani ve Ümmü Süleym, Enes b. Malik'in annesini bir çarşafla gizlediler. Sonra (Resulullah) Ümmü Hani'nin evine girdi ve kuşluk vakti dört rekat namaz kıldı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Ayrıca Sahih'de geçen bundan başka bir hadisi daha vardır .

 

 

 

3429. Yine Ümmü Hani'den nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fetih günü onun yanına girerek dört rekat kuşluk namazı kılmıştır.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedi hasendir. Ümmü Hani'den, Sahih'de ise Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sekiz rekat namaz kıldığına dair bir rivayet nakledilmiştir.

 

 

 

3430. İbn Abbas bildiriyor: "Akşam sabah (bi'l-aşiyy ve'l-işrak) ... "2 ayetini okur, ne anlama geldiğini bilmezdim. Ta ki Ümmü Hani binti Ebi Talib bana Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdiğini ve "Hala hamur lekelerini içinde görür gibiyim" dediği bir leğen içinde abdest suyu isteyip abdest aldığım, sonra kuşluk namazı kılarak "Ey Ümmü Hani! İşte bu, işrak (kuşluk) namazıdır" buyurduğunu bildirdi.

 

*Ben derim ki: Hadis Sahih'de farklı ifadelerle geçmiştir.

Bu şekliyle ise Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Haccac b. Nusayr'ı ibnü'I-Medınl ve bir grup zayıf görürken, ibn Main ve ibn Hibban güvenilir kabul etmişlerdir.

 

 

 

3431. Ebu Hureyre'nin naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazım ne yolculukta, ne de başka zamanda terk etmezdi.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Yusuf b. Halid es-Semti zayıftır.

 

 

 

3432. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kuşluk namazına ancak (Allah'a) yönelen kimse devam eder" buyurmuştur ..

 

*Hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Muhammed b. Amr hakkında tenkit vardır. Senette ayrıca tanımadığım raviler de bulunmaktadır.

 

 

 

3433. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kuşkusuz cennette "Kuşluk vakti" adıyla bir kapı vardır. Kıyamet kopunca, bir münadi ‘‘Kuşluk namazına devam edenler nerede? Bu sizin kapınızdır. Allah'ın rahmetiyle girin oradan’‘ diye seslenir.''

 

*Hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Süleyman b.

Davud el-Yemamı Ebu Ahmed metruktur.

 

 

 

3434. İbnlhim (en-Nehai) demiştir ki: Abdullah (b. Mes'ud)'a kuşluk vakti iki rekat namaz kılmak yerine, yanı üzerine yatan kimsenin durumu soruldu. "İçinizden birinin, eşek gibi yatıp yerde yuvarlanmasından size ne?!" karşılığını verdi.

 

*Hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ancak ibrahım, Abdullah'tan hadis işitmemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Vitir Namazı