MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ikindi Namazı Vakti

 

1707. Ebu Erva. der ki: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Medine'de ikindi namazını kılar, sonra Güneş daha batmadan iki fersah mesafede bulunan Zülhuleyfe'ye varırdım.

 

*Hadisi Bezzar, muhtasar olarak Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Salih b. Muhammed Ebu Vakıd'ı Ahmed b. Hanbel güvenilir kabul ederken, Yahya b. Main, Darekutnı ve bir grup kimse zayıf görmüştür.

 

 

 

1708. Rafi b. Hadic'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazının geciktirilmesini emrederdi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de ve Ahmed b. Hanbel de benzerini bir hikaye

içinde nakletmiş, fakat tabii neslinden olan ravinin ismini zikretmemiştir. Taberani ise ismini Abdullah b. Rafi diye vermiştir. Yine senette ismi geçen Abdülvahid b. Nafi el-Kifai'yi ibn Hibban hem güvenilir raviler hakkındaki kitabında, hem de ed-Duafa'da zikretmiştir. Doğrusunu en iyi Allah bilir.

 

 

 

1709. Abdurrahman b. Yezıd'in bildirdiğine göre İbn Mes'ud ikindi namazını ertelerdi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

1710. Enes b. Malik anlatmaktadır: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'ine evi en uzak olan iki Ensarlıdan biri Kuba halkından Ebu Lübabe b. Abdilmünzir ve diğeri evi Harise oğulları yurdunda bulunan Ebu Abes b. Cubeyr idi. Bunlar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber ikindi namazını kılıp kavimlerinin yanına vardıkları zaman, onlar daha namazı kılmamış olurlardı. Zira Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını erken kılardı.

 

*Ben derim ki: ikindi namazının erken kılınmasına dair Enes'ten gelen bundan başka Sahih'te de bir hadis geçmiştir.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup elMu'cemu'l-kebir'in ravileri güvenilir ravilerdir. Ne var ki, ibn ishak müdellis olup hadisi "an-an" sıygasıyla nakletmiştir)

 

 

 

1711. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını bir insanın Güneş batmadan Harise b. el-Haris oğulları yurduna gidip dönebileceği bir vakitte kılardı.

 

*Ben derim ki: Bununla ilgili değerlendirme daha evvel geçmişti. Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

1712. Ebu Ya'la ve Bezzar'ın naklettiklerine göre yine Enes demiştir ki: Biz, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kılardık. Sonra ben aşiretimin yanına varıp onlara da: "Kalkın, namazı kılın; zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıldı" derdim.

 

*Rivayetin ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

1713. Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurmuştur ki: "Muhakkak ki bu namazını -ikindi nanr kastediyor- sizden önceki milletlere de farz kılınmıştı. Fakat onlar bunu zayi ettiler. Bugün sizden kim onu vaktine riayet ederek kılarsa, kendisine iki kere ecir verilir. Ondan sonra şahit -yani yıldız- görününceye kadar başka namaz yoktur."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen İbn İshak güvenilir olmakla birlikte müdellistir.

 

 

 

1714. Ebu Eyyub, Abdullah'tan -sanırım İbn Amr- nakletmektedir. Şu'be demiştir ki: Hadisi kah Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırarak, kah dayandırmayarak: "İkindi namazının vakti, akşam namazı girinceye kadardır ... " dedi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

1715. Muhammed b. Abdirrahman b. Nevfel b. Muaviye'nin, babasına dayandırarak naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "5zden birinizin ailesi ve malını yitirmesi, onun için ikindi namazının vaktini geçirmekten daha hayırlıdır" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir.

 

 

 

1716. Ebu Tarif bildiriyor: Ben, Taif'i muhasara ettiği zaman Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteydim. O günlerde ikindi namazını öyle bir vakitte kılardı ki, bir kimse ok atsa, okun düştüğü yeri görürdü.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de "ikindi namazını kılardı" ifadesiyle rivayet etmiştir. Fakat doğrusu, Ahmed b. Hanbel'in rivayetinde geçtiği üzere "Akşam namazını" olacaktır. Zira söz konusu rivayet "Bize akşam namazını ... kıldırırdı" şeklinde olup, inşallah ileride gelecektir. Senedinde Velid b. Abdillah b. Sümeyre ismi geçmiştir. Taberani bu zatın ismini bu şekilde zikrederken Ahmed b. Hanbel'in rivayetinde adı "Velid b. Abdillah b. Ebi Şümeyle" diye geçmiştir ki, biyografisini zikredeni görmedim. Ben derim ki: Velid b. Abdillah b. Ebi Sümeyr'i, ki ibn Sümeyre diye de anılır, ibn Hibban güvenilir raviler hakkındaki kitabında zikretmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Orta Namaz [Bakara 238]