MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cemaati Terke Sert Tepki Gösterilmesi

 

2159. Muaz b. Enes'in naklettiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Katıksız kabalık, asıl küfür ve nifak, Allah'ın müezzınını namaza ve felaha çağırırken duyup da onun davetine icabet etmeyen kimsenin yaptığıdır" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Zebban b. Faid'i ibn Main zayıf görürken, Ebu Hatim güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

2160. Yine Muaz b. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mümine bedbahtlık ve hayal kırıklığı olarak müezzinin namaz için kamet getirdiğini işitip de ona icabet etmemesi yeter" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde yine Zebban yer almıştır.

 

 

 

2161. Ebu Musa'nın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ezanı duyduğu halde herhangi bir rahatsızlığı ya da özrü yokken, ona icabet etmeyen kimsenin namazı makbul değildir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Kays b. er-Rabi'yi Şu'be ve Süfyan es-Sevrl güvenilir kabul ederken, bir grup kimse zayıf görmüştür.

 

 

 

2162. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer evlerde kadınlar ve çocuklar bulunmamış olsaydı, yatsı namazını kıldıktan sonra gençlerime emir verip, (namaza katılmayanların) evler(in)deki her şeyi ateşe verdirirdim" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Ma'şer zayıftır.

 

 

 

2163. Yine Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ya mescidin çevresinde oturan bazı erkekler yatsı namazını cemaatle kılmama alışkanlığınan vazgeçerler, ya da ben evlerinin çevresini odun demetleriyle ateşe veririm" buyurmuştur.

 

*Ben derim ki: "mescidin çevresinde oturan" ifadesi hariç hadis, Sahih'te geçmiştir.

Bu hadisi ise Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir. l

 

 

 

2164. Cabir b. Abdillah anlatmaktadır: İbn Ümmi MektUm Hz, Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ya Resulallah! Benim evim uzak ve ben ama biriyim. Fakat ezanı duyuyorum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Eğer eza nı duyuyorsan, emekleyerek ya da sürünerek de olsa ona icabet et" buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup Taberani'nin ravilerinin hepsi güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2165. İbn Ümmi Mektum'dan nakledildiğine göre (bir gün) Mescid'e gelen Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemaatin sayısını az bulunca: "Düşünüyorum ki, cemaate bir imam tayin edeyim. Sonra çıkıp, her kimi namaza gelmeyip evinde dururken görürsem, onu eviyle birlikte yakayım" buyurdu. Bunun üzerine İbn Ümmi Mektum: "Ya Resulallah! Benimle mescit arasında hurmalık ve ağaçlık bulunmaktadır. Her vakitte de rehber bulamıyorum. Bu sebeple ben namazımı evimde kılabilir miyim" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kameti işitiyor musun?" diye sordu. "Evet" deyince" Öyleyse namaza gel" buyurdu.

 

*Ben derim ki: Ebu Davud hadisin bir kısmını nakletmiştir.

Bu şekliyle ise hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

,

 

 

2166. Ka'b b. Ucre anlatmaktadır: Ama bir zat Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ben ezanı duyuyorum. Fakat bazen rehber bulamıyorum. Bu yüzden namaza katılmak bana zor geliyor. Ben evimde bir mescit edinebilir miyim?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ezanı duyuyor musun?" diye sordu. Adam: "Evet" deyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Ezanı duyuyorsan, ona icabet et" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmıştır. Bir başka rivayetinde ise ifade "Allah'ın davetçisine icabet et" şeklindedir. Senedinde ismi geçen Yezıd b. Sinan'ı Ahmed b. Hanbel ve bir grup kimse zayıf görürlerken, Ebu Hatim:

"Kendisinde dürüstlük hakimdir", Buharı de: "Hadisi sahihe yakındır" değerlendirmesini yapmışlardır.

 

 

 

2167. Ebu Umame bildiriyor: Kureyş'e mensup ama biri olup hakkında "Amanın kendisine gelmesinden ötürü yüzünü ekşitip döndü"[Abese, 1,2] ayeti inmiş olan İbn Ümmi Mektum, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ya Resulallah! Anam babam sana feda olsun. Görüyorsun ki, yaşım ilerledi. Kemiklerim inceldi. Görme duyumu yitirdim. Bir rehberim var, ama onun rehberliği bana uymuyor. Namazlarımı evimde kılmama ruhsat var mıdır?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

"Müezzini yaşadığın evden duyabiliyor musun?" diye sordu. "Evet, duyuyorum ya Resulallah" deyince şöyle buyurdu: "Bu hususta senin için bir ruhsat bilmiyorum. Eğer cemaatle namazdan geri kalan bu kişi, ona yürüyerek gelen şu kişi için yazılan sevabı bilse, elleri ve ayakları üzerinde emekleyerek bile olsa muhakkak ona katılır" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Senedinde ismi geçen Ali b.

Yezıd el-Elhani ile kendisinden rivayette bulunduğu Kasım'ı çoğunluk zayıf görmüş olup kendileriyle ihticac konusu tartışmalıdır.

 

 

 

2168. Bera b. Azib'den nakledildiğine göre kör olan İbn Ümmi Mektum, Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek yakınıp O'ndan yatsı ve sabah namazlarına katılmaması için kendisine ruhsat vermesini isteyerek: "Benimle senin aranda su kanalı var" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ezanı işitiyor musun?" diye sordu. "Evet" dedi ve aralarındaki bu konuşma bir iki kez tekerrür etti. Fakat netice itibariyle Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda kendisine ruhsat vermedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Uzre b. el-Haris'i tanımıyorum.

 

 

 

2169. Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Düşündüm ki Bilal'e emir vereyim, namazı kıldırsın. Sonra gidip, ezanı işittikleri halde namaza gelmeyen topluluğu evleriyle birlikte yakayım."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler. Hadisi Müslim de "Düşündüm ki Bilal'e emredeyim, cemaate namazı kıldırsın. Sonra Cuma namazından geri kalan erkekleri evleriyle birlikte yakayım" ifadesiyle nakletmiştir.

 

 

 

2170. Enes b. Malik'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bir adam insanları etsiz bir kemik ya da iki koyun paçasına davet etse, muhakkak davetini kabul ederler. Fakat cemaatle namaza davet ediliyorlar, gitmiyorlar. Bu sebeple düşündüm ki bir kişiye emir vereyim, insanlara namazı (cemaatle) kıldırsın. Sonra gidip, ezanı duydukları halde ona icabet etmeyen topluluğu ateşe vereyim. Çünkü cemaatle namazdan ancak münafık olan geri kalır. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmiştir.

 

 

 

2171. İbn Abbas demiştir ki: Kim "Haydin felaha" sözünü işitir de ona icabet etmezse, Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetini terk etmiş olur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri Sahih ravileridirler.

 

 

 

2172. Ukbe b. Amir'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ümmetim hakkında en çok endişe ettiğim şey, Kitap ve süttür. Sütten endişe ediyorum; çünkü bir takım topluluklar onun sevgisine kapılıp da Cuma ve cemaatle namazı terk ederler. Kitab'a gelince, yine bir takım topluluklara onun sırrı açılır da onunla inananlara karşı mücadele ederler."

 

*Hadisi Taberani ve farklı bir ifadeyle Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ibn Lehia hakkında tenkit vardır. inşallah Cuma bahsinde konuyla ilgili bundan başka hadisler de gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Evinde Namazı Kılan Kimsenin Mescitte insanları Hala Namaz Kıldıklarını Görmesi