MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Öğle Namazı (Farzı) Öncesi ve Sonrasında Kılınan Nafile Namazlar

 

3315. Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğleden (gün ortasından) sonra namaz kılmayı severdi. Bir gün Hz. Aişe: "Ya Resulallah, bakıyorum da bu saatte namaz kılmayı seviyorsun?!" deyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu saatte semanın kapıları açılır ve - Yüce- Allah yarattıklarına rahmet nazarıyla bakar. Bu, Adem, Nuh, İbrahim, Musa ve İsa'nın devam edegeldikleri bir namazdır. "

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Utbe b. es-Seken hakkında Darekutnı "metraktur" derken ibn Hibban onu es-Sikatta zikrederek "Bazen hata yapar ve (güvenilir ravilere) muhalefet ederdi" demiştir.

 

 

 

3316. Ebu Eyyub demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana misafir olduğu sırada onun öğle namazından önce dört rekat (nafile) namaz kılmayı sürdürdüğüne tanık oldum. Buyurdu ki: "Güneş tepe noktasından batı yönüne doğru kayınca, semanın kapıları açılır ve öğle namazı kılınana kadar onlardan hiçbir kapı kapanmaz. Bu sebeple ben, bu saatte (semaya) hayırlı bir amelim yükselsin isterim."

 

*Ben derim ki: Hadisi Eba Davud ve başkaları muhtasar olarak rivayet etmişlerdir. Bu şekliyle ise Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir.

 

 

 

3317. el-Mu'cemu'l-kebir'de yine Ebu Eyyub'dan şu sözü nakledilmiştir:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir ay misafir oldu. Onu, Güneş batı yönüne doğru döndüğü vakit eğer bir dünya işiyle meşgulse, bıraktığını, uykuda ise sanki uyandırıldığını gördüm. Kalkar, yıkanır veya abdest alır- sonra dört rekat namaz kılardı. Namazda rükuyu eksiksiz yapardı. Bu dört rekatı tam ve güzel bir şekilde ifa eder, her birini olması gerektiği şekilde (ağır ağır) kılardı. Ayrılmak isteyince kendisine şöyle sordum: "Ya Resulallah! Seni Güneş batı yönüne doğru döndüğü zaman eğer elinde bir dünya işi varsa, bıraktığım veya uykuda isen, sanki uyandırılmışsın gibi kalkıp yıkandığını veya abdest aldığını, sonra dört rekat namaz kıldığını, rekatları tam ve güzel bir şekilde, olması gerektiği gibi ifa ettiğini gördüm. (Bunun hikmeti nedir?)"

Buyurdu ki: "Kuşkusuz o saatte semanın ve cennetin kapıları açılır. Fakat kimse bu namaza riayet etmez. Bu yüzden ben, Rabbime bu saatte hayırlı bir amelim çıksın istedim. 11

 

*Hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ebu Davud ve ibn Mace hadisin bir kısmını nakletmişlerdir. Rivayeti Ubeydullah b. Zahr, Ali b. Yezıd'den nakletmiştir ki, ikisi de zayıftır. Bununla beraber güvenilir olarak da değerlendirilmişlerdir. ilk rivayette adı geçen Ubeyd b. Muattib ed-Dabı metruk olmakla beraber ibn Adı onunla ilgili olarak: "Zayıf olmasıyla birlikte hadisi yazılır" demiştir.

 

 

 

3318. İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gün ortasında Medine bahçelerinden birine giderdi. Orada kolay taharetlenirdi. Eğer haceti varsa görür, yoksa abdest alırdı. Sonra Güneş semanın orta noktasından bir nalın bağcığı kadar batı yönüne doğru kayınca, kalkıp dört rekat namaz kılar, arada teşehhüde oturmaz, dört rekatın sonunda selam verirdi. Sonra kalkıp Mescid'e gelirdi. İbn Abbas:

"Ya Resulallah! Senin kıldığın, ama bizim kılmadığımız bu namaz nedir?" diye sordu.

Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Ümmetimden kim bu dört rekatı kılarsa, gecesini ihya etmiş olur. Bu saatte semanın kapıları açılır ve dualar kabul edilir" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Nafi Ebu Hürmüz metruktur.

 

 

 

3319. Safvan'ın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kim öğle namazından önce dört rekat (nafile) namaz kılarsa, bunlar onun için on köle azat etme -ya da Hz. İsmail'in çocuklarından on köle azat etmemesabesinde olur" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde, biyografisini bulamadığım bir grup ravi yer almıştır.

 

 

 

3320. İbn Ebi Amre'nin azatlısı Eymen anlatmaktadır: Hz. Aişe'nin yanına girdim. Ben o zaman henüz azat edilmemiştim. Hala köle idim. Aişe'ye: "Ey müminlerin annesi! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en fazla hangi saatte (nafile) namaz kılardı?" diye sordum. "Güneşin tepe noktasından batı yönüne doğru meylettiği vakitte" dedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abdullah b. Müslim b. Hürmüz zayıftır.

 

 

 

3321. Ebu Hureyre demiştir ki: Ne zaman öğlenin sıcağında dışarı çıksam, muhakkak Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken bulmuşumdur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Leys b. Ebi Süleym güvenilir olmakla beraber müdellistir.

 

 

 

3322. Bera b. Azib'in naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Öğle namazından önce dört rekat (nafile) kılan kimse, gece dört rekat teheccüt namazı kılan gibisevap kazanır. Yatsı namazından sonra dört rekat (nafile) kılan kimse ise Kadir gecesi dört rekat namaz kılan gibi sevap kazanır" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Nahıd b. Salim el-Bahili ve daha başka ravileri zikredeni görmedim.

Ben derim ki: Yatsıdan Sonra Namaz konusuyla ilgili Enes ve başkalarının hadisleri ileride gelecektir.

 

 

 

3323. Bera'nın naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazından önce dört rekat (nafile) namaz kılardı.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Muhammed b. Ebi Leyla hakkında tenkit vardır.

 

 

 

3324. Beşir b. Selman, Ensarlı bir ihtiyardan, o da babasından, o da Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle nakletmiştir: "Kim öğle namazından önce dört rekat (nafile) namaz kılarsa, İsmail oğullarından bir köle azat etmeye denk sevap kazanır. "

 

 

 

3325. Yine Beşır b. Selman, Amr el-Ensarı kanalıyla babasından, o da Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benzer bir hadis nakletmiştir.

 

*iki rivayeti de Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de nakletmiş olup ikisinde de yer alan Amr el-Ensarı ve Ensarlı ihtiyarı tanımıyorum. Kalan ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3326. Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim kuşluk vakti ve öğle namazı öncesi dört rekat (nafile) namaz kılarsa, kendisi için cennette bir ev inşa edilir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rıvayet etmıştır. Fakat senedinde yer alan bir grup ravinin biyografisini yazanı görmedim.

 

 

 

3327. Abdurrahman b. Humeyd'in, babası kanalıyla dedesinden naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Öğlenin sıcak (hecir) vakti kılınan namaz, (sevapça) gece kılınan namaz gibidir" buyurmuştur. Abdurrahman b. Humeyd'e: "Hecir"in manasını sordum. "Güneş batı yönüne doğru kaydığı zamanki vakit" dedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

3328. Abdullah b. Budeyl demiştir ki: Bana Abdullah b. Mes'ud'la en çok beraber olan biri anlattı. Dedi ki: Abdullah b. Mes'ud güneş batı yönüne doğru kayınca, kalkar dört rekat namaz kılar, rekatlarda, Miun (ayet sayısı 100 dolayında olan) surelerinden iki sure okurdu. Müezzinler ezanı okumaya başlayınca, üzerine elbisesini bağlayıp namaza giderdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen bir ravi vardır.

 

 

 

3329. Esved, Murre ve Mesruk bildiriyorlar: Abdullah (b. Mes'ud) dedi ki: "Gündüz namazlarından öğle namazı öncesinde kılınan dört rekat (nafile) namazdan başka hiçbir namaz gece namazına denk olmaz. Bu dört rekatın gündüz namazına üstünlüğü, cemaatle kılınan namazın tek başına kılınan namaza üstünlüğü gibidir."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Beşır b. el-Velid el-Kindi'yi bir grup güvenilir kabul etmekle beraber hakkında tenkit vardır. Kalan ravileri ise Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3330. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi arasında (nafile) namaz kılardı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Salih b.

Nebhan ihtilatla tenkit edilmiştir. Bununla beraber bir grup bilgince güvenilir kabul edilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

ikindi Namazı Öncesi Nafile Namaz