MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kunut Duası

 

2819. Abdullah b. Mes'ud anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitirde okuduğu gibi başka hiçbir namazda kunut duası okumamıştır. Harbe çıkacağı zaman bütün namazlarda kunut okur, müşriklere beddua ederdi. Ondan sonra ne Ebu Bekir, ne Ömer ve ne de Osman ölene kadar kunut okumadılar. Şamlılarla savaşana kadar Ali de kunut duası okuma dı. Bu savaştan sonra ise bütün namazlarda kunut okurdu. Muaviye de ona beddua ederdi. Her biri diğerine beddua okurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'centu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup metni içinde, kesinlikle İbn Mes'ud'a ait olmayan ilave sözler vardır ki bu, Ali ile Muaviye'nin birbirlerine karşı harb halindeyken kunCıt okumalarına ilişkin kısımdır. Çünkü ibn Mes'ud, Hz. Osman zamanında vefat etmişti. Yine rivayetin senedinde ismi geçen Muhammed b. Cabir el-Yemamı dürüst olmakla beraber, ama idi. Bu yüzden hadislerini karıştırır, telkin etkisinde kalırdı.

 

 

 

2820. İbn Mes'üd'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay kunut okuyarak Usayye ve Zekvan kabilelerine beddua etti. Sonra onları mağlup edince, kunüt okumayı bıraktı.

 

*Hadisi Ebu Ya'la, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ebu Hamza el-A'ver el-Kassab zayıftır.

 

 

 

2821. İbn Ömer bazı Müslümanlara şöyle çıkışınıştır: "İmam zammı süreyi okuduktan sonra yaptığınız bu kunut (duası) da neyin nesidir!? Vallahi bu, bir bidattir. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna yalnız bir ay devam etti, sonra bıraktı. Namazda ellerinizi kaldırmak da neyin nesidir!? Vallahi bu bir bidattir. -Ellerini omuzları hizasına kaldırarakAllah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan fazlasını yapmamıştır."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Bişr b. Harb'i Ahmed b. Hanbel, ibn Main, Ebu Zür'a, Ebu Hatim ve Nesai zayıf görürlerken, Eyyub ve ibn Adı güvenilir kabul etmişlerdir.

 

 

 

2822. Ebü Miclez anlatmaktadır: İbn Ömer'in arkasında namaz kıldım.

Kunut duası okuma dı. "Niçin kunüt duası okumadın?" diye sorduğumda ise: "Ben arkadaşlarımdan kimsenin onu okuduğunu görmedim" dedi.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir1

 

 

 

2823. Abdullah b. Mes'ud sabah namazında kunut okumazdı. Vitir namazında ise kunut okuyacaksa, rekata başlamadan önce okurdu.

 

 

 

2824. Yine aynı kaynağın naklettiği bir diğer rivayete göre Abdullah (b. Mes'ud) namazların hiçbirinde kunut okumazdı. Yalnız vitir namazında rekata başlamadan önce okurdu.

 

 

 

2825. Rivayet edildiğine göre Abdullah (b. Mes'ud) kıraati bitirdikten sonra tekbir alırdı. Sonra kunut duasını bitirince de tekbir alıp rükua giderdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Leys b. Ebi Süleym güvenilir olmakla beraber müdellistir.

 

 

 

2826. İbn Abbas demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında kunut okuyarak bir topluluğa / kavme beddua, başka bir topluluğa / kavme dua etti.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2827. Abdülmelik b. Ebi Bekir anlatmaktadır: Müşriklerden Ayyaş b. Ebi Rabia, Seleme b. Hişam ve Velid b. el-Velid b. Muğire, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına kaçtılar. Ayyaş ve Seleme bir devenin hörgücüne çul sararak ona arkalı önlü binmişler, Velid de bineklerini sürüyordu. Derken Velld'in parmağı yaralandı ve bunun üzerine şu beyitleri okudu: "Ben bir parmaktan başkası değilsin, kanadın Ne gördüysen hep Allah yolunda gördün. "

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların kendisine gelmek üzere yola çıktıklarını ve durumlarını insanların öğrenmesinden önce öğrendi. Bu yüzden sabah namazını kılarken birinci rekatta rüküa gidip, başını kaldırdıktan sonra secdeye gitmeden onlar için şöyle dua etti:

"Allahım, Ayyliş b. Rabia'yı kurtar! Allahım, Seleme b. Hişlim'ı kurtar!

Allahım, Velfd b. el- Velid'i kurtar! Allahım, müminlerden güçsüz ve korumasız olanlarını kurtar! Allahım, Mudar'a karşı şiddetini artır, onları Hz. Yusul dönemindeki kıtlık yılları gibi kıtlığa duçar eyle."

 

*Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet ettiği bu hadis, sahih olmakla beraber mürsel (senedinde sahabi zikredilmemiş) bir hadis olup ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

2828. Hufaf b. İma b. Rahaza el-Gifari anlatmaktadır: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırdı. Başını son rüküdan kaldırdıktan sonra "Allahım! Lihylin, Ra'l ve Zekvlin kabilelerine lanet eyle. Usayye, Allah'a ve Resulüne isyan etmiş, Eslem'le Allah barış yapmış, Gıfar'ı da Allah bağışlamıştır" diye dua etti. Namazı bitirince yüzünü insanlara doğru dönerek: "Ey cemaat! Bunu gerçekte ben söylemedim. Fakat aziz ve celil olan Allah söyledi" buyurdu.

 

*Ben derim ki: "Namazı bitirince .... " kısmı hariç hadis Sahih'te geçmiştir.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ibn ishak güvenilir olmakla beraber müdellistir. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2829. Benı'dan nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıldığı her farz namazda mutlaka kunut okurdu.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2830. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yalnız sizler Rabbinize dua edip dilek dileyesiniz diye ben kunut okuyorum" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

2831. Büreyde'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dua ederdi:

"Allahım! Doğru yola erdirdiklerinle beraber beni de doğru yola erdir.

Esenlik verdiklerinle birlikte bana da esenlik ver. İşlerini üzerine aldıklarınla beraber benim işlerimi de üzerine al. Bana verdiklerini bereketli kıl. Hakkımda takdir ettiklerinin şerrinden beni koru. Zira sen hükmedersin, senin hükmüne karşı durulmaz. Senin dost edindiklerin asla zelil olmazlar. Ey Rabbimiz! Sen ne yüce, ne büyüksün. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş ve "Bunu Alkame'den, Ebu Hafs Ömer'den başkası rivayet etmemiştir" diye eklemiştir.

Ben derim ki: Ben bu zatın biyografisini yazana rastlamadım.

 

 

 

2832. Ümmü Seleme'nin naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazında kunut okunmasını yasaklamıştır.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet. etmiş olup senedinde ismi geçen Anbese b. Abdirrahman metruktur.

 

 

 

2833. İbn Ömer'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç rekat vitir kılar, kunut duasını rükua varmadan önce okurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup Darekutni, senedinde ismi geçen Sehl b. Abbas et-Tirmizi'nin güvenilir olmadığını söylemiştir.

Ben derim ki: inşallah, ileride Hatice ve Ali'nin menkıbelerine dair bahiste kunut duasının da yer aldığı ibn Mes'ud hadisi gelecektir. Yine, dualar bölümünde Kişinin Kardeşine Habersiz Duası bahsinde Ebu Hureyre hadisi gelecektir.

 

 

 

2834. Enes'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında rüku'dan sonra kunut duası okumuştur. Enes der ki: Ben onun kunut duasında kafirlere beddua ederek "Kalplerini nankör kadınların kalpleri gibi yap" dediğini işittim.

 

*Hadisi Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Hanzala b.

Abdillah es-Sedusi'yi Ahmed b. Hanbel, ibnü'I-Medini ve bir grup bilgin zayıf görürlerken ibn Hibban güvenilir kabul etmiştir1

 

 

 

2835. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dünyadan ayrılıncaya kadar sabah namazında kunlit okumaya devam etmiştir.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve benzerini Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2836. Enes'den nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölünceye kadar kunut okumuş, Ebu Bekir ölünceye kadar kunut okumuş, Ömer ölünceye kadar kunut okumuştur.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2837. Semure'den nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda Müşriklere lanet okuyacağı zaman önce Kureyş'ten başlar dı. Peşinden pek çok Arap kabilesini sayardı. Bir gün kendisine "Kureyş kafirlerine lanet et" denildi. Fakat Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kabileye lanet etmek isterse "Allahım! Falan oğullarının kafirlerine lane: eyle" diye beddua etmeğe başlardı.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Yusuf b, Halid es-Sim" zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Teşehhüd, Ka'de ve Parmakla işaret