MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazdan Çıkmak

 

2873. Sehl b. Sa'd el-Ensari demiştir ki: (Namazdan çıkmak üzere) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağına ve soluna selam verirdi. Öyle ki biz yandan yanaklarının beyazını görürdük.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan ibn Lehl'a hakkında tenkit vardır.

 

 

 

2874. Talk b. Ali demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağına ve soluna selam verirdi. Öyle ki biz hem sağ yanağının, hem de sol yanağının beyazını görürdük.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2875. Bir Arabi'nin (Bedevinin) babasından naklettiğine göre o, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılmış ve sağına ve soluna olmak üzere iki defa selam vermiş.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen raviler bulunmaktadır.

 

 

 

2876. Bistam'ın, kendilerini misafir eden bir Bedeviden naklettiğine göre o, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılmış ve Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki kere selam vermiş.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir. Burada zikri geçen Bistam, Bistam b.

Nadr'dır. Zira Cemaleddın el-Minı, öğrencisi Amr b. FerrOh'un biyografisini verirken bu şekilde zikretmiştir. Şerif el-Hüseynı ise bunun Bistam b. Müslim olduğunu sanmış ve fakat onu [Müsned Ravilerinin Zevaid'inde] zikretmemiştir. Doğrusunu Allah bilir. Senedin kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

Bistam b. Nadr'ı ise ibn Hibban güvenilir raviler hakkındaki kitabında zikrederek Bedevıden rivayetini aynen burada geçen ifadelerle nakletmiştir.

 

 

 

2877. Muhammed b. Yahya b. Habban'ın bildirdiğine göre amcası Vasi b. Habban mescitte ayakta namaz kılıyordu. İbn Ömer ise sırtım kıble cihetine doğru yaslamış, yüzü ona dönük haldeydi. Bu yüzden Vasi namazdan çıkarken sol tarafından çıktı ve gidip İbn Ömer'in yanına oturdu. İbn Ömer kendisine: "Namazdan niçin sağ tarafından çıkmadın?" diye sorunca "Bir sebebi yoktur. Ne var ki, seni gördüm ve yanına geldim" dedi. İbn Ömer: "İsabet ettin" dedi.

Ben: "Fakat bazı insanlar: ‘‘Namaz kılarken namazdan çıkmak istersen, sağ tarafından çık’‘ dedi" dedim. İbn Ömer ise: "Namaz kılarken, namazdan çıkmak istediğinde dilersen sağ tarafından, dilersen sol tarafından çık" karşılığını verdi.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2878. Enes b. Malik bildiriyor: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekir ve Ömer -Allah kendilerinden razı olsun- kıraate el-Hamdu lillam rabbi'l-alemın (Fatiha) süresiyle başlarlar, bir kere selam verirlerdi.

 

*Ben derim ki: Hadisin bir kısmı Sahih'te geçmiştir. Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2879. Ammar b. Yasir'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (namazdan çıkarken) sağına ve soluna "Allah'ın selam ve rahmeti üzerinize olsun. Allah'ın selam ve rahmeti üzerinize olsun" diyerek selam verirdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ebu Bekir b. Ayyaş, bunu Kufelilerden rivayet etmiştir ki, kendi hemşerilerinden başkasından yaptığı rivayetlerinde zayıftır. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2880. İbn Ömer'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki kere selam verirdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan Bakıyye güvenilir olmakla beraber müdellistir ve burada "an-an" sıygasını kullanmıştır.

 

 

 

2881. Ezrak b. Kays der ki: Ebü Rimse bize namaz kıldırdıktan sonra dedi ki: Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılmasına tanık oldum. Sonunda sağ ve soluna selam verdi. Öyle ki yanaklarının beyazını (yandan) gördük.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Minhal b. Halife'yi ibn Main, Nesai ve ibn Hibban zayıf görürlerken, Ebu Hatim güvenilir kabul etmiştir. Buharı ise "Salih biri olmakla beraber tartışmalıdır" demiştir.

 

 

 

2882. Abbas b. Sehl b. Sa'd'dan nakledildiğine göre o, babası, Ebu Hureyre, Ebu Useyd ve Ebu Humeyd'in bulunduğu bir meclise katılmış. Mecliste Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz şeklini müzakere ederek onun (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağına ve soluna selam verdiğini belirtmişler.

 

*Ben derim ki: Ebu Humeyd hadisi Sahih'te geçmiştir. Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2883. Evs b. Evs es-Sekafi anlatmaktadır: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında on beş gün kaldık. Onun (namazdan) sağına (selam vererek) çıktığım da, soluna (selam vererek) çıktığına da şahit oldum. Sonra nalınlarının bağcıklı olduğunu gördüm.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişse de bir kısmı tartışmalıdır.

 

 

 

2884. Esma b. Harise anlatmaktadır: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verince sol tarafından ayrılarak evine gittiğini gördüm.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Heysem b. Adı yalancılıkla itham edilmiş zayıf biridir.

 

 

 

2885. Zeyd b. Erkam demiştir ki: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda bize selam verdiği zaman biz: "Ve-aleykumu's-selam verahmetullahi ve-berekatuhu" (Size de Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi olsun)" derdik.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ibrahım b. el-Muhtar'ı Ebu Davud ve Ebu Hatim güvenilir kabul ederlerken, ibn Main "O kadar sağlam değildir" demiştir. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2886. Enes b. Malik bildiriyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kıldım. Selam verir vermez kalkardı. Sonra Ebü Bekir ile beraber namaz kıldım. O ise selam verince adeta kızgın bir taş üzerinden kalkarcasına yerinden fırlardı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abdullah b. Ferruh hakkında ibrahım el-Cuzecanı "Hadisleri münkerdir" derken ibn Ebi Meryem: "O bana göre yeryüzündekilerin en güveniliridir" demiştir. Yine ibn Hibban da kendisini güvenilir kabul ederek: "Bazen (güvenilirlere) muhalefet ederdi" demiştir. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2887. Abdullah b. Mes'üd demiştir ki: "İmam selam verince, eğer bir kimsenin acele işi varsa, imamın yüzünü kendilerine doğru dönmesini beklemesin; zira namaz selamla birlikte sona erer."

Nitekim Abdullah selam verince, ya hemen kalkar, ya bulunduğu yerden yana doğru kayar ya da yüzünü cemaate doğru dönerdi.

 

*Hadisi Taberani. el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2888. Galib b. Ferkad'ın naklettiğine göre Enes b. Malik sağına ve soluna ''es-Selamü aleykum ve rahmetullah'' diyerek selam verirdi.

 

*Ben derim ki: Sahih'te konuyla ilgili Enes'ten nakledilen bundan başka merfu bir hadis daha vardır.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ancak Galib'in biyografisini zikredene rastlamadım.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazın Kabul Edildiğinin işareti