MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hasta Namazı ve Oturarak Namaz

 

2894. Cabir b. Abdillah anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hastayı ziyarete gitti. Ben de onunla beraberdim. Hastanın namaz kılarken yastık üzerine secde ettiğini gördüm ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bundan menederek: "Eğer yere secde edebiliyorsanı yere secde et. Değilse ima ile kıl ve secdede başını rükua göre biraz daha fazla eğ" buyurdu.

 

*Hadisi Ebu Ya'la ve benzerini Bezzar rivayet etmiştir. Ancak Bezzar'ın ifadesi şöyledir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hastayı ziyarete gitti. Hasta kişinin namaz kılarken yastık üzerine secde ettiğini gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yastığı alıp attı. Sonra adam eline bir dal alarak onun üzerinde namaz kılmağa başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu da alıp attı. Bezzar'ın ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2895. İbn Ömer anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından hasta bir adamı ziyarete gitti. Yanında ben de vardım. Yanına girdiğinde adamın alnını bir dal üzerine koyarak namaz kıldığını gördü. Kendisine işaret etti, o da dalı attı. Sonra eline yastık aldı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu da bırak. Eğer yapabiliyorsan, yere secde et. Değilse (namazını) ima ile kıl ve secdede başını rükı2a göre biraz daha fazla eğ" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Hafs b. Süleyman el-Minkari' metruktur. Bununla beraber Ahmed b. Hanbel'in onun hakkındaki değerlendirmesiyle ilgili farklı rivayetler nakledilmiştir. Doğru olanı, onu zayıf saydığıdır. Doğrusunu Allah bilir. Ayrıca ibn Hibban da bu zatı güvenilir ravilere dair kitabında zikretmiştir.

 

 

 

2896. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kimin secde etmeye gücü yeterse, secde etsin. Kim de buna güç yetiremezse, secde etmek için alnına bir şey kaldırmasın. Fakat rüku ve secdesi ima ile kılsın. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmıştır. Ravileri güvenilir olarak değerlendirilmiş olup haklarında değerini düşürücü bir tenkit yoktur. Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

2897. İbn Abbas'ın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hasta namazını ayakta kılar. Eğer bu kendisine meşakkat veriyorsa, oturarak kılar. Bu da kendisine meşakkat veriyorsa, yattığı yerde başıyla ima ederek kılar. Eğer bu da kendisine meşakkat veriyorsa, yalnız tespih eder" buyurmuştur.

 

*Hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet eden Taberani: "Bunu ibn Cüreye'den, Halbes b. Muhammed ed-Dab'l'den başkası rivayet etmemiştir" demiştir.

Ben derim ki: Bu zatın biyografisini yazanı görmedim. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdi r.

 

 

 

2898. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yer üzerinde farz namazını oturarak kılmıştır. Nafile namazı ise yerde oturarak ima ile kılmıştır.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Haleb kadısı Hafs b.

Ömer zayıftır.

 

 

 

2899. İbn Mes'ud'dan nakledildiğine göre o, kardeşi Utbe'nin yanına girdiğinde onu, yüzüne kadar kaldırdığı bir misvak üzerine (secde ederek) namaz kılarken gördü. Hemen misvakı elinden alıp fırlatarak "(Namazını) İma ile kıl. Rükuda (başın) secdedekine göre biraz daha yüksekte olsun" dedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir .

 

 

 

2900. İbrahim (en-Nehai) anlatmaktadır: Alkame ve Esved, Abdullah'ın (İbn Mes'ud'un) yanına girerek "Ümmü'l-Esved yatalak hasta oldu. Secde etmesi için bir yel(paze) sopa dikilse ne dersin?" diye sordular. Abdullah ise: "Ben şeytanın bu çubuğu teklif ettiğini sanıyorum. O, yapabilirse yere secde etsin. Yoksa ima ile kılsın" dedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ancak ibrahım en-Neha'ı ibn Mes'ud'a yetişmemiştir. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2901. Muhtar b. Fulful demiştir ki: Enes'e hasta namazını sordum.

"Hasta, farz namazlarda oturduğu yerde rüku ve secde eder" dedi.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2902. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oturarak namaz kılanın ecri / sevabı, ayakta namaz kılanınkinin yarısı kadardır" buyurmuştur.

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

2903. Hz. Aişe'nin Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırarak naklettiğine göre oturarak namaz kılanın ecri / sevabı, ayakta namaz kılanınkinin yarısı kadardır.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2904. Abdullah b. es-Saib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oturarak namaz kılanın ecri, ayakta namaz kılanınkinin yarısı kadardır" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abdülkerım b. Ebi'I-Muharik zayıftır.

 

 

 

2905. Abdülmuttalib b. Ebi Veda'a anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın oturarak namaz kıldığını gördü ve: "Oturarak namaz kılanın ecri, ayakta namaz kılanınkinin yarısı kadardır" buyurdu. Bundan sonra insanlar namazı ayakta kılmak için kendilerini zorlamaya başladılar.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerinden Salih b. Ebi'lAhdar'ı çoğunluk zayıf görürken Ahmed b. Hanbel "Hadisi itibar için kullanılır" demiştir.

 

 

 

2906. Abdullah b. eş-Şihhir demiştir ki: Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittim. Hem oturarak, hem de ayakta namaz kılıyordu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde Said adında biri geçmiştir ki kendisi Gaylan b. (erir'den, ondan da Zeyd b. el-Hubab rivayette bulunmuştur. Bununla beraber bu zatı tanımıyorum. Kalan ravileri ise Sahih'in ravileridirler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazda Yanılma