MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yatsıdan Önce Uyumak ve Yatsıdan Sonra Sohbet Etmek

 

1759. Hz. Ali b. Ebi Talib bildiriyor: Ben uykucu biriydim. Akşam namazını kılınca, üzerimde elbisemle uyurdum. -Ya da "Yatsıdan önce uyurum" dedi- Nitekim ben, bunu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) danıştım ve bu hususta bana ruhsat verdi. 

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Muhammed b. Abdirrahman b. Ebi Leyla ezberinin kötü oluşu sebebiyle zayıftır. Ayrıca senette ismi zikredilmeyen bir de ravi vardır.

 

 

 

1760. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim yatsıdan önce uyursa, gözleri uyku tutmasın" buyurdu. Aişe demiştir ki: Ben, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne yatsıdan önce uyuduğunu, ne de yatsıdan sonra oturup sohbet ettiğini gördüm.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Muhammed b. Abdillah b. Ubeydullah b. Umeyr zayıftır.

 

 

 

1761. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Aişe demiştir ki: Ben, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne yatsıdan önce uyuduğunu, ne de yatsıdan sonra kalıp boş konuştuğunu gördüm. Ya zikir yaparak vaktini değerlendirirdi. Ya da uyuyup, (günahlardan) emin olurdu.

Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Aişe yine demiştir ki: Gece sohbeti şu üç kişi için caizdir: Yeni evli, yolcu ya da gece teheccüde kalkan kimse.

 

*Bunu Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri Sahlh'in ravileridirler.

 

 

 

1762. Abdullah (İbn Mes'ud)'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namazdan -yani yatsı namazından- sonra gece sohbet etmek ancak şu iki kişi için; (gece) namazına kalkacak kişi veya yolcu için caizdir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. ibn Hanbel ve Ebu Ya'la hadisi, Hayseme kanalıyla ismi belirsiz bir kişiye dayandırarak ibn Mes'ud'dan nakleder!erken, Taberani Hayseme kanalıyla Ziyad b. Hudeyr'e dayandırarak ibn Mes'ud'dan nakletmiştir. Hepsinin ravileri de güvenilir ravilerdir. ibn Hanbel'in bir rivayeti ise ismi belirsiz ravi zikredilmeksizin doğrudan Hayseme yoluyla ibn Mes'ud'a dayandırılmıştır.

 

 

 

1763. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsıdan önce uyumayı yasakladığı gibi yatsıdan sonra kalıp sohbet etmeyi de yasaklamıştır.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ebu Said b. Avd el-Mekki'yi eserinde zikredeni görmedim.

 

 

 

1764. Ebu Said el-Hudri anlatmaktadır: Bizler nöbetleşe Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bekler, onun yanında gecelerdik. Kendisinin bir ihtiyacı olur veya gece başına bir hal gelirse bizi gönderirdi. Bu yüzden sevap kazanmak isteyip, nöbet tutmak isteyenler çoğalırdı. Bir gün aramızda sohbet ediyorduk. Birden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıkageldi ve: "Nedir bu gizli konuşma. Ben sizi gizli konuşma yapmaktan menetmedim mi?" buyurdu. Biz de: "Ey Allah'ın Peygamber'i! Allah'a tövbe ederiz" dedik...

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kabul edilmişlerdir.

 

 

 

1765. Şeddad b. Evs'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim yatsıdan sonra bir beyit şiir yazarsa, o geceki kıldığı hiç bir namazı kabul olunmaz" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup ibn Hanbel'in senedinde yer alan Kaza'a b. Süveyd el-Bahili'yi ibn Main güvenilir kabul ederken, başkası zayıf görmüştür. Ahmed b. Hanbel'in kalan ravilerini ise (münekkitler) güvenilir olarak değerlendirmişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Sabah Namazı Vakti