MECMAU

ZEVAİD

Kur'an ve Sünnet'e Tabi Olmak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bid'atler ve Arzular

 

891. Ebu Berze'den nakledildiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin hakkınızda midenizin ve cinsel organlarınızın taşkın istekleri ve bir de saptırıcı arzulardan endişe etmekteyim" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. HanbeL, Bezzar ve üç Mu'cem'inde Taberit", rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir. Zira Ebu Berze'nin ravisi Ebu'I-Hakem"'), Taberan, Ali b. elHakem olduğunu belirtmiştir ki Buhari ve Sünen müellifleri bu zat'ın hadislerini nakletmişlerdir.

 

 

 

892. Gudayf b. el-Haris es-Sümali anlatmaktadır: Abdülmelik b. Mervan bana birini göndererek: "Ey Ebu Süleyman! Biz insanları iki mesele üzerinde birleştirdik" dedi. "Onlar nedir?" diye sorunca "Cuma günü minberlerde elleri kaldırmak ve sabah ve ikindi namazlarından sonra hikaye anlatmak" dedi. Bunun üzerine Gudayf- "Bu, bence sizin en bariz bid'atınızdır. Ben bunlardan hiçbirinde size katılmayacağım" dedi. "Niçin" diye sorduğunda ise şu yanıtı verdi: "çünkü Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir topluluk bir bid'at çıkardı mı mutlaka onun benzeri bir sünnet kaybolur. Öyleyse bır sünnete sarılmak, bir bid'at ihdas etmekten daha hayırlıdır'' buyurmuştur."

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup senedinde yer alan Ebu Bekir b. Abdullah b. Ebi Meryem hadisi münker biridir.

 

 

 

893. Afif b. el-Haris el-Yemani'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peygamberinin vefatından sonra dinde bir bid'at çıkarmış hiçbir Ümmet yoktur ki, onun benzeri bir sÜnneti zayi etmiş olmasınlar" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan Ebu Bekir b. Ebi Meryem hadisi münker biridir.

 

 

 

894. İbn Abbas demiştir ki: "İnsanlar, üzerlerinden bir yıl geçmez ki, bir bid'at kat edip bir sünneti öldürmesinler. Böylece bid'atler yaşarken, sünnetler ölür."

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kabul edilmişlerdir.

 

 

 

895. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah nezdinde gök kubbenin altında, Allah'tan başka peşinden gidilen arzudan daha büyük kendisine tapılan tanrı / ilah yoktur" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan Hasan b. Dinar hadisi metruk biridir.

 

 

 

896. Ömer b. el-Hattab'ın naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aişe'ye şöyle demiştir: "Ey Aişe! Dinlerini parça parça edip fırkalara ayrılanlardan [En'am, 159] maksat, bidatçiler ve hevaperestlerdir. Bunların tövbesi kabul olunmaz. Ben onlardan uzağım, onlar da benden uzaktırlar."

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu's-sağfr'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan Bakıyye ve Mücalid b. Said zayıftırlar.

 

 

 

897. Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim kendisini yüceltip saygı göstermek maksadıyla bir bid'atçinin yanına giderse, İslam'ı yıkmaya yardımcı olmuş demektir" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde geçen Bakıyye zayıftır .

 

 

 

898. Hakem b. Umeyr es-Sümali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bid'atleri yaymak; gerçek fada, ağır yük ve sonu gelmez kötülüktür" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde geçen Bakıyye b. el-Velid zayıftır.

 

 

 

 

***********************************

Konuyla Ilgili Bir Başka Bölüm

************************************

 

899. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ümmetim yetmiş üç fırkaya bölünecektir: Biri hariç hepsi cehennemliktir" buyurmuştur. Ashabı: "O fırka hangisidir?" diye sordular. "Benim ve ashabımın bugünkÜ yolundan gidenlerdir" buyurdu.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu's•sağir'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan Abdullah b. Süfyan hakkında Ukaylı: "Onun bu hadisine mutabaat yapılmamıştır" derken ibn Hibban onu es-Sikat'ta zikretmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kıssacılık