MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Orta Namaz [Bakara 238]

 

1717. Zibrikan bildiriyor: Kureyş'ten bir güruh toplu halde bir yerde bulunurken Zeyd b. Sabit yanlarından geçti. Orta namazın hangisi olduğunu sormaları için ona iki uşaklarını gönderdiler. O da: "İkindi namazıdır" diye cevap verdi. Sonra içlerinden iki kişi kalkıp onun yanına vardılar ve kendisine aynı soruyu sordular. Bu defa: "Öğle namazıdır.'' dedi. Sonra o iki kişi ayrılıp Usame b. Zeyd'in yanına giderek aynı şeyi ona sordular. Usame dedi ki: "Bundan maksat, öğle namazıdır. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını öğle sıcağında kılardı ve arkasında ancak bir iki saf olurdu. Kalan insanlar ise ya kayluleye yatmış ya da ticaretleriyle meşgulolurlardı. Bunun üzerine Aziz ve Celil Allah ‘‘Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah'a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın’‘1 ayetini indirdi. .. '' "

 

*Bunu Nesai rivayet etmiştir. Şeyh el-Etraf'ta der ki: "Hadis sema yoluyla alınan rivayetler arasında yoktur. Bunu Ebu'I-Kasım zikretmemiştir."

Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir. Ne var ki Zibrikan ne Usame b. Zeyd'den, ne de Zeyd b. Sabit'ten hadis işitmiştir. Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

1718. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"En üstün namaz, akşam namazıdır. Kim akşam namazından sonra iki rekat namaz kılarsa, Allah onun için cennette bir ev inşa eder" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abdullah b. Muhammed b. Yahya b. Urve zayıftır.

 

 

 

1719. İbn Abbas bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düşmanla savaşa girdi ve savaş meydanından ayrılamadı. Bu yüzden ikindi namazının vaktini geçirdi. Bunu öğrenince; "Allahım! Orta namazını vaktinde kılmamıza engel olanların evlerini ateşle doldur, kabirlerini ateşle doldur" diye - ya da benzer bir ifadeyle- beddua etti.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

1720. Bezzar'ın yine İbn Abbas'a dayandırarak naklettiğine göre Hz.

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Orta namaz ikindi namazıdır" buyurmuştur.

 

*Bu rivayetin ravileri de güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

1721. Taberani'nin el-Mu'cemu'l-kebır'de yine İbn Abbas'a dayandırarak naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi namazlarını Ahzab günü (Hendek savaşı sırasında) unutmuş ve ancak akşam namazından sonra hatırlayabilmiştir ...

 

*Senedinde ismi geçen ibn Lehia zayıftır.

 

 

 

1722. Huzeyfe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ahzab günü: "Onlar bizi orta namazdan alıkoydular. Bu yüzden Allah onların evlerini ve kabirlerini ateşle doldursun" diye beddua etti.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

1723. Cabir'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hendek günü: "Allah onların evlerini ve kabirlerini ateşle doldursun; Çünkü onlar bizi, orta namazını kılmaktan alıkoydular, ta ki, Güneş battı" buyurdu.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

1724. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre o, yola çıkıp Dımaşk'ta (Şam'da) konaklamış ve Ebu Külsum ed-Dusi'ye misafir olmuş. Aralarında orta namazını müzakere etmişler ve Ebu Hureyre demiş ki:

Sizin tartıştığınız gibi biz de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinin avlusunda tartıştık. Aramızda fazilet sahibi Ebu Haşim Utbe b. Rabia b. Abdi Şems de vardı. "Ben bunu sizin için öğrenirim" dedi ve kalkıp Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gitti. Kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e karşı cüretkardı. İzin isteyerek yanına girdi. Sonra yanımıza çıkarak bize onun ikindi namazı olduğunu bildirdi.

 

*Bunu el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani ve ayrıca Bezzar rivayet etmiş ve demiştir ki:

Ebu Haşim b. Utbe'nin bu ve bundan başka bir hadisi dışında Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayette bulunduğunu bilmiyoruz.

Ben derim ki: Hadisin ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

1725. Abdurrahman b. Eflah anlatmaktadır: Sahabeden bir grup, orta namazını sormam için beni İbn Ömer'e gönderdiler. İbn Ömer de: "Biz bunun, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bugünkü kıbleye doğru çevrildiği namaz olduğunu, yani öğle namazı olduğunu konuşurduk" diye cevap verdi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

1726. Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar bizi orta namazdan, ikindi namazından alıkoydular. Allah'ta onların karınlarını ve kalplerini ateşle doldursun" diye beddua etmiştir.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Müslim b. el-Mülai el-A'ver zayıftır. Ben derim ki: inşallah orta namazia ilgili Ebu Malik hadisi "Vessemai zati'l-buruc'' suresinin tefsirinde gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Akşam Namazı Vakti