MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazın Kabul Edildiğinin işareti

 

2889. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Yüce Allah buyurur ki: Ben, ancak namazda azametim karşısında tevazu gösterenin, yarattıklarıma karşı büyüklük taslamayanın, bana ısrarla isyan ederek gecelemeyenin, gündüzünü beni anmakla geçirenin, yoksula, yolcuya ve dula merhamet edenin, felaketzedeye acıyanın namazını kabul ederim. Namaz onun için Güneş ışığı gibi parlayan bir nurdur. Onu hem izzetimle koruyup kollarım, hem de koruması için meleklerimi görevlendiririm. Onda karanlığa karşı bir ışık, cahilliğe karşı bir hikmet yaratırım. Onun yarattıklarım arasındaki yeri, cennette Firdevs'in yeri gibidir.''

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abdullah b. Vakıd elHarranı'yi Nesai, Buhari, ibrahım el-Cuzecanı ve bir rivayete göre ibn Main zayıf görürlerken, diğer rivayete göre ibn Main güvenilir kabul etmiştir. Yine, Ahmed b. Hanbel de güvenilir kabul ederek "Doğruyu arardı" demiş, onu eleştirenlerin tenkitlerini kabul etmeyerek kendisini hayırla yad etmiştir. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2890. Ebü Hureyre'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Namaz üç bölümden ibarettir: Üçte biri abdest, üçte biri rüku ve üçte biri de secdedir. Kim bu bölümleri hakkını vererek eda ederse, namazı kabul edildiği gibi, diğer amelleri de kabul edilir. Kimin de namazı kendisine iade edilirse (reddedilirse), diğer amelleri de iade edilir."

 

*Hadisi bu şekilde rivayet eden Bezzar: "Bunu merfu olarak yalnız Muğire b.

Müslim'in naklettiğini biliyoruz" diye eklemiştir.

Ben derim ki: Muğıre güvenilir olup hadisin senedi hasendir.

Ben derim ki: Bu meyanda daha evvel namazını eksik kılan ve rüku'sunu tam yapmayan kimselere dair bazı hadisler geçmişti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazdan Sonra Okunacak Zikir ve Dualar