ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BEYYİNE

6

/

7

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِكِينَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا أُوْلَئِكَ هُمْ شَرُّ الْبَرِيَّةِ {6} إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُوْلَئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ {7}

 

6. Gerçek şu ki; ister kitab ehlinden olsun, ister müşriklerden olsun o kafir olanlar, cehennem ateşindedirler. Orada ebedi kalıcıdırlar. Yaratılanların en kötüleri de işte bunlardır.

7. İman edip, salih amel işleyenler ise; işte bunlar, yaratılanların en hayırlılarıdır.

 

"Gerçek şu ki; ister kitab ehlinden olsun, ister müşriklerden olsun o kafirler" buyruğundaki "müşrikler" daha önce geçen "kafirler" (lafzında geçen ve "ler"in anlamını veren); (...) üzerine atfedilmiştir. Yahutta: "Ehlinden" lafzına atfedilmiş bir mecrur olabilir. 

 

"Cehennem ateşindedirler. Orada ebedi kalıcıdırlar. Yaratılanların en kötüleri de işte bunlardır."

 

"Yaratılanlar" lafzını Nafi ve İbn Zekvan her iki yerde de (yani altı ve yedinci ayetlerde de) asla uygun olarak hemzeli okumuştur. (Berie şeklinde) Bu da Arapların; "Allah mahlukatı yarattı, O, yoktan var edendir, yaratandır" şeklindeki kullanımlarından gelmektedir. Yüce Allah da: "Bizim onu yaratmamızdan önce" (Hadid, 22) diye buyurmaktadır. (Kelimenin kökünün hemzeli olduğuna işaret etmektedir). Diğerleri ise, hemzesiz ve onun yerine "ye" harfini şeddeli olarak (beriyye şeklinde) okumuşlardır.

 

el-ferra dedi ki: Eğer "beriyye" lafzı toprak anlamına gelen: (...)'dan alınmış ise bunun aslı hemzesizdir. Bu kökten olmak üzere: "Allah onu yarattı, yaratır, yaratmak" denilir. el-Kuşeyri dedi ki: Her kim "beriyye"nin "toprak" demek olan "el-bera"den geldiğini söylüyor ise, melekler bu lafzın kapsamına girmez, görüşünde demektir.

 

"el-Beriyye" lafzının: "Kalemi traş ettim" ifadesinden geldiği de söylenmiştir. O vakit melekler de bunun kapsamına girer. Ancak bu zayıf bir görüştür. Çünkü bu durumda bu lafzı "hemzeli" okuyanların bu okuyuşlarının hatalı olduğunu söylemek icab edecektir.

 

Yüce Allah'ın: "Yaratılanların en kötüleri" buyruğu, yaratılmışların en kötüleri demektir. Bunun umum(genellik) ifade etme ihtimali olduğu da söylenmiştir. Bazıları da onlar Peygamber (s.a.v.)'ın döneminde bulunan yaratıkların kötüleridir. Yüce Allah'ın: "Ve sizi alemler üzerine gerçekten üstün kıldığımı hatırlayın" (el-Bakara, 47) buyruğunda olduğu gibi; ki çağdaşınız olan alemlerin üzerine", demektir. Çünkü bundan önceki ümmetlerin kafirleri arasında onlardan daha da kötü kimselerin olması uzak bir ihtimal değildir. Firavun ve Salih (a.s)'ın dişi devesini kesen kişi gibi, Aynı şekilde "bunlar yaratılanların en hayırlılarıdır" buyruğunun da ya umumi anlamda olması sözkonusudur yahutta kendi dönemlerindeki yaratılmışların en hayırlıları olmaları sözkonusudur

 

Ademoğullarının meleklerden üstün olduğunu kabul edenler bu lafzın hemze'li okuyuşunu delil göstermişlerdir. Buna dair açıklamalar daha önceden el-Bakara Süresi'nde (33. ayet, 3. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır. Ebu Hureyre (r.a) dedi ki: Mümin, aziz ve celil Allah nezdinde, kendi yanında bulunan bazı meleklerden daha değerli ve üstündür.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Beyyine 8

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR