ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

KEVSER

1

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ

 

1. Şüphe yok ki Biz sana Kevser'i verdik.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Kevser:

2- Peygamber (s.a.v.)'a Verilen "Kevser"in Mahiyeti:

 

1- Kevser:

 

"Şüphe yok ki Biz sana Kevseri verdik" buyruğunda genel okuyuş: "Şüphe yok ki Biz sana ... verdik." şeklinde "ayn" iledir.

 

el-Hasen ve Talha b. Musarrif ise "nun" ile, (...) diye okumuşlardır. Um Seleme bu okuyuşu Peygamber (s.a.v.)'den de rivayet etmiştir. Bu; "Vermek, veriş" de bir söyleyiş tarzıdır. "(...) ile (...): Ona verdim" demektir.

 

"Kevser" ise kesret: çoklukdan "fev'al" ve zni nde bir kelimedir. "Nefl" den "nevfel" ile "cehr"den "cevher" gibi. Araplar sayıca miktar ve ehemmiyet itibariyle pekçok olan herşeye "kevser'' derler.

 

Süfyan dedi ki: çocuğu seferden dönmüş yaşlıca bir kadına: "Oğlun ne ile geri döndü?" diye soruldu da kadın: "Kevser" ile cevabını verdi, ki pek çok mal ile (geri döndü), demektir. Erkekler arasından "kevser" diye nitelendirilen kimse ise hayırı pek çok olan efendi, demektir. el-Kümeyt dedi ki: "Ey Mervan'ın oğlu! Sen çoksun ve pek hoşsun Şerefli kadınların oğlu olan senin baban da kevser (hayrı pek çok) kimse idi."

 

Kevser, pekçok arkadaş ve taraftar demektir. Toz hakkında "kevser" yine çokluk anlamını ifade eder. Bir şeyin çoğaldığını anlatmak için; (...) denilir. Şair de şöyle demiştir: "Ve ölümün tozu alabildiğine çoğalıncaya kadar yükseldi."

 

2- Peygamber (s.a.v.)'a Verilen "Kevser"in Mahiyeti:

 

Te'vil alimleri, Peygamber (s.a.v.)'a verilen Kevser'in mahiyeti hususunda onaltı farklı görüş ortaya koymuşlardır.

 

1. Kevser, cennette bir ırmaktır. Bunu Buharı, Enes'ten rivayet ettiği gibi Tirmizi de ondan rivayet etmiştir. Biz bu hadisi "et-Tezkire" adlı eserimizde zikretmiş bulunuyoruz.

 

Yine Tirmizi, İbn Ömer'den şöyle dediğini rivayet etmektedir: Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Kevser, cennette bir ırmaktır. Her iki kıyısı altındandır. Bu ırmak inci ve yakut üzerinden akar. Toprağı miskten daha hoştur. Suyu baldan tatlı, kardan daha beyazdır." Bu hasen, sahih bir hadistir.

 

2. Kevser, Peygamber (s.a.v.)'ın Mevkıf (hesab için durulacak yer)deki Havz'ının adıdır. Bunu da Ata söylemiştir.

 

Müslim'in Sahih'inde Enes'den şöyle dediği rivayet edilmektedir: Biz Rasülullah (s.a.v.)'ın huzurunda bulunuyor iken Peygamber kısa bir süre uyuyuverdi. Daha sonra gülümseyerek başını kaldırdı. Bizler: Ey Allah'ın Rasülü! Gülmenize sebeb nedir? dedik. Şöyle buyurdu: "Az önce bana bir süre indirildi" deyip, "Bismillahirrahmanirrahim. Şüphe yok ki Biz sana kevseri verdik. O halde Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Şüphesiz ki asıl soyu kesik olan sana buğz edenin kendisidir." süreyi okudu. Sonra: "Kevser nedir? bilir misiniz?" diye sordu. Bizler: Allah ve Rasülü daha iyi bilir dedik. Şöyle buyurdu: "O aziz ve celil olan Rabbimin bana vaadettiği bir ırmaktır. Onun üzerinde pek çok hayır vardır. O kıyamet gününde ümmetimin su içmek için geleceği bir havuzdur. (Etrafındaki) kapları yıldızların sayısıncadır. Onlardan birisi oraya gelmekten alıkonulur, çekilip alınır. Ben: O benim ümmetimdendir, derim. Senden sonra (dinde olmayan) neler ihdas ettiğini sen bilmezsin, denilir ... "

 

Peygamber (s.a.v.)'ın Mevkıf'teki havz'ına dair haberler pek çoktur. Biz bunları "et- Tezkire" adlı kitabımızda zikretmiş bulunuyoruz. Bu havuzun dört köşesinde dört Raşid halife bulunacaktır. Allah hepsinden razı olsun. Şüphesiz ki onlardan birisine buğzeden bir kimseye diğeri su vermeyecektir. Orada havuzdan uzaklaştırılıp, kovulacakların kimler olduklarını da zikretmiş bulunuyoruz. Bunu öğrenmek isteyen bu hususu oradan izlesin.

 

Diğer taraftan bu ırmak yahut havuza Muhammed (s.a.v.)'ın ümmetinden olup orada gelip içeceklerin çokluğu dolayısıyla "Kevser'' adının verilmiş olması da mümkündür.

 

Yine buraya içindeki pekçok hayır ve pekçok sudan dolayı bu ismin verilmiş olması da mümkündür.

 

3. Kevser peygamberlik ve kitaptır. Bu açıklamayı İkrime yapmıştır.

4. Kur'an-ı Kerim'dir. Bu görüş de el-Hasen'in görüşüdür.

5. İslam'dır. Bu görüşü el-Muğire nakletmiştir.

6. Kur'an-ı Kerim'in kolaylaştırılması ve şer'i hükümlerin hafifletilmesidir. Bu açıklama el-Huseyn b. el-Fadl'a aittir.

 

7. Ashabının, ümmetinin ve taraftarlarının çokluğudur. Bu açıklamayı Ebu Bekr b. Ayyaş ile Yeman b. Riab yapmıştır.

 

8. Bu başkasına üstün tutmaktır. Bu açıklamayı İbn Keysan yapmıştır.

9. Bu şanın yüceltilmesidir. Bunu el-Maverdi nakletmiştir.

 

10. O senin kalbinde bulunup, sana bana giden yolu gösteren benim, dı-

şımdakilerle ilişkilerini kopartan bir nurdur.

 

11. Yine ondan  nakledildiğine göre Kevser şefaat demektir. İşte bu da onbirinci görüştür.

 

12. Rabbin, senin davetini kabul eden kimseleri kendileri vasıtasıyla hidayete ilettiği mucizelerdir, diye de açıklanmıştır ki bu açıklamayı es-Sa 'lebi nakletmiş olup, bu da onikinci görüştür.

 

13. Hilal b. Yesaf dedi ki: Kevser, la ilahe illallah Muhammedu'r-Resulullahdır.

14. Dinde fıkıh (bilgi sahibi olmak)tır diye de açıklanmıştır.

15. Kevser, beş vakit namazdır. Bunlar (bu ve önceki) da ondört ve onbeşinci görüştür.

 

16. İbn İshak dedi ki: Kevser pek büyük bir iş demektir. Daha sonra Lebid'in şu beyitini zikretmektedir: "Melhub (diye bilinen suyun) sahibini kaybetmekle bir musibete düçar olduk Ve Reda (suyunun) yanında pek büyük (kevser) bir başka ev ... "

 

Derim ki: Bu görüşlerin en sahih olanları birinci ve ikincisidir. Çünkü bunlar Peygamber (s.a.v.)'dan Kevser hakkında sabit olmuş birer nastır. Enes bir topluluğun Havz hakkında konuştuklarını duyunca şöyle demiştir: Ben sizin gibi Havz hakkında tartışan kimseleri görünceye kadar yaşıyacağım kanaatinde değildim. Ben geride öyle yaşlı kadınlar terkettim ki, onlardan namaz kılan herbirisi muhakkak Yüce Allah'tan Peygamber (s.a.v.)'ın Havzından kendisine su içirmesini de duasında istemektedir.

 

Peygamber efendimizin havzı hakkında şair şöyle demektedir: "Ey Havz'ın sahibi! Kim seninle boy ölçüşebilir ki? Ve sen gerçekten seni yaratanın sevgilisisin."

 

Artık bunun dışında kevserin tefsirine dair her ne söylenmişse hepsi de havzından ayrı olarak Rasülullah (s.a.v.)'e verilmiş şeylerdir. Allah'ın ona pekçok salat ve selamı olsun .

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Kevser 2

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR