MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yatsı Namazı Vakti

 

1743. Münkedir anlatmaktadır: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece (Mescid'e) çıktı. Yatsı namazını, gecenin azıcık bir kısmı -veya belli bir kısmı- geçinceye kadar geciktirmiştİ. İnsanlar hala Mescid'de bekliyorlardI. "Ne bekliyorsunuz?" diye sordu. "Namazı bekliyoruz" demeleri üzerine, "Unutmayın ki, sizler namazı beklediğiniz sürece namazda sayılırsınız" buyurdu. Sonra şöyle devam etti: "Dikkatinizi çekerim. Bu öyle bir namazdır ki, onu sizden önceki milletlerden hiçbiri kılmamıştır." Sonra başını göğe doğru kaldırarak şöyle buyurdu: "Yıldızlar, göğün güvencesidirler. Eğer yıldızlar yok olursa, göğün başına vaad edilen gelir. Ben de ashabımın güvencesiyim. Benim ruhum kabzedildiğinde, ashabımın başına kendilerine vaat edilen gelir. Ashabım da ümmetimin güvencesidirller. Ashabımın ruhları kabzedildiğinde de, ümmetimin başına kendilerine vaad edilen gelir. Ey Bilal, kamet getir!"

 

*Bunu Taberani, üç Mu'cem'inde rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

1744. Abdullah b. Mes'ud anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece yatsı namazını geciktirdi. Sonra Mescid'e çıktı. Baktı ki, insanlar namazı bekliyorlar. Onlara: "Bakınız. Bu dinlerin mensupları arasında bu saatte -aziz ve celil olan- Allah'ı sizden başka anan hiç kimse yoktur" buyurdu. Bu hususta şu ayet nazil oldu: "Hepsi bir değildirler. Kitap ehli içinde doğruluk üzere bulunan bir ümmet (topluluk) vardır ki, gecenin saatlerinde onlar secdeye kapanarak Allah'ın ayetlerini okurlar. Allah'a ve ahiret gününe inanırlar, iyiliği emrederler, kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar, hayır işlerinde de birbirleriyle yarışırlar. işte onlar iyi insanlardandır. Onlar ne hayır işlerlerse karşılıksız bırakılmayacaklardır. Allah kendisinden gereği gibi sakınanları bilir."[Al-i İmran, 113-115]

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmişlerdir.

 

 

 

1745. Yine Abdullah b. Mes'üd anlatmaktadır: Bir gece Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinden veya hanımlarından birinin yanında eğlendi ve yatsı namazı için gece geçinceye kadar yanımıza çıkmadı. Sonra geldiğinde kimimiz namaz kılıyor, kimimiz yatıyordu. Bizi müjdeleyerek: "Kuşkusuz, bu namazı kitap ehlinden hiç kimse kılmamaktadır" buyurdu. Bunun üzerine "Hepsi bir değildirler. .. " ayeti nazil oldu.

 

*Ahmed b. Hanbel'in ravileri güvenilir olup içlerinde, kendisiyle ihticac konusu tartışmalı bulunan Asım b. Ebi'n-Nucud dışında şüpheli biri yoktur. Taberani'nin senedinde ise zayıf biri olan Ubeydullah b. Zahr yer almıştır.

 

 

 

1746. Ebu'z-Zübeyr anlatmaktadır: Cabir'e sen Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi namazı beklediği sürece namazdadır" buyururken işittin mi? diye sordum. Dedi ki: (Bir gece) yatsı namazı için Resülullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bekledik. Fakat yaklaşık gece yarısına veya buna yakın bir süreye kadar eğlendi ve yanımıza çıkmadı. Sonra geldi ve namazı kıldık. Sonra: "Oturun" buyurdu ve bize hitap ederek: "Kuşkusuz insanlar namazlarını kılıp yattılar. Sizler, namazı beklediğiniz sürece namazda sayılırsınız" buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve "Sonra ‘‘Şayet zayıflarm zayıflığı, yaşlıların yaşlılığı olmasaydı, bu namazı gece yarısına kadar geciktirirdim’‘ buyurdu" ilavesiyle Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, Ebu Ya'la'nın ravileri, Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

1747. Yine Ebu Ya'la'nın bir başka rivayetine göre Cabir şöyle anlatmıştır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdik. Uyudili. uyandık. Tekrar uyuduk, uyandık. Sonra Müslümanlardan bir zat ayağa kalkarak "Namaz, namaz!" diye seslendi ...

 

*Senedinde yer alan Fırat b, Ebi'I-Fırat'l ibn Main ve ibn Adi zayıf görürlerken, Ebu Hatim güvenilir kabul etmiştir,

 

 

 

1748. İbn Ömer demiştir ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını o kadar geciktirdi ki bizler yattık, sonra uyandık. Sonra yine yattık, uyandık. Bizi, kendisini ziyarete gelen bir heyet sebebiyle bu kadar bekletti. Sonra (Mescid'e) çıktı.

 

*Ben derim ki: Hadis "Bizi, kendisini ziyarete gelen bir heyet sebebiyle bu kaadar bekletti" kısmı hariç, Sahih'te geçmiştir. Ahmed b. Hanbel'in ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

1749. -Bezzar'ın naklettiğine göre- İbn Ömer demiştir ki: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece yatsı namazını geç vakte bıraktı. Bunun üzerine Ömer: "Kadınlar ve çocuklar uyuyakaldılar" diye seslendi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Bu namazı sizden başka yeryüzü halkından hiç kimse beklememektedir" buyurdu.

 

*Ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

1750. İbn Abbas bildiriyor: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını öyle geciktirdi ki, Mescid'deki bütün cemaat gitti. Yalnız Osman b. Maz'un ve Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından sayıları on beş, on altı kadar olan, ki on yediye ulaşamaz, bir topluluk kaldı. Osman dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e çıkıp ben kendisiyle beraber namaz kılmadan ve durumunu öğrenmeden mescidden ayrılmam, dışarı çıkmam. Derken gecenin yaklaşık üçte biri geçtikten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bilal ile beraber (Mescid'e) çıktı. Mescid'de hiç kimseyi göremedi. Derken Mescid'in bir köşesinde oturan topluluğun seslerinden bir uğultu işitti ve yanlarına doğru gitti. Kendilerine selam verip, "Sizi bu saate kadar burada bekleten sebep nedir?" diye sordu. "Ey Allah'ın Peygamber'i! Seni bekledik ki, seninle beraber namaz kılalım" dediler. Bunun üzerine:

"Sizin bu namazınızı sizden önce hiçbir ümmetimillet kılmamıştır. Siz (buradabeklediğiniz süre içinde) hep namazdaymış gibi muamele gördünüz" buyurdu ve ekledi:

"Şüphesiz ki yıldızlar, göğün güvencesidirler. Yıldızlar yok olduğunda, sema halkının başına, kendilerine vaat edilen gelir. Ben ashabımın güvencesiyim. Ben gittiğimde, ashabımın başına onlara vaat edilen gelir. Ashabım da ümmetimin güvencesidirler. Ashabım göçüp gittiğinde de, ümmetimin başına kendilerine vaat edilen şey gelir."

 

*Ben derim ki: ibn Abbas'tan, bundan başka, Sahıh'te de yatsının geciktirilmesine ilişkin bir hadis geçmiştir.

Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

1751. Abdullah b. el-Müstevrid bildiriyor: Bir gece Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o kadar çok eğlendi ki, Mescid'de yalnız on-on beş kişi kaldı. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların yanına çıkarak şöyle buyurdu: "Sizden başka kimse bu namazı beklememiştir. Şüphesiz ki Allah, yıldızları sema halkı için bir güvence yapmıştır. Yıldızlar yok olduğunda, sema halkına vaat edilen şeyin zamanı yaklaşmış olur. Muhakkak ki Allah ashabımı da ümmetim için bir güvence yapmıştır. Ashabım yok olduğunda, ümmetime vaat edilen şey vuku bulur. "

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan ibn Lehia zayıftır.

 

 

 

1752. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Eğer zayıfların zayıflığı ve hastaların hastalığı olmasaydı, muhakkak yatsı namazını geciktirirdim" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Muhammed b. Kureyb zayıftır.

 

 

 

1753. Cüheyne kabilesinden bir adam anlatmaktadır: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), "Yatsı namazını ne zaman kılayım?" diye sordum. "Gece karanlığı bütün vadileri kapladığında" buyurdu.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendi rilmişlerdir.

 

 

 

1754. Hz. Aişe anlatmaktadır: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsının vaktini sordum. "Gece karanlığı bütün vadileri kapladığı andır" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

1755. Nu'man b. Beşir der ki: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını geciktirirdi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

1756. Ümmü Enes bildiriyor: Dedim ki: "Ya Resülallah! Yatsıya kadar gözlerimi tutamıyor, uyuyorum."

"Öyleyse, ey Ümmü Enes! Yatsıyı geciktirme, erken kıl; zira gece karanlığı bütün vadileri kapladığı zaman, namaz vakti girmiştir. Namazını kıl. Bundan dolayı sana bir günah yoktur" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Anbese b. Abdirrahman hadisi metruk biridir. 

 

 

 

1757. Ebü Bekre anlatmaktadır: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsıyı dokuz gece -Ebü Davud, ‘‘sekiz gece’‘ demiştir- gecenin üçte birine kadar geciktirdi. Bunun üzerine Ebü Bekir ona: "Ya Resülallah! (Yatsı namazında) acele edersen, bu bizim gece namazına kalkmamız için daha uygun olur" dedi. Ondan sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) acele etti.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve benzerini el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ali b. Zeyd'le ihticac konusu tartışmalıdır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yatsının ismi