MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazı Terk Edenin Durumu

 

1632. İbn Abbas demiştir ki: Görme hissim kaybolmuştu. Bana: "Seni tedavi edelim. Bu süre içinde birkaç gün namaza ara ver" dediler. Ben de: "Olmaz; zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)"Kim namazı terk ederse, Allah'ın huzuruna, üzerinde O'nun gazabını taşıyarak çıkar" buyurdu deyip reddettim.

 

*Bunu Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Sehl b. Mahmud'u ibn Ebi Hatim eserinde zikrederek kendisinden Ahmed b. İbrahım ed-Devrakı ve Sa'dan b. Yezıd'in rivayette bulunduğunu belirtmiştir. Ben derim ki: Yine, kendisinden Muhammed b. Abdillah el-Mahremı rivayette bulunmuş ve kimse kendisini tenkit etmemiştir. Senedin kalan ravileri ise güvenilir kimselerdir.

 

 

 

1633. Mekhul'un Ümmü Eymen kanalıyla naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bile bile namazı terk etme! Zira kim bile bile namazı terk ederse, Allah'ın ve Resulü'nün ahdi / sözü dışında kalmış olur" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridirler. Ne var ki Mekhul, Ümmü Eymen'den hadis işitmemiştir. Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

1634. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bile bile namazı terk ederse, açıktan küfre düşmüş olur" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, Muhammed b. Ebi Davud dışındaki ravileri güvenilir görülmüşlerdir. Muhammed b. Ebi Davud'un ise biyografisini yazana rastlamadım. ibn Hibban güvenilir raviler hakkındaki kitabında Muhammed b. Ebi Davud el-Bağdadı ismiyle birini zikretmiştir. Ancak onun bu şahıs olup olmadığını bilmiyorum.

 

 

 

1635. Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Muaz b. Cebel'e: "Kim bile bile namazı terk ederse, Aziz ve Celil Allah'ın ahdi dışında kalmış olur" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Bakıyye b. el-Velid müdellis olup senette "an an" sıygasını kullanmıştır.

 

 

 

1636. Misver b. Mameme anlatmaktadır: (Suikaste uğradığında) Ömer b. el-Hattab'ın yanına girdim. Üstü örtülü idi. Yanındakilere: "Sizce durumu nasıl?" diye sordum. "Senin gördüğün gibi" dediler. "Onu namaz emriyle uyandırın; zira siz onu namazdan daha kutsal saydığı bir şeyle uyandıramazsınız" dedim, Bunun üzerine "Namaz vakti geldi, ey Müminlerin emiri" diye seslendiler. Hemen "Hay Allah. Namazı terk edenin İslam'da hakkı yoktur" diyerek kalkıp yarasından kan akar halde namazı kıldı.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

1637. Abdullah b. Mes'ud: "Namaz kılmayanın dini olmaz" demiştir.

 

*Bunu Taberani', el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ebu Nuaym Dırar b. Sured zayıftır.

 

 

 

1638. Kasım b. Abdirrahman, İbn Mes'ud'dan, "Namazı terk küfürdür" sözünü nakletmiştir.

 

*Ancak Kasım, ibn Mes'ud'dan hadis işitmemiştir.

 

 

 

1639. Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bile bile namazı terk ederse, ameli boşa gider" buyurmuştur.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazın Fazileti ve Canı Muhafazası