MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Akşam Namazı Vakti

 

1727. Cabir demiştir ki: Biz, Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber akşam namazını kıldıktan sonra bir mil kadar mesafedeki evlerimize döndüğümüzde okun düştüğü yeri görebilirdim."

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve Ebu Ya'la kendisiyle ihticac konusu tartışmalı olan Abdullah b. Muhammed b. Akil'den nakletmişlerdir. Bununla beraber Tirmizi kendisini güvenilir kabul ederken Ahmed b. Hanbel ve başkaları da onunla ihticac etmişlerdir. 

 

 

 

1728. Zeyd b. Halid el-Cüheni bildiriyor: Biz, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber akşam namaZInı kılıp pazara vardığımızda bizden biri bir ok atsa, okunun düştüğü yer muhakkak görülürdü.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen, Tev'eme'nin azatlısı Salih ömrünün sonunda ihtilat'a düşmüştür. Bununla beraber ibn Main: "ibn Ebi Zi'b ondan bunamadan önce hadis işitti" demiştir. Hadis, ibn Ebi Zi'b'in ondan rivayetidir.

 

 

 

1729. Ali b. BilaI, Ensarlı bir takım kimselerden şöyle nakletmiştir: Biz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber akşam namaZInı kılar, sonra ayrılır ve ok atışı yaparak evlerimize giderdik. Evlerimize vardığımızda hala oklarımızIn düştüğü yerleri görebilirdik.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

1730. Saib b. Yezid'in naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetim akşam namazını yıldız doğmadan önce kıldıkları sürece fıtrat üzere yaşamaya devam ederler" buyurmuştur.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

1731. Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Akşam namazını oruçlu iftarını açtığı vakitte kılın, yıldızın doğmasına kadar geciktirmeyin'' buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir. Taberani'nin ifadesi ise "Akşam namazını

Güneşin düşüşülbatışıyla birlikte kılın" şeklindedir.

Hadisi Ahmed b. Hanbel, Yezıd b. Ebi Habıb'den, o da belirsiz bir şahıs kanalıyla Ebu Eyyub'dan rivayet etmiştir. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir. Taberani ise yine Yezid b. Ebi Habıb kanalıyla, Eslem] Ebu imran'dan, o da Ebu Eyyub'dan rivayet etmiştir ki, ravileri güvenilir görülmüşlerdir.

 

 

 

1732. Ebu Tarif anlatmaktadır: Ben, Taif'i muhasarası sırasında Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteydim. O günlerde nasr i zafer namazını bize öyle bir vakitte kıldırdı ki, bir kimse ok atsa, okunun düştüğü yeri muhakkak görürdü.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Velid b. Abdillah b. Ebi Şümeyle'yi zikredeni görmedim. MÜsned'in burada zikri geçen ravilerinin isimlerine şu anda sahip değilim. Aynı hadisi Taberani de el-Mu'cemu'l-kebır'de ''Nasr'' yerine "asr / ikindi" kelimesini koyarak rivayet etmiştir ki, bu bir yanılgıdır. Doğrusunu Allah bilir.

Ben derim ki: Buradaki Velid, Taberani'nin rivayetinde geçtiği gibi Velid b. Abdillah b. Sümeyre'dir. Nitekim ibn Hibban da güvenilir ravilere dair kitabında onu bu isimle zikretmiş ve ondan, Ebu Tarif'ten olan rivayetini naklederek dedesinin isminde ihtilaf edildiğini belirtmiştir. Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

1733. Ka'b b. Malik anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber akşam namazını kılardık, sonra Seleme oğullarına geldiğimizde, Medine'nin en uzak noktasında bulunan Seleme oğullarında oklarımızın düştüğü yerleri görürdük.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Ancak ifade şöyledir: "Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazını kılardı. Onunla birlikte Seleme oğullarından bazı adamlar da kılardı. Sonra ayrılıp Seleme oğullarına giderlerdi de oklarının düştükleri yerleri hala görürlerdi."

Senedinde ismi geçen Ömer b. Muhammed el-Kadı'yi ibn Main, Buharı, Nesai ve başkaları zayıf görürlerken, Zekeriya b. Yahya es-Sad: "Dürüst olmakla birlikte hadis erlerinden değildi" demiştir. ibn Adı de: "Hadisi hasen derecesindedir. Zayıf olmasına rağmen hadisi yazılır" demiştir.

 

 

 

1734. Abdurrahman b. Abdillah b. Ka'b b. Malik bildiriyor:

Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir adamın ona bildirdiğine göre onlar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber akşam namazını kılarlar, sonra Seleme oğullarına vardıklarında, şayet ok atılsa, okların düştüğü yerleri görebilirlermiş.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet ederek demiştir ki: "Yunus, İbn Şihab'dan, o da ibn Ka'b'dan bu şekilde rivayet etmiş ve Ka'b: ''Bana bir adam bildirdi ki'' demiştir." Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

 

 

1735. Ebu Mahzure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Akşam namazı için ezan okurken hızlı oku; çünkü Güneş hızla batmaktadır" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani. el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

1736. el-Mu'cemu'l-kebır'de yine Ebu Mahzure'den nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Akşam namazı vakti, Güneş yuvarlağının batmak üzere olduğu andır" buyurmuştur.

 

*Senedi hasendir.

 

 

 

1737. Hlris b. Vehb'in bildirdiğine göre Restdullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): " Ümmetim, Yahudilere benzeyerek yıldızların birbirine karıştığı ana kadar akşam namazlarını geciktirmedikleri, Hıristiyanlara benzeyerek sabah namazlarında acele etmedikleri ve bir de cenazeleri yalnız sahiplerine bırakmadıkları sürece İslam üzere devam edeceklerdir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Mindel b. Ali'de zayıflık vardır. Akşam namazının faziletiyle ilgili orta namaz bahsinde bazı rivayetler geçmişti.

 

 

 

1738. Sunabihı'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ümmetim, akşam namazını kılmak için Yahudilere benzeyerek yıldızların birbirine karışmasını beklemedikleri ve sabah namazını Hıristiyanlara benzeyerek geciktirmedikleri sürece dinlerinden bir esas üzere devam edeceklerdir" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

1739. Abdurrahman b. Yezid anlatmaktadır: Mekke yolunda Abdullah (b. Mes'ud) ile beraberdim. Güneş batınca: "Bu, gece karanlığının çökmesidir"[İsra, 78] dedi ve sonra ezan okudu. Sonra da: "Kendisinden başka tanrı bulunmayan (Allah')a yemin ederim ki bu an, bu namazIn vaktidir'' dedi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

1740. Yine aynı zattan şu sözü nakledilmiştir: İbn Mes'ud'la birlikte idim. Güneş batınca dedi ki: "Kendisinden başka tanrı bulunmayan (Allah') a yemin ederim ki, Güneş battığı anda namaz vakti girer.''

 

*Senedi sahihtir.

 

 

 

1741. Abdullah (b. Mes'ud) demiştir ki: ''.....'' den maksat, güneşin batmasıdır. Araplar derler ki: ''....  = Güneş battı.''

 

*Senedi hasendir.

 

 

 

1742. Abdullah (b. Mes'ud)'dan nakledildiğine göre: "Gece karanlığının çöküşüne kadar .. "[İsra, 78] ayetinden maksat, yatsıdır.

 

*Hadisin senedinde ismi geçen Cabir b. Yezıd el-Cu'fi zayıf olmakla beraber Şu'be ve Süfyan kendisini güvenilir kabul etmişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yatsı Namazı Vakti