MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kadınların Camilere Gitmeleri, Evlerinde ve Camilerde Namaz Kılmaları

 

2098. Zeyd b. Halid el-Cüheni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın kadın kullarını camilere gitmekten alıkoymayın. Fakat camilere koku sürünmeden gitsinler" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

2099. Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın kadın kullarını Allah'ın mescitlerinden alıkoymayın" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

2100. Ahmed b. Hanbel rivayet ediyor: Salim bildiriyor: Hz. Ömer kıskanç bir adamdı. Namaza çıkınca, Atike binti Zeyd onun peşine takılırdı. Ancak Ömer, onun (mescide) gitmesini hoş görmediği gibi onu bundan menetmek de istemezdi. Derdi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlarınız sizden namaza gitmek için izin istediklerinde, onlara mani olmayın" buyurdu.

 

*Ne var ki Salim, Hz. Ömer'den hadis işitmemiştir. (mürseldir; hadis geçerlidir -mahir-)

 

 

 

2101. Enes b. Malik'e yaşlı kadınların Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namaza katılıp katılmadıkları sorulduğunda: "Evet, hem yaşlılar, hem de genç kızlar katılırlardı" diye cevap verdi.

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta "Bizim arkamızda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) imamlığında namaz kılarlardı" ilavesiyle Taberani rivayet etmiştir. Fakat senedinde ismi geçen Yusuf b. Halid es-Simti zayıftır.

 

 

 

2102. Ümmü Seleme binti Hakim demiştir ki: "Yaşlı kadınlara yetiştim. Onlar Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında farz namazları kılarlardı."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Abdülkerim b. Ebi'I-Muharik zayıftır.

 

 

 

2103. Ebu Hureyre demiştir ki: Kadınlar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber sabah namazını kılarlar, sonra şallarını başlarına atarak dönerlerdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta kendisiyle ihticac konusu tartışmalı olan Muhammed b. Amr b. Alkame kanalıyla rivayet etmiştir.

 

 

 

2104. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mescid veya bir maktulün cenaze namazı dışında bir maksatla kadınların toplanmasında hiç hayır yoktur" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta "Cemaatle namaz kılınan cami dışında kadınların toplanmasında hayır yoktur" ifadesiyle Taberani rivayet etmiş olup senedinde yer alan ibn Lehia hakkında tenkit vardır.

 

 

 

2105. Ümmü Seleme'nin naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadınlar için en hayırlı mescit, evleridir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve ayrıca "Kadınlar için en hayırlı namaz, evlerinin içinde kıldıkları namazdır" ifadesiyle Ebu Ya'la rivayet etmiştir.

Yine Taberani de el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ibn Lehia hakkında tenkit vardır.

 

 

 

2106. Ebu Humeyd es-Saidi'nin kansı Ümmü Humeyd'den nakledildiğine göre o, Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giderek: "Ya Resulallah! Ben senin arkanda namaz kılmak istiyorum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de şöyle buyurdu: "Senin benim arkamda namaz kılmak istediğini öğrendim. Fakat senin evinin içinde kılacağın namaz, avlusunda kılacağın namazdan daha hayırlıdır. Avluda kılacağın namaz, mahallende kılacağın namazdan daha hayırlıdır. Mahallende kılacağın namaz, kavminin mescidinde kılacağın namazdan daha hayırlıdır. Kavminin mescidinde kılacağın namaz da, benim mescidimde kılacağın namazdan daha hayırlıdır." Bunun üzerine Ümmü Humeyd talimat verdi, onun için evinin en kuytu ve karanlık köşesine bir namaz odası yapıldı. Ondan sonra, ruhunu aziz ve celil olan Allah'a teslim edinceye kadar namazını hep orada kılardı.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup Abdullah b. Süveyd el-Ensarı dışındaki ravileri Sahih'in ravileridirler. Abdullah'tda ibn Hibban güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

2107. Ümmü Humeyd bildiriyor: Dedim ki: "Ya Resulallah! Kocalanınız bizi senin arkanda namaz kılmaktan menediyorlar. Oysa ki biz seninle beraber namaz kılmak istiyoruz." Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizin evlerinizin içinde kıldığınız namazlar, avlularında kıldığınız namazlardan daha faziletlidir. Avlularda kıldığınız namazlar, kendi mahallenizde kıldığınız namazlardan daha faziletlidir. Mahallenizde kıldığınız namazlar da cemaat arasında kıldığınız namazlardan daha faziletlidir."

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ibn Lehia hakkında tenkit vardır)

 

 

 

2108. Ümmü Seleme'den nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadının evinin içinde kıldığı namaz avlusunda kıldığı namazdan daha sevaplıdır. Avlusunda kıldığı namaz, mahallesinde kıldığı namazdan daha sevaplıdır. Mahallesinde kıldığı namaz da dışarıda kıldığı namazından daha sevaplıdır" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri, Zeyd b. el-Muhikir hariç, Sahih'in ravileridirler. ibn Ebi Hatim, Zeyd b. el-Muhikir'in oğlu Muhammed b. Zeyd'den başka bir ravisinden söz etmemiştir.

 

 

 

2109. İbn Mes'ud demiştir ki: "Kadının evindeki namazı avlusundaki namazından daha faziletlidir. Avlusundaki namazı mahallesindeki namazından daha faziletlidir. Mahallesindeki namazı da başka yerde kılacağı namazdan daha faziletlidir." Sonra şunu ekledi: "Kadın dışarı çıktığında, şeytan gözlerini ona çevirir."

 

*Hadisi Taberani. el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2110. Süleyman b. Ebi Hasme annesinden şu sözünü nakletmiştir: (kocamış) Yaşlı kadınların mescitte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kıldıklarını gördüm.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abdülkerim b. Ebi'I-Muharik zayıftır.

 

 

 

2111. Yine aynı kadından şu sözü nakledilmiştir: Ben (kğcamış) bazı yaşlı kadınları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber farz namazları kılarken gördüm.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Muhammed b. Ebi Leyla ile ihticac konusu tartışmalıdır.

 

 

 

2112. Ümmü Süleym binti Ebi Hakim demiştir ki: Ben, Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kılan (kocamış) yaşlı kadınlara yetiştim.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abdülkerım zayıftır.

 

 

 

2113. İbn Mes'üd demiştir ki: Bir kadın, Mescid-i Haram veya Mescidi Nebevi dışında, evinin içinden daha hayırlı bir mekanda namaz kılmış olmaz. Fakat artık mestlerini giyinip, dışarı çıkmış olan kadın müstesnadır.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

2114. Yine İbn Mes'üd kuvvetli yeminle derdi ki: "Hac ya da urmeye gitme amacı dışında bir kadın için evinden daha hayırlı bir namazgah yoktur. Fakat kocadan umudunu kesmiş, mestli kadın müstesnadır." Ravi der ki: "Mestli kadın ne demektir?" diye sordum. "Artık adımları kısalmış yaşlı kadın" dedi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2115. Yine İbn Mes'üd demiştir ki: "Allah nezdinde bir kadın, evinin en karanlık yerinde kıldığı namazından daha güzel bir namaz kılmamıştır."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2116. Abdullah b. Mes'üd'un naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadın avrettir ve dışarı çıktığında şeytan gözlerini ona diker. Bu sebeple kadının Allah'a en yakın olduğu yer, evinin içidir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendi rilmişlerdir.

 

 

 

2117. Meymüne binti Sa'd'ın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kokuya boyanarak dışarı çıkan, erkeklerin bakışlarına hedef olan her kadın, evine dönünceye kadar Allah'ın gazabını üzerine çekmiş olur" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Musa b. Ubeyde zayıftır.

 

 

 

2118. Abdullah b. Mes'ud demiştir ki: "Kadınlar ancak avrettirler. Bir kadın hiçbir ihtiyacı yokken evinden dışarı çıkarsa şeytan onun peşine takılır ve ona: ‘‘Sen her kimin yanından geçersen, muhakkak onun hoşuna gidersin’‘ der. Sonra kadın elbiselerini giyinir. Kendisine ‘‘Nereye gidiyorsun?’‘ diye sorulduğu zaman ‘‘Hasta ziyaretine veya cenaze namazına veyahut mescitte namaz kılmaya’‘ diye cevap verir. (Şunu bilin ki) Bir kadın evinde Rabbine yaptığı ibadet kadar sevaplı hiçbir yerde ibadet yapamaz."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2119. Ebu Amr eş-Şeybani'den nakledildiğine göre o, Cuma günü Abdullah (b. Mes'ud)'u kadınları mescitten çıkararak: "Evlerinize gidin. Bu sizin için daha hayırlıdır" derken görmüş.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2120. Abdullah b. Mes'ud der ki: "İsrail oğullarının erkekleri ile kadınları birlikte namaz kılarlardı. Eğer bir kadının dostu varsa, dostuna uzun gözükmek için ayaklarına tahta ayaklar takardı. Bu yüzden -Aziz ve Celil olan- Allah onları hayız hastalığına duçar etti." İbn Mes'üd derdi ki: "Kadınları, Allah'ın çıkardığı yerlerden siz de çıkarın."

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazı Beklemek