ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

ĞAŞİYE

11

 

لَّا تَسْمَعُ فِيهَا لَاغِيَةً

 

11. Orada boş söz işitmezler.

 

Hoşlanılmayan, bayağı, aşağılık söz işitmezler demektir. Yüce Allah burada: "Boş söz" diye buyurmuştur. (...), (...) ile (...) hep aynı anlamdadır. Şair de şöyle demiştir: "Boş söz ve çirkin konuşmalardan ... "

 

el-Ferra ve el-Ahfeş dedi ki: Orada, boş, tek bir kelime dahi işitmezler. Bundan neyin kastedildiği hususunda altı görüş vardır.

 

1. Yalan, iftira ve Yüce Allah'ın inkarı ve küfür sözler. Bu açıklamayı İbn

Abbas yapmıştır.

2. Batıl ve günah işitmezler. Bu açıklamayı Katade yapmıştır.

3. Kasıt sövmektir. Bu açıklamayı Mücahid yapmıştır.

4. Masiyettir. Bu açıklamayı el-Hasen yapmıştır.

5. Orada herhangi bir kimsenin yalan yere yemin ettiği işitilmez. Bu açıklamayı el-Ferra yapmıştır. el-Kelbi dedi ki: İster doğru, ister yalan yere kimsenin yemin ettiği cennette işitilmeyecektir.

 

6. Onların konuşmaları arasında boş bir kelime dahi duyulmaz. Çünkü cennet ehli, ancak hikmet ile, Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği sürekli nimetler dolayısıyla, Allah'a hamd ile konuşurlar. Bu açıklamayı da yine el-Ferra yapmıştır. Bu, sözü geçen bütün görüşleri de kapsayacak genellikte olduğundan ötürü en güzelleridir.

 

Ebu Amr ve İbn Kesir ("işitmezler" anlamındaki fiili) meçhul bir fiil olarak "ye" ile: "İşitilmez" diye okumuşlardır. Nafi de böyle okumuş olmakla birlikte "ye" yerine ötreli "te" ile okumuştur. Çünkü: "Boş söz" müennes bir isimdir. Bundan dolayı fiili de müennes okumuştur.

 

"Ye" ile okuyanların bu şekilde okumalarının sebebi ise, isim ile fiil arasında cer harfi ve mecrurun geldiği bir hal oluşundan dolayıdır. Diğerleri ise üstün "te" ile okumuşlardır.

 

"Boş söz" şeklinde nasb ile okunması, bunun (yani boş söz işitmenin) yüzlere isnad edilmesi dolayısıyladır. Yani yüzler, orada boş söz işitmeyeceklerdir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Ğaşiye 12-16

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR