MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazda Elleri Kaldırmak

 

2581. Abdullah (İbn Mes'ud) demiştir ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekir ve Ömer'le beraber (arkalarında) namaz kıldım. Hepsi de sadece namaza başlarken (iftitah için) ellerini kaldırırlardı.

Muhammed (b. Cabir) ekledi: "İlk tekbirden sonra ellerini kaldırmazlardı. "

 

*Ben derim ki: ibn Mes'Od'un konuyla ilgili daha başka hadisleri de vardır. Zikri geçen hadisi Ebu Ya'la, rivayet etmiş olup senedinde yer alan Muhammed b. Cabir elHanefi el-Yemanı hadisleri karıştırırdı. Kendisine telkinde bulunulur, o da telkinin etkisinde kalırdı.

 

 

 

2582. Abdullah b. ez-Zübeyr bildiriyor: Ben, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm. Namaza başlarken ellerini kulaklarını aşacak şekilde kaldırdı.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Haccac b. Ertat ile ihticac konusu tartışmalıdır.

 

 

 

2583. Zeyyal b. Harmele bildiriyor: Cabir b. Abdillah'a "(Hudeybiye'de Allah Resülü'ne) ağaç altında biat ettiğinizde kaç kişiydiniz?" diye sordum. "1400 kişiydik ... ve Allah Resülü'(Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazın her bir tekbirinde ellerini kaldırırdı" karşılığını verdi.

 

*Ben derim ki: Elleri kaldırmakla ilgili kısmı hariç hadis Sahih'te geçmiştir.

Bu şekliyle ise hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Haccac b. Ertat ihtilaflıdır.

 

 

 

2584. Humeyd b. Hilal bildiriyor: Bana Bedeviden işiten kimse bildirdi. (Bedevi) demiş ki: Ben, Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken gördüm. Başını rüküdan kaldırdı. Ellerini de kulak memelerine / uçlarına kadar kaldırdı.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen ravi vardır.

 

 

 

2585. Enes'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükü ve secdeye giderken ellerini kaldırırdı.

 

*Ben derim ki: Secde kısmı hariç hadisi ibn Mace de rivayet etmiştir.

Buradaki şekliyle ise Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2586. Yine Enes demiştir ki: Ben, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başlarken, rükua varırken ve rükudan başını kaldırırken ellerini kaldırdığını gördüm.

 

*Ben derim ki: "rükudan başını kaldırırken" kısmı hariç hadisi ibn Mace rivayet etmiştir. Ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2587. Katade bildiriyor: Enes b. Malik'e: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı nasıldı? Bize göster" dedim. Hemen kalkıp namaza durdu. Namazda her tekbir alışında ellerini kaldırıyordu.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Muhammed b. Ubeydullah el-Arzemı zayıftır.

 

 

 

2588. Enes b. Malik anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekir ve Ömer'in arkasında namaz kıldım. Hepsi de namaza başlarken, rükti için tekbir alırken ve rükudan başını kaldırırken ellerini kaldırır, sonra secde için tekbir alırlardı.

 

*Ben derim ki, ibn Mace hadisin bir bölümünü rivayet etmiştir.

Hadisi bu şekliyle Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ibrahım b. Muhammed el-Eslemı zayıftır.

 

 

 

2589. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biriniz namaza başlarken ellerini kaldırsın, avuç içlerini kıbleye doğru çevirsin; zira Allah onun önündedir" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Umeyr b. imranI zayıftır.

 

 

 

2590. İbn Ömer'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükti tekbiri alırken ve aynı şekilde secde için tekbir alırken ellerini kaldırırdı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedi sahihtir. Secde tekbiriyle ilgili kısmı hariç hadis Sahih'te geçmiştir.

 

 

 

2591. Muaz b. Cebel anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda ellerini kulakları hizasına kadar kaldırır, tekbir alınca salıverirdi. Çok kere onu sağ elini sol elinin üzerine koyarken gördüm. Fatiha'yı okuduktan sonra sükut ederdi. (Zamm-ı) slireyi bitirdikten sonra yine bir süre sessiz kalırdı. Sonra ellerini kulakları hizasına kaldırır, tekbir alır ve rüku ederdi. Biz onun rükua vardığını görünceye kadar rükua gitmezdik. Sonra rüku'dan kalkıp doğrulur. Vücudundaki her organ / kemik yerine otururdu. Sonra ellerini kulakları hizasına kaldırır ...

 

*Hadisin tamamı, inşallah, Namazın Kılınış Şekli'nde gelecektir.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Hasıb b. Cahder yalancının tekidir.

 

 

 

2592. Hakem b. Umeyr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namazı şöyle öğretirdi: "Namaza kalktığınızda ellerinizi kaldırın. Elleriniz kulaklarınızı geçmesin. Sonra şu duayı okuyunuz: ‘‘Allahu ekber, Sübhdnek Allahümme ve bi-hamdik ve tebareke'smuk ve-teala cedduk, ve la ilahe gayruk (Allah uludur. Allahım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığınışanın her şeyden üstündür. Senden başka tanrı yoktur.’‘ Tekbirden sonra bir şey okumazsanızda yeterlidir. "

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Yahya b. Ya'la el-Eslemi zayıftır.

 

 

 

2593. İbn Abbas'dan nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurmuştur ki: "Eller yalnızca yedi yerde kaldırılır: Namaza başlarken, Mescid-i Haram'a girerken ... "

 

*Hadisin tamamı, inşallah Hac Bölümünde gelecektir.

Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Muhammed b. Ebi Leyla hafızası yönünden zayıftır.

 

 

 

2594. Vail b. Hucr bildiriyor: Bana Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Vail b. Hucr! Sen namaz kılarken ellerini kulaklarının hizasına kadar kaldır. Kadın ise ellerini göğüsleri hizasına kaldırır" buyurdu.

 

*Ben derim ki: Ellerin kaldırılması konusunda gerek Vail'den gerekse başkasından

Sahih'te nakledilmiş bundan başka hadisler de vardır.

Buradaki hadisi ise Taberani, Vail'in menkıbesinde Meymune binti Hucr kanalıyla teyzesi Ümmü Yahya binti Abdilcebbar'dan naklettiği uzunca bir hadis içerisinde rivayet etmiştir. Ümmü Abdilcebbar hakkında malumatım yoktur. Ama kalan ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2595. İbn Abbas ve İbn Ömer'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eller yedi yerde kaldırılır: Namaza başlarken, Beytullah (ilk kez) istilam edilirken, Safa ve Merve'de, iki vakfe yerinde (Arafat ve Müzdelife) ve bir de Hacer-i Esved'in yanında" buyurmuştur.

 

*Senedinde ismi geçen ibn Ebi Leyla'nın hafızası zayıftır.

 

 

 

2596. Ukbe b. Amir el-Cüheni demiştir ki: "Namazda eliyle yaptığı her işarette her bir parmağına karşılık kişiye bir iyilik ya da bir derece yazılır."

 

*Bunu Taberani, rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

(Namazda) Tekbir