MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Rüku ve Secde de Okunacak Dualar

 

2772. Abdullah b. Mes'ud demiştir ki: "İza cae nasrullahi ve'l-feth (Nasr)" suresi nazil olduktan sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bu sureyi okuyup rüku edince: "Allahım! Seni hamd ile tesbih / tenzih ederim. Allahım! Beni bağışla. Çünkü sen tövbeleri çokça kabul eden, esirgemesi bol olansın" duasını çok sık yapardı.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ilk üç kaynağın senedine göre Ebu Ubeyde hadisi babasından nakletmiştir ki aslında Ebu Ubeyde babasından hadis işitmemiştir. Taberani'nin ravileri ise Hammad b. Süleyman dışında Sahih'in ravileridirler. Hammad da güvenilir olmakla beraber ihtilat'a düşmüştür.

 

 

 

2773. Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurmuştur ki: "Bana rüku ve secde halinde Kur'an okumam yasaklandı. Bu yüzden rükua varınca Allah'ı yüceltin. Secde halinde ise dilekte bulunmaya gayret edin; çünkü kabul edilmesi pek muhtemeldir. "

 

*Hadisi Abdullah, babasının Müsned'ine olan ziyadelerinde rivayet etmiştir. Ayrıca mevkuf olarak Ebu Ya'la ve Bezzar da rivayet etmiş olup senedinde yer alan Abdurrahman b. ishak b. el-Haris herkese göre zayıftır.

Ben derim ki: Hadisin yalnız "Bana rüku ve secde halinde Kur'an okumam yasaklandı" kısmı Sahih'te geçmiştir.

 

 

 

2774. Hz. Aişe, kendisinden nakledildiğine göre bir gece Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağında bulamaz ve (karanlık olduğu uğiçin) eliyle onu aramaya başlar. Sonra onu secde halinde şöyle dua ederken bulur:

"Rabbim! Nefsime takva duygusunu ver. Onu arındır; çünkü sen nefsimi arındıracak en hayırlı varlıksın. Sen onun velisi ve mevlasısın / sahibisin. "

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2775. Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geceyi geçirme sırası bende idi. Gecenin bir vaktinde sessizce yataktan sıyrılıp çıktı. Hanımlarından birinin yanına gittiğini düşündüm ve kıskançlık duygusuyla peşinden ben de çıktım. Bir de baktım ki yere serilmiş kumaş gibi secde ediyor. Secdede şöyle niyaz ettiğini duydum: "Bütün bedenim ve hayalim sana secde etti, kalbim sana inandı. Ey Rabbim, işte elim. Ben kendime zulmetmedim. Ey ulu (Allahım), her büyük kusurda senin mağfiretin umulur. Büyük günahı bağışla."

 

Sonra başını secdeden kaldırdı. Bana: "Niçin dışarı çıktın?" diye sorunca ben: "Bir zanna kapıldım. Bu yüzden" deyince: "Zannın bir kısmı günahtır. Allah'tan bağışlanmak dile. Zira Cebrail bana gelerek senin işittiğin bu sözleri söylememi emretti. Bunları secde ederken sen de söyle. Bunları kim söylerse, daha o başını (secdeden) kaldırmadan bağışlanır" buyurdu.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedinde yer alan Osman b. Ata el-Horasani'yi Duhaym güvenilir kabul ederken, Buhari, Müslim, ibn Main ve başkaları zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

2776. Cübeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükuda üç kere: "Sübhane rabbiye'l-azim" (Ey ulu Rabbim! Seni tesbih ederim), secdede ise üç kere "Sübhane rabbiye'l-a'la" (Ey yüce Rabbim! Seni tesbih ederim) derdi.

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup Bezzar demiştir ki: Hadis Cübeyr'den ancak bu senetle rivayet edilmektedir. Ravilerinden Abdülazız b. Ubeydillah da kuvvetli olmasa bile salihtir.

 

 

 

2777. Ebu Bekre'den nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükunda üç kere "Sübhane rabbiye'l-azim" (Ulu rabbimi tesbih ederim); secdede ise üç kere "Sübhane rabbiye'l-a'la" (Yüce rabbimi tesbih ederim) diye tesbih ederdi.

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup Bezzar: "Hadisin Ebu Bekre'den yalnız bu senetle rivayet edildiğini bilmekteyiz. Abdurrahman b. Ebi Bekre de hadisi salih biridir" diye eklemiştir.

 

 

 

2778. Abdullah b. Mes'ud demiştir ki: "Namaz kılanın rükuda üç kere: "Sübhane rabbiye'l-azim (Ulu Rabbimi tesbih ederim)", secdesinde de üç kere "Sübhane rabbiye'l-a'la (Yüce Rabbimi tesbih ederim)" demesi sünnettir.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Serı b. İsmail hadisçilere göre zayıftır.

 

 

 

2779. Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdeye gidince secdede: "Bütün benliğim ve hayalim sana secde etti. Kalbim sana inandı. Bana olan nimetini kabul ediyorum. İşte ellerim. Ben kendime zulmetmedim" diye niyaz ederdi.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2780. Ebu Malik el-Eş'ari bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldı. Rüktia vardığında üç kere: "Sübhanallah ve-bihamdihi (Allah'ı hamd ile tesbih ederim)" dedi. Sonra başını kaldırdı.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Şehr b. Havşeb hakkında biraz tenkit bulunsa da bir çok kimse tarafından güvenilir kabul edilmiştir.

 

 

 

2781. Muaviye b. Ebi Süfyan demiştir ki: Bir gün göz ucuyla Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izledim ve kendisine kulak misafiri oldum. Namazının çoğunda: "Sübhane Rabbi'l-alemin (Alemlerin rabbini tesbih ederim)" diyordu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Sadaka b. Abdillah es-Semın'i Buhari, Müslim ve başkaları zayıf görürlerken, Ebu Hatim, Duhaym ve başkaları güvenilir kabul etmişlerdir.

 

 

 

2782. Abdullah b. Ziyad el-Esedi, Abdullah b. Mes'üd'un rükü'da: "Güç ve kuvvet ancak Allah'ındu" dediğini işitmiş.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2783. Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah b. Mes'üd secde etmek istediğinde eliyle çakıl taşlarını bir kez temizler ve secdesinde: "Emir ve buyruğuna hazırım (Allahım)" derdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2784. Ebu'l-Esved ve Şeddad b. el-Ezma', İbn Mes'üd'un uygulaması hakkında ihtilaf ettiler. Ebu'l-Esved: "Abdullah secdede ‘‘Seni tesbih ederim, Allahım. Senden başka Rab yoktur’‘ derdi" derken Şeddad: ‘‘Seni tesbih ederim. Senden başka tanrı yoktur’‘ derdi" dedi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup Ebu'I-Esved rivayetinin ravileri Sahih'in ravileridirler. Şeddad'ı da ibn Hibban güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

2785. Ebu Malik'in babasına dayandırarak naklettiğine göre Hz.

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kul secde eder ve secdede üç kere ‘‘Rabbim beni bağışla’‘ derse, daha o başını secdeden kaldırmadan muhakkak (Allah) onu bağışlar" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de Muhammed b. Cabir kanalıyla Ebu Malik'ten rivayet etmiştir ki ikisinin de biyografilerini yazanı görmedim.

 

 

 

2786. Amr b. Dinar'ın naklettiğine göre İbn Mes'ud: " (Allah'tan) isteklerinizi farz namazlarda dile getirin" derdi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerinden Amr, ibn Mes'ud'dan hadis işitmemiştir. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2787. Abdullah (b. Mes'ud)'un öğrencilerinden biri olan Ebu Halid şöyle anlatmıştır: Bir adam Abdullah'a gelerek: "Ey Ebu Abdirrahman! Falan kimse rükuda Kur'an okuyor. Secdede Kur'an okuyor" dedi. Abdullah da: "Öyle adamlar vardır ki Kur'an okurlar; ama onların okudukları Kur'an gırtlaklarını öteye geçmez. Oysa ki Kur'an kalbe girip iyice yerleşince, ancak fayda verir" dedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup Ebu Halid dışındaki ravileri Sahıh'in ravileridirler. Ebu Halid'in biyografisine ise rastlamadım.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazın Kılınış Şekli ve Tekbir