MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sabah Namazının iki Rekat Sünneti

 

3301. Ebu'd-Derda demiştir ki: Dostum (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şu üç şeyi tavsiye etti: Her ayın üç günü oruç tutmak, uyumadan önce vitir kılmak ve bir de sabah namazının iki rekat sünnetini kılmak."

 

*Ben derim ki: Hadisi, "Sabah namazının iki rekat sünnetini kılmak" ifadesi hariç, Ebu Davud da rivayet etmiştir.

Bu şekliyle ise Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravi leridirler.

 

 

 

3302. İbn Ömer'in naklettiğine göre bir adam: "Ya Resulallah! Bana, Allah'ın beni faydalandıracağı bir amel söyle" dedi. O da: "Sabah namazının iki rekatını bırakma. Zira onlar faziletlidir" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerinden Muhammed b. el-Beylemani zayıftır.

 

 

 

3303. Yine İbn Ömer şöyle demiştir: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Sabah namazından önce kılınan iki rekat (sünnet) namazı(nı) bırakmayın.

Çünkü bu iki rekatta büyük sevaplar vardır" buyururken işittim.

Yine Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim:

"Sakın çocuklarından hiçbirini reddetme. Sonra senin onu dünyada rezil ettiğin gibi Allah da yarattıklarının ortasında seni rezil eder. "

Yine Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim:

"Üzerinde borç bulunurken sakın ölme; zira ahirette yalnız iyilikler ve kötülükler vardır, mükafat ve borç ödemek için dinar ya da dirhem yoktur. (Unutma ki) Allah kimseye haksızlık etmez."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerinden Abdurrahman b. Yahya zayıftır. Ahmed b. Hanbel ise hadisten yalnız "Sabah namazının iki rekatma devam ediniz; zira o ıki rekatta büyük sevaplar vardır" kadarını nakletmiş olup, senedinde ismi zikredilmeyen biri bulunmaktadır.

 

 

 

3304. San'a halkından Eyyüb b. Selman bildiriyor: Mekke'deydik. Mescid'in duvarının yanında Ata el-Horasani'nin yanına oturduk. Ne biz ona bir şey sorduk, ne de o bize bir şey anlath. Sonra İbn Ömer'in yanına, sizin şu oturuşunuz gibi oturduk. Ne biz ona bir şey sorduk, ne de o bize bir şeyanlattı. Sonunda dedi ki: "Sizin neyiniz var? Ne konuşuyorsunuz, ne de Allah'ı zikrediyorsunuz. ‘‘Allahu ekber, ve'l-hamdu lillah, subhanallahi ve bihamdih’‘ deyin de Allah size bire on, ona yüz versin. Kim daha fazlasını yaparsa, Allah da daha fazlasını verir. Kim de susarsa Allah onu bağışlar. Size Allah Resülü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim beş şeyi bildireyim mi?"

Biz: "Elbette, bildir" deyince şöyle devam etti: "Sabah namazının iki reklit sünneti ki, bu iki reklita devam ediniz; çünkü o iki reklitta büyük sevaplar vardır. "

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel uzunca bir hadis içerisinde zikretmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen biri vardır. Aynı hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir.

 

 

 

3305. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kul huvellahu ehad" (İhlas Suresi) Kur'an'ın üçte birine denktir. "Kul ya eyyühe'l-kafirun" da Kur'an'ın dörtte birine denktir."

 

Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu süreleri sabah namazının iki rekat sünnetinde okur ve "Bu iki reklitta bütün zamanların sevabı vardır" buyururdu.

 

*Ben derim ki: ibn Ömer'den Tirmizı yalnız sabah namazının iki rekatında bu iki surenin okunmasına dair kısmını nakletmiştir.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de, ayrıca Ebu Ya'la benzerini rivayet etmiştir.

Ebu Ya'la hadisi Ebu Muhammed kanalıyla, Taberani ise Mücahid kanalıyla ibn Ömer'den nakletmiştir. Ebu Ya'la'nın ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3306. Enes'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazının iki rekatında "Kul ya eyyuhe'l-kafirün" ve "Kul huvellahu ehad" sürelerini okurdu.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiştir.

 

 

 

3307. Bezzar tarafından yine Enes'den şöyle nakledilmiştir: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vıtir namazından sonra kıldığı iki rekat namazda "Kul ya eyyuhe'l-kafirun" ve "Kul huvellahu ehad" surelerini okurdu.

 

*Her iki rivayetin ravileri de güvenilir kimselerdir. ikinci rivayetin senedinde Utbe b.

Ebı HiHim'in adı geçmiştir. Fakat o da güvenilir biridir. Bununla beraber Nesai ve başkaları onu zayıf olarak değerlendirmişlerdir.

 

 

 

3308. Abdullah b. Amr'ın naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sabah namazından önce sabah namazının iki rekat sünneti dışında başka namaz kılınmaz" buyurmuştur.

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Abdurrahman b. Ziyad b. En'um'la ihticac konusu tartışmalıdır.

 

 

 

3309. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Tan ağardıktan sonra sabah namazının iki rekat sünnetinden başka namaz kılınmaz" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen İsmail b. Kays zayıftır.

 

 

 

3310. Abdullah b. Amr'ın naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazının iki rekat sünnetini kılınca, sağ yanı üzerine uzanırdı.

 

*Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup Taberani'nin senedinde ibn Lehia yer almamıştır. Fakat Ahmed b. Hanbel'in senedinde adı geçmiştir. Kalan ravileri ise güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir. Sadece Huyey el-Mearifi hakkında ihtilaf edilmiş olsa da, o da güvenilir olarak kabul edilmiştir.

 

 

 

3311. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazından önce iki rekat (nafile) namaz kılar, sonra "Allahım! Ey Cebrail ve Mikail'in Rabbi, ey İsrafil'in Rabbi, ey Muhammed'in Rabbi! Cehennem ateşinden sana sığınırım" diye dua eder ve sonra namaza çıkardı.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ubeydullah b. Ebi Humeyd metruktur.

 

 

 

3312. Dsame b. Umeyr'in bildirdiğine göre o, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber sabah namazının iki rekatım ona yakın bir yerde kılmış. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki kısa rekat kılmış. (D same der ki) Onu şöyle dua ederken işittim: "Ey Cebrail'in, Mikail'in, İsrafil'in ve Muhammed'in Rabbi! Cehennem ateşinden sana sığınırım." -bunu üç kere tekrarladı-

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de rvayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abbad b. Said hakkında Zehebı: "Abbad b. Said'in Mübeşşir'den rivayeti hiçbir değer ifade etmez" demiştir. Ben derim ki: ibn Hibban onu es-Sikat'ta zikretmiştir.

 

 

 

3313. Ebu Ubeyde b. Abdillah b. Mes'ud demiştir ki: Abdullah b. Mes'ud sabah namazından sonra Allah'ı zikirden başka söz etmekten sakımrdı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ancak Ebu Ubeyde babasından hadis işitmemiştir. Kalan ravileri ise güvenilir kimselerdir. Başka bir rivayetinde ise şöyle geçmiştir: "Fecr'in doğmasından sonra sabah namazını kılıncaya

kadar (boş) konuşurken işitilmek ağrına giderdi."ı

 

 

 

3314. Ata demiştir ki: İbn Mes'ud tan ağardıktan sonra konuşmakta olan bir topluluğa rastladı ve onları bundan menetti. Dedi ki: "Siz yalnız namaz için geldiniz. Öyleyse ya namaz kılın, ya da susun."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ancak Ata, ibn Mes'ud'dan hadis işitmemiştir. Kalan ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Öğle Namazı (Farzı) Öncesi ve Sonrasında Kılınan Nafile Namazlar